De overeenkomst werd al ondertekend door de Europese Unie, veertien jaar na het einde van de Servisch-Kosovaarse oorlog en vijf jaar na de onafhankelijkheid van Kosovo.

De tekst moet nog gestemd worden in het parlement, maar alle partijen van de regerende coalitie hebben het document al goedgekeurd. De overeenkomst die bereikt werd na tien onderhandelingsronden, was een belangrijke voorwaarde die Europa aan Servië had opgelegd voor de onderhandelingen over het EU-lidmaatschap.

Het is ook de eerste grote stap in de normalisatie van de relatie tussen Servië en Kosovo, de voormalige provincie van Servië. Kosovo riep in 1998 zijn onafhankelijkheid uit.

Doodsbedreigingen

De leiders uit Belgrado zeggen echter dat Servië Kosovo nooit zal erkennen en blijven de Servische soevereiniteit over het gebied opeisen. Servische nationalisten noemen de overeenkomst verraad en beschuldigen eerste minister Ivica Dacic en vicepremier Aleksandar Vucic ervan zich over te geven aan Kosovo. Dacic and Vucic zeiden dat ze doodsbedreigingen hadden ontvangen.

In Kosovo keurde het parlement de overeenkomst al goed met 89 stemmen voor en zeven tegen. Daar zei de oppositie Vetevendosje dat de overeenkomst nadelig zou zijn voor Kosovo. Haar leider Albin Kurti zei dat de partij "protesten en demonstraties plant in de volgende weken en maanden".

Europese Commissie: 'Gesprekken toetreding Servië kunnen starten'

Als het van de Europese Commissie afhangt, kan Servië onderhandelingen starten met de Europese Unie over toetreding. Ze raadt de
lidstaten aan daar groen licht voor te geven, na het akkoord dat Servië vorige week met Kosovo sloot over de normalisering van de bilaterale relaties.

"Servië en Kosovo hebben bewezen dat ze op de toekomst kunnen focussen, in plaats van vast te blijven zitten in het verleden", zegt Stefan Füle, Europees commissaris voor Uitbreiding. Hij raadt dan ook aan dat Kosovo met Europa onderhandelingen opstart over een stabilisatie- en associatieovereenkomst, waarin afspraken vastgelegd worden over politieke, economische en andere hervormingen. (Belga/AVE)

De overeenkomst werd al ondertekend door de Europese Unie, veertien jaar na het einde van de Servisch-Kosovaarse oorlog en vijf jaar na de onafhankelijkheid van Kosovo. De tekst moet nog gestemd worden in het parlement, maar alle partijen van de regerende coalitie hebben het document al goedgekeurd. De overeenkomst die bereikt werd na tien onderhandelingsronden, was een belangrijke voorwaarde die Europa aan Servië had opgelegd voor de onderhandelingen over het EU-lidmaatschap. Het is ook de eerste grote stap in de normalisatie van de relatie tussen Servië en Kosovo, de voormalige provincie van Servië. Kosovo riep in 1998 zijn onafhankelijkheid uit. Doodsbedreigingen De leiders uit Belgrado zeggen echter dat Servië Kosovo nooit zal erkennen en blijven de Servische soevereiniteit over het gebied opeisen. Servische nationalisten noemen de overeenkomst verraad en beschuldigen eerste minister Ivica Dacic en vicepremier Aleksandar Vucic ervan zich over te geven aan Kosovo. Dacic and Vucic zeiden dat ze doodsbedreigingen hadden ontvangen. In Kosovo keurde het parlement de overeenkomst al goed met 89 stemmen voor en zeven tegen. Daar zei de oppositie Vetevendosje dat de overeenkomst nadelig zou zijn voor Kosovo. Haar leider Albin Kurti zei dat de partij "protesten en demonstraties plant in de volgende weken en maanden".Europese Commissie: 'Gesprekken toetreding Servië kunnen starten'Als het van de Europese Commissie afhangt, kan Servië onderhandelingen starten met de Europese Unie over toetreding. Ze raadt de lidstaten aan daar groen licht voor te geven, na het akkoord dat Servië vorige week met Kosovo sloot over de normalisering van de bilaterale relaties. "Servië en Kosovo hebben bewezen dat ze op de toekomst kunnen focussen, in plaats van vast te blijven zitten in het verleden", zegt Stefan Füle, Europees commissaris voor Uitbreiding. Hij raadt dan ook aan dat Kosovo met Europa onderhandelingen opstart over een stabilisatie- en associatieovereenkomst, waarin afspraken vastgelegd worden over politieke, economische en andere hervormingen. (Belga/AVE)