De Servische premier Ivica Dacic en zijn Kosovaarse tegenhanger Hashim Thaci doen opnieuw een poging om een akkoord te bereiken over zelfbestuur voor de Servische minderheid in Kosovo.

Onder bemiddeling van de Europese hoge vertegenwoordigster Catherine Ashton voeren Servië en Kosovo al zes maanden gesprekken over een normalisering van de relaties. Voorafgaand aan de negende overlegronde drong Ashton nogmaals bij beide leiders aan op compromisbereidheid.

De Kosovaarse premier Hashim Thaci zei alvast dat het zijn intentie is "het verleden achter ons te laten en te werken aan goede relaties onder buren en vrede voor iedereen". Zijn Servische tegenhanger Ivica Dacic legde geen verklaringen af. Zijn regering wees vorige week nog een compromis van de hand.

Voornaamste twistappel blijft de mate van autonomie voor de Servische meerderheid in het noorden van Kosovo. Het door etnische Albanezen gedomineerde Kosovo riep vijf jaar geleden unilateraal de onafhankelijkheid uit, maar Servië weigert de afvallige provincie als staat te erkennen.

Toetreding Europese Unie

Servië staat onder zware druk om een vergelijk te vinden. De lidstaten van de Europese Unie, die het onderling zelf niet eens zijn over de status van Kosovo, stellen een akkoord als voorwaarde voor de vastlegging van een datum voor de start van toetredingsonderhandelingen. Kosovo aast dan weer op een associatieakkoord met Europa. (Belga/AVE)

De Servische premier Ivica Dacic en zijn Kosovaarse tegenhanger Hashim Thaci doen opnieuw een poging om een akkoord te bereiken over zelfbestuur voor de Servische minderheid in Kosovo. Onder bemiddeling van de Europese hoge vertegenwoordigster Catherine Ashton voeren Servië en Kosovo al zes maanden gesprekken over een normalisering van de relaties. Voorafgaand aan de negende overlegronde drong Ashton nogmaals bij beide leiders aan op compromisbereidheid. De Kosovaarse premier Hashim Thaci zei alvast dat het zijn intentie is "het verleden achter ons te laten en te werken aan goede relaties onder buren en vrede voor iedereen". Zijn Servische tegenhanger Ivica Dacic legde geen verklaringen af. Zijn regering wees vorige week nog een compromis van de hand. Voornaamste twistappel blijft de mate van autonomie voor de Servische meerderheid in het noorden van Kosovo. Het door etnische Albanezen gedomineerde Kosovo riep vijf jaar geleden unilateraal de onafhankelijkheid uit, maar Servië weigert de afvallige provincie als staat te erkennen. Toetreding Europese UnieServië staat onder zware druk om een vergelijk te vinden. De lidstaten van de Europese Unie, die het onderling zelf niet eens zijn over de status van Kosovo, stellen een akkoord als voorwaarde voor de vastlegging van een datum voor de start van toetredingsonderhandelingen. Kosovo aast dan weer op een associatieakkoord met Europa. (Belga/AVE)