Server-gate: emails Hillary Clinton zo ’top secret’ dat ze niet openbaar gemaakt worden

Hillary Clinton © Reuters

Het State Department gaat verscheidene emails die Hillary Clinton op haar private server ontving of verzond toen zij minister van Buitenlandse Zaken was, niet publiceren wegens “top secret”. Clinton heeft altijd beweerd dat er geen als top secret gemarkeerde mails op haar server stonden.

Woordvoerder John Kirby van het ministerie maakte de beslissing om de mails niet te publiceren bekend. Voor Hillary Clinton, die hoopt de volgende president van de VS te worden, is het politieke schandaal rond emailgate, naast een tot dusver niet overtuigende campagne, een kopzorg meer. Maandag gaat de staat Iowa naar de stembus in de eerste voorverkiezing van de presidentiële campagne. Volgens peilingen staan Clinton en haar grote rivaal Bernie Sanders nek-aan-nek in de staat.

Volgens Kirby gaat het om 22 privémails. Ze zullen zelfs niet in een gecensureerde versie worden gepubliceerd. Ook 18 mails tussen Clinton en Obama worden niet gepubliceerd, maar niet omdat ze geheime informatie bevatten. De 22 ’top secret’ mails zijn volgens bronnen van Fox News “te schadelijk” om te publiceren.

Kirby zei dat ze op vraag van de inlichtingendiensten niet worden vrijgegeven, en dat ze ook op vraag van die diensten, nu wel als ’top secret’ aangeduid worden, wat eerder, toen Clinton de mails ontving of verstuurde, niet het geval was.

Clinton-woordvoerder Brian Fallon, die eerder suggereerde dat het top secret-materiaal waarvan sprake een knipsel uit The New York Times was, zei dat hij “volledig tegen het blokkeren van het vrijgeven van de mails” gekant was.

Tegen de richtlijnen

Het schandaal draait rond het privésysteem, met privéserver, dat Hillary als minister van Buitenlandse Zaken tussen 2009 en 2013 hanteerde. Dat systeem was niet onwettig maar druiste wel in tegen de richtlijnen van het ministerie. Ook is het bij wet verboden ’top secret’ materiaal op een privéserver te hebben.

Clinton heeft altijd beweerd dat de mails op het moment dat ze ze kreeg of verstuurde niet als top secret werden aangeduid. Voor ze, reglementair, haar mails ter archivering overmaakte aan het ministerie van Buitenlandse Zaken, heeft ze ongeveer de helft, 30.000 stuks, vernietigd. Die vernielde mails omschreef ze als privé.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content