Seriemoordenaar Toulouse: ‘Ik dwong Frankrijk op de knieën’

De vermoedelijke seriemoordenaar zegt “Frankrijk op de knieën gedwongen” te hebben.

De vermoedelijke seriemoordenaar van Toulouse sprak over een overgave woensdagavond. Dat heeft François Molins, de procureur van Parijs, gezegd op een persconferentie. De verdachte van drie schietpartijen in Toulouse en Montauban, waarbij zeven doden vielen, had eerder aangegeven dat hij zich woensdagnamiddag zou overgeven.

Hij zit nog steeds verschanst in een gebouw in de Zuid-Franse stad, dat sinds woensdagochtend vroeg wordt omsingeld door de Franse politie.

‘Jammer dat ik niet nog meer slachtoffers maakte’

In zijn gesprekken met de politie toonde de Fransman van Algerijnse origine “geen spijt”, aldus de procureur. Wel vindt hij het jammer dat hij niet nog meer slachtoffers maakte. De schutter pochte dat hij Frankrijk “op de knieën gedwongen heeft”.

De man zei drie motieven te hebben: de situatie van de Palestijnsen aankaarten, vandaar de moord op de joodse kinderen, als wraak. Ten tweede is hij tegen de Franse militaire aanwezigheid in Afghanistan. Daarom doodde hij eerder Franse soldaten. Als laatste motief haalde hij het Franse boerkaverbod aan.

Nieuwe aanslag gepland

Molins zei dat hij woensdag een nieuwe aanslag plande, opnieuw op een militair. Hij had voor later ook nog twee gendarmes in Toulouse in het vizier. Volgens de procureur zei de man dat hij “alleen” handelde.

Elite-eenheden van de politie probeerden verschillende keren tevergeefs binnen te dringen in de woning van de vermoedelijke seriemoordenaar. Telkens werden zij teruggedrongen door schoten uit zware wapens. Twee agenten raakten lichtgewond.

Tegenstrijdige berichten

Dat de verdachte opgepakt is, werd gemeld door het agentschap Bloomberg, onder aanhaling van de Franse politie-officier Olivier Candille. Er waren echter ook Franse media, zoals Le Monde en Le Figaro, die het bericht ontkenden. Ook de Franse minister van Binnenlandse Zaken Claude Guéant deed dat. Volgens hem gaan de onderhandelingen nog steeds door.

Levend oppakken

De RAID, een elite-eenheid van de Franse politie, omsingelt al enkele uren een Fransman van 24 jaar, die zegt dat hij lid is van al-Qaïda. Mohamed Merah wordt ervan verdacht de dader te zijn van zeven moorden de voorbije tien dagen in de omgeving van Toulouse.

Volgens de Franse president Nicolas Sarkozy doet Frankrijk er alles aan om de man levend op te pakken. Zo kan hij terechtstaan voor de misdaden waarvan hij verdacht wordt.

Fransman van Algerijnse origine

De verdachte is een 24-jarige Fransman van Algerijnse origine. De man werd eind 2010 al gearresteerd in Kandahar, in Afghanistan.

De Fransman heeft banden met salafistische en jihadistische middens en verbleef vroeger al in Afghanistan en Pakistan, aldus de minister van Binnenlandse Zaken, Claude Guéant. Hij ontsnapte uit de gevangenis van Kandahar, in het zuiden van Afghanistan. Dat heeft de gevangenisdirecteur van Kandahar gemeld.

De verdachte werd opgepakt in 2007, maar nam de benen in 2008 of 2011, bij een van twee massale ontsnappingen. In 2011 gingen meer dan 400 gevangenen op de loop, het merendeel talibanstrijders.

‘Explosieven’ gevonden in wagen van broer verdachte
Bij het doorzoeken van de wagen van een van de broers van de vermoedelijke seriemoordenaar van Toulouse zijn “explosieven” aangetroffen. Dat is vernomen van politiebronnen. De broer werd woensdagmorgen opgepakt en hangt volgens minister van Binnenlandse Zaken Guéant net als de verdachte een salafistische ideologie aan. Over welke explosieven het gaat, is niet duidelijk.

Vuurgevecht
De operatie vond plaats in een residentiële wijk Croix-Daurade van Toulouse, niet ver van de school waar maandag drie Joodse kinderen en een rabbijn werden neergeschoten. De agenten van de speciale eenheid zouden met de man in een hevig vuurgevecht gewikkeld zijn geweest. Daarbij werden ook militaire wapens gebruikt. Explosievenhonden werden naar de plaats gebracht.

De verdachte gooide een Colt-handvuurwapen uit zijn raam. Hij zei de politie wel dat hij nog andere wapens had, waaronder een Kalasjnikov en een Uzi.

De broer van de man kon overmeesterd worden. Twee agenten zouden lichtgewond zijn geraakt. Er waren ook andere politie-interventies aan de gang tegen ondersteunende netwerken.

Moeder weigert contact met zoon

De politieoperatie startte rond 3 uur en werd uitgevoerd door de elite-eenheid RAID. De moeder van de 24-jarige werd gevraagd contact op te nemen met haar zoon, maar ze weigerde dit, aldus Guéant.

Het gebouw waar de vermoedelijke seriemoordenaar zich verschanste, werd pas later geëvacueerd. De circa vijftig bewoners van het vier verdiepingen tellende gebouw waren niet voor de politieoperatie van woensdagochtend vroeg ontzet, dat om de verdachte geen argwaan te doen krijgen. Een psychologische cel zal zich over de bewoners ontfermen.

IP-adres broer Het onderzoek naar de hoofdverdachte van de moorden in het zuidwesten van Frankrijk is in een stroomversnelling geraakt toen de politie het IP-adres van zijn broer had geïdentificeerd. Dat zeggen bronnen dichtbij het onderzoek.

Via het IP-adres werd een afspraak gemaakt met het eerste slachtoffer, als reactie op een internetadvertentie voor de verkoop van een motor. De parachutist Imad Ibn Ziaten (30) werd op 11 maart in Toulouse gedood met een kogel in het hoofd. Hij was niet in uniform.

Politieagenten hadden bovendien navraag gedaan bij een Yamaha-concessiehouder in de buurt, nadat ze erachter waren gekomen dat de moordenaar met een scooter TMax 350 reed. Iemand bleek daar, enkele dagen eerder, gevraagd te hebben hoe de chip kan verwijderd worden waarmee de motor bij diefstal kan gelokaliseerd worden, aldus één van de bronnen.

Journaliste kreeg telefoontje van verdachte Een journaliste van de Franse nieuwszender France 24 heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een telefoontje gekregen van een man die zich voorstelde als de seriemoordenaar van Toulouse.
Hij eiste de schietpartijen waarbij zeven doden vielen onmiddellijk op en gaf details over het aantal kogels dat hij daarbij afvuurde en het type wapen dat hij gebruikte.

Volgens de journaliste was de man die haar belde, absoluut niet opgewonden. Hij was integendeel “zeer kalm, zeer beleefd en zeer overtuigd” van wat hij zei. “Het was een zeer welbespraakte jongeman die niet ophield vrij specifieke details te geven over de omstandigheden” waarin de schietpartijen plaatsvonden, aldus journaliste Ebba Kalondo.

Volgens de vrouw vertelde hij dat hij zich wilde wreken op de wet tegen het dragen van een hoofddoek, en ook op de Franse deelname aan de oorlog in Afghanistan. Bovendien wilde hij protesteren tegen de situatie in Palestina. “Hij hield ook niet op te zeggen dat dit nog maar het begin was en dat er nog aanslagen zouden volgen”, aldus nog de journaliste van France 24. De jongeman zou al zijn daden ook gefilmd hebben. (Belga/EE/TE/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content