Sergej Lavrov: ‘Amerikaanse agressie is oorzaak van Oekraïne-crisis’

VS-minister van Buitenlandse Zaken John Kerry (L) en zijn Russische tegenhanger Sergej Lavrov. © REUTERS

Volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, proberen de Verenigde Staten steeds de schuld op Moskou af te schuiven voor complexe problemen die zij zelf hebben gecreëerd.

Het Frans-Duitse vredesinitiatief maakt een oplossing voor het conflict in Oost-Oekraïne best mogelijk. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, zaterdag in zijn toespraak op de veiligheidsconferentie van München gezegd.

Lavrov toonde zich op dat vlak optimistischer dan de Duitse bondskanselier Angela Merkel, die eerder haar speech had gehouden.

Houding van Washington

De Russische minister hoopt op een implementatie van de akkoorden van Minsk, maar ziet als grootste probleem de houding van Washington, dat tot dusver ‘enkel stappen heeft ondernomen die de toestand verergerden’. “De crisis in Oekraïne kan niet met militaire middelen opgelost worden”, zei Lavrov – een uitspraak waarover blijkbaar iedereen het eens is: ook vicepresident Joe Biden van de VS maakte in zijn toespraak dezelfde vaststelling.

Washington wil desondanks het regime in Kiev (verder) bewapenen, om de ‘Russische agressie’ in Oekraïne te counteren, luidde het.

De Verenigde Staten, aldus Lavrov, ‘proberen steeds de schuld op Moskou af te schuiven voor complexe problemen die zij zelf hebben gecreëerd’. Hiermee verwijst Lavrov naar de de hand die de VS had in de de staatsgreep van februari vorig jaar, die Oekraïne in één klap van het ‘pro-Russische’ naar het ‘pro-Europese’ kamp deed overhellen.

Dialoog

Lavrov, daarentegen, vroeg zich af waarom het Westen in zovele ‘hotspots’ – bijvoorbeeld Afghanistan, Jemen, Mali – de regeringen oproept om de dialoog met de oppositie aan te gaan, ‘in sommige gevallen zelfs met terroristen’, maar ‘met betrekking tot de Oekraïense crisis sporen zij Kiev aan in zijn militaire operatie’, tot en met het gebruik van ‘internationaal verboden munitie zoals fragmentatiebommen’.

Separatisten

De Russische minister vindt evenmin dat sprake mag zijn van een ‘antiterreuroperatie’ van Kiev in het Russischtalige zuidoosten. “De separatisten leven en wonen daar, zij vechten om hun grond en hun zaak is rechtvaardig”, aldus Lavrov.

Zijn rechtvaardiging voor de toetreding van de Krim tot Rusland werd door toehoorders op de conferentie op hoongelach onthaald. Hij had het over het recht op zelfbeschikking van volkeren. In de Oekraïense crisis trekt het Westen echter, in tegenstelling tot de Joegoslaviëcrisis van de jaren negentig, de kaart van de ’territoriale integriteit’. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content