Separatisten in Oekraïne willen ‘100.000 man’ op de been brengen

Een tank van de pro-Russische separatisten in Donetsk. © Reuters

Na het regime in Kiev, dat met een gedwongen mobilisatie dit jaar 100.000 extra dienstplichtigen op de been wil brengen, zijn ook de separatisten in Oost-Oekraïne een mobilisatiecampagne begonnen.

Leider Aleksandr Zachartsjenko van de Volksrepubliek Donetsk zei dat hij hoopt, eerlang (eveneens) 100.000 vrijwilligers op te trommelen om de “Kiev-loyalisten” te bestrijden. De algemene mobilisatie in Donetsk begint over tien dagen, zo citeerde het officiële persbureau van de federalisten, DAN, de rebellenleider.

De aankondiging van Zachartsjenko komt er nadat vorig weekeinde een nieuwe poging tot politieke dialoog in Minsk alweer was mislukt, volgens Kiev en de westerse bondgenoten wegens obstructie door de separatisten.

Doden bij burgers

Na het hernieuwde offensief van Kiev in Novorossija, nog steeds onder de noemer “antiterreuroperatie” (ATO), zijn de separatisten in Donetsk en Loehansk een tegenoffensief begonnen met de bedoeling geheel Novorossija te veroveren.

Het hernieuwde geweld eist veel doden, ook en vooral onder de burgerbevolking. Zondag werden in Donetsk weer 15 burgers gedood bij bombardementen. Voor aanslagen met burgerdoden – Donetsk, Marioepol, … – geven beide conflictpartijen steevast elkaar de schuld.

De strijd concentreert zich dezer dagen om de stad Debaltsevo, die, indien zij door de rebellen wordt veroverd, een directe verbinding vrijmaakt tussen de steden Donetsk en Loehansk. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content