Senator Jeff Flake kondigt vertrek aan, vanwege Trump

Republikeins senator namens Arizona Jeff Flake. © REUTERS
Eva Schram
Eva Schram Correspondent voor Knack.be in Noord-Amerika.

In een toespraak in de Senaat op dinsdag liet senator Jeff Flake weten zich in 2018 niet opnieuw verkiesbaar te stellen. De reden laat hij onbetwist: Trump en de nieuwe richting van de Republikeinse partij.

‘Het is op dit moment duidelijk dat een traditionele conservatieve politicus die gelooft in een kleine overheid en de vrije markt, die is toegewijd aan vrije handel, en die voor immigratie is, een steeds smaller worden pad naar nominatie voor de Republikeinse partij moet bewandelen . … Het is ook duidelijk dat we voor nu die kernprincipes hebben opgegeven in ruil voor een bevredigend gevoel van kwaadheid en wrok.’

Met die woorden kondigde de Republikeinse senator uit Arizona Jeff Flake aan dat hij zich niet opnieuw verkiesbaar stelt voor de verkiezingen van 2018. Flake is bezig aan zijn eerste termijn als senator en was daarvoor twaalf jaar lid van het Huis van Afgevaardigden.

480

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
videohttps://i.ytimg.com/vi/8uVk0KdPLpc/hqdefault.jpg270CNNhttps://www.youtube.com/YouTube360Sen. Jeff Flake announces retirement with fiery speechhttps://www.youtube.com/user/CNN1.0480

Flake is al sinds de Republikeinse voorverkiezingen scherp criticus van Donald Trump. Dinsdag zei hij in zijn toespraak bijvoorbeeld dat ‘roekeloos, schandelijk en onbehoorlijk gedrag wordt afgedaan als “zeggen waar het op staat”.’ Met die zin, en vele andere, laat hij in niet te verwarren bewoordingen weten wat hij vindt van de huidige president en de nieuwe richting die de Republikeinse partij is ingeslagen.

Hij gaf ook aan dat hij in zijn rol als politicus zich niet genoeg kan afzetten tegen de president. Daarom kiest hij er voor vanaf januari 2019, als zijn termijn afloopt, zijn verzet buiten het Amerikaanse capitool verder te zetten.

Flake is niet de eerste senator die heeft aangegeven Washington gedag te zeggen vanwege het nieuwe politieke klimaat. Eerder deze maand gaf Bob Corker, een Republikeinse senator uit Tennessee, aan er na de huidige termijn mee op te houden. Corker was in eerste instantie een supporter van Trump, maar dat veranderde na de gebeurtenissen in Charlottesville afgelopen zomer en Trumps reactie daarop. Corker zei destijds dat Trump ‘nog niet de stabiliteit noch de competentie heeft laten zien die hij nodig heeft om succesvol te kunnen zijn.’ Trump heeft sindsdien in verschillende tweets Corker proberen zwart te maken. Afgelopen weekend tweette Trump nog dat Corker niet herkozen kon worden in Tennessee en daarom zijn pensioen heeft aangekondigd.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/922798321739161600Donald J. Trumphttps://twitter.com/realDonaldTrump

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
550rich3153600000Twitterhttps://twitter.com1.0

Het aangekondigde vertrek van Flake en Corker laat zien dat er wrevel heerst binnen de Republikeinse partij. Nu al twee senatoren hebben aangegeven zich niet in de nieuwe koers -het America First-principe van Trump – te kunnen vinden, is het wachten tot de volgende deserteur.

Trump wint

De vraag is of Trump het erg vindt. Het was al bekend dat hij Flake niet zou steunen bij zijn herverkiezing in Arizona. Dat leidde er onder andere toe dat Flake’s peilingen zo slecht werden, dat herverkiezing nu al niet waarschijnlijk meer leek. Zijn voornaamste opponent zou Kelli Ward geweest zijn, die vorig jaar onsuccesvol John McCain van z’n zetel probeerde te stoten. Ward kondigde vorige week haar kandidaatschap aan, bijgestaan door Steve Bannon, de voormalige hoofdstrateeg van Trump. Met het aangekondigde vertrek van Flake is het zo goed als zeker dat Ward de Republikeinse nominatie krijgt.

Ook in Tennessee zijn al verschillende Republikeinen zich aan het opwarmen om Corker te vervangen. Zo is er Joe Carr, een favoriet van de Tea Party. Of Marsha Blackburn, die bekend staat als Trump-supporter. En mogelijk de gepensioneerde football-ster Peyton Manning, die voor de University of Tennessee speelde.

Bannon is al langer bezig te bemoeien met de verkiezingen van 2018. Met hulp van de multimiljonair Robert Mercer, die ook in grote mate bijdroeg aan Trumps campagne, steunt Bannon alt-right kandidaten die zittende Republikeinse politici nu al uitdagen voor 2018. Dat zijn doorgaans zittende Republikeinen die niet volkeels meezingen in het pro-Trump-koor. Ofwel de zittende Republikein past zijn discourse aan, en steunt Trump meer openlijk, of hij raakt in de problemen in de peilingen en besluit zich niet opnieuw verkiesbaar te stellen.

Hoe dan ook: Trump wint. ‘Let’s Make America Great Again’ was ooit de slogan van Ronald Reagan, het boegbeeld van modern Republikeinisme. Trump heeft niet alleen de slogan gekaapt, maar binnenkort ook de partij.

Partner Content