‘Seksuele relaties zonder dwang zouden overal legaal moeten zijn’

Prostitutie © Reuters

De mensenrechtenorganisatie Amnesty International buigt zich in Dublin over een voorstel om prostitutie wereldwijd te legaliseren.

In de Ierse hoofdstad Dublin buigt Amnesty International zich vandaag over een omstreden voorstel om prostitutie wereldwijd te legaliseren. Volgens de mensenrechtenorganisatie worden sekswerkers zo beter beschermd, schrijft de Nederlandse krant Trouw.

Aangifte

Enkele weken geleden lekte er een intern beleidsdocument van Amnesty International, waaruit bleek dat ze een nieuw beleid rond sekswerk wil lanceren. ‘Er is veel discussie geweest over het plan, maar toch hoop ik dat de legalisering er komt’, zegt Amnesty-woordvoerder Ruud Bosgraaf in de krant. ‘Seksuele relaties zonder dwang zouden overal legaal moeten zijn.’ Volgens hem ‘maakt dat de positie van sekswerkers minder slecht’ omdat prostituees zo makkelijker aangifte kunnen doen en sneller aanspraak kunnen maken op zorg.’

De legalisering van de seksindustrie maakt van pooiers zakenlui die straffeloos kwetsbare individuen kunnen verkopen

Al voegt hij er wel aan toe dat ‘mensenhandel en seks met minderjarigen absoluut verboden moeten blijven.’

De discussie, waarnaar Bosgraaf verwijst, werd aangewakkerd door enkele Hollywoodactrices. Zij vinden het beleidsdocument ‘ongezien.’ Onder meer Lena Dunham, Meryl Streep, Kate Winslet en Emily Blunt ondertekenden een petitie waarin ze Amnesty vragen het voorstel in te trekken. ‘Het voorstel schendt de mensenrechten en zij die zich prostitueren.’

‘De volledige legalisering van de seksindustrie maakt van pooiers zakenlui die straffeloos kwetsbare individuen kunnen verkopen aan seksklanten’, luidt een van hun argumenten.

België

Voorstanders halen onder meer gerenommeerde internationale organisaties aan om hun motivering te staven. Onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als het Aids programma van de Verenigde Naties (UNAIDS) riepen in het verleden reeds op om sekswerk te decriminaliseren.

Bovendien zouden (voormalige) sekswerkers zelf hevige voorstander zijn van het idee, schrijft de Amerikaanse krant The Huffington Post.

In België is het uitbaten van een bordeel strafbaar, maar in de praktijk worden de zaken gedoogd. Hoerenlopen daarentegen is in ons land niet strafbaar. In landen als Zweden, Canada en IJsland is dat wel het geval. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content