Stoltenberg ging tijdens een persconferentie in het nieuwe NAVO-gebouw in Brussel in op de aanhoudende discussie over een eerlijke verdeling van de lasten binnen het bondgenootschap.

Alle NAVO-landen hebben hun defensiebudget in reële termen opgetrokken, zo benadrukte hij met de nieuwe cijfers bij de hand. 'Decennialang werd er voor miljarden bespaard op Defensie. Die trend is gekeerd. Nu wordt er voor miljarden geïnvesteerd', aldus Stoltenberg. 'Er zijn acht landen die minstens twee procent van hun bbp uitgeven aan Defensie. In 2014 waren dat er nog maar drie.'

Een sterke NAVO is goed voor Europa, maar ook voor de Verenigde Staten.

Jens Stoltenberg, NAVO-secretaris-generaal

Stoltenberg weerlegde daarmee daarmee de kritiek van de Amerikaanse president Donald Trump dat de Europese NAVO-landen onvoldoende inspanningen leveren om hun engagement op het vlak van defensie-uitgaven na te komen. Maar de secretaris-generaal haastte zich wel om te benadrukken dat hij de Amerikaanse leider niet wil terechtwijzen. 'Ik dank president Trump voor zijn leiderschap op het vlak van defensie-uitgaven. Het heeft een duidelijk effect gehad', zo klonk het diplomatisch.

Stoltenberg ziet in de discussie over de verdeling van de lasten geen bedreiging voor de eenheid binnen de NAVO, zo liet hij ook verstaan. Ondanks het verschil in visie tussen de Verenigde Staten en de Euroepse Unie zal de NAVO 'de hoeksteen van de trans-Atlantische veiligheid blijven', zo klonk het. 'Er is niets verkeerd aan meningsverschillen. Doorheen de geschiedenis van de NAVO zijn er altijd al meningsverschillen geweest tussen de leden. We zijn daar altijd uit geraakt.'

Trump en Poetin

De NAVO-secretaris-generaal denkt ook dat het 'positief' is dat de Amerikaanse president Donald Trump komende week zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin ontmoet. 'Dat is volledig in lijn met het NAVO-beleid' ten opzichte van Rusland, zo maakte de NAVO-leider duidelijk.

Sommige waarnemers hadden gesteld dat hun gesprek wel eens een invloed zou kunnen hebben op het verloop van de NAVO-top in Brussel. Maar secretaris-generaal verklaarde dus dat hij geen probleem ziet. 'De ontmoeting is volledig in lijn met het NAVO-beleid, dat gericht is op afschrikking, maar ook op dialoog. We willen geen nieuwe Koude Oorlog en geen nieuwe wapenwedloop', aldus Stoltenberg. 'Ook bij een moeilijk verstandhouding (tussen het westen en Rusland) is het belangrijk om de dialoog in stand te houden. Misschien is het uitgerekend dan nóg belangrijker met elkaar te blijven praten, om misverstanden te vermijden.'

Trump begint dinsdag aan een reis door Europa. Na de NAVO-top zal hij nog een bezoek brengen aan het Verenigd Koninkrijk, vervolgens vindt dus de ontmoeting met de Russische president plaats. 'Eerlijk gezegd, ik denk dat de ontmoeting met Poetin de gemakkelijkste van allemaal zal zijn. Wie had dat kunnen denken?', zo verklaarde hij kort voor zijn vertrek aan de Amerikaanse media.

Stoltenberg ging tijdens een persconferentie in het nieuwe NAVO-gebouw in Brussel in op de aanhoudende discussie over een eerlijke verdeling van de lasten binnen het bondgenootschap. Alle NAVO-landen hebben hun defensiebudget in reële termen opgetrokken, zo benadrukte hij met de nieuwe cijfers bij de hand. 'Decennialang werd er voor miljarden bespaard op Defensie. Die trend is gekeerd. Nu wordt er voor miljarden geïnvesteerd', aldus Stoltenberg. 'Er zijn acht landen die minstens twee procent van hun bbp uitgeven aan Defensie. In 2014 waren dat er nog maar drie.'Stoltenberg weerlegde daarmee daarmee de kritiek van de Amerikaanse president Donald Trump dat de Europese NAVO-landen onvoldoende inspanningen leveren om hun engagement op het vlak van defensie-uitgaven na te komen. Maar de secretaris-generaal haastte zich wel om te benadrukken dat hij de Amerikaanse leider niet wil terechtwijzen. 'Ik dank president Trump voor zijn leiderschap op het vlak van defensie-uitgaven. Het heeft een duidelijk effect gehad', zo klonk het diplomatisch.Stoltenberg ziet in de discussie over de verdeling van de lasten geen bedreiging voor de eenheid binnen de NAVO, zo liet hij ook verstaan. Ondanks het verschil in visie tussen de Verenigde Staten en de Euroepse Unie zal de NAVO 'de hoeksteen van de trans-Atlantische veiligheid blijven', zo klonk het. 'Er is niets verkeerd aan meningsverschillen. Doorheen de geschiedenis van de NAVO zijn er altijd al meningsverschillen geweest tussen de leden. We zijn daar altijd uit geraakt.'De NAVO-secretaris-generaal denkt ook dat het 'positief' is dat de Amerikaanse president Donald Trump komende week zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin ontmoet. 'Dat is volledig in lijn met het NAVO-beleid' ten opzichte van Rusland, zo maakte de NAVO-leider duidelijk.Sommige waarnemers hadden gesteld dat hun gesprek wel eens een invloed zou kunnen hebben op het verloop van de NAVO-top in Brussel. Maar secretaris-generaal verklaarde dus dat hij geen probleem ziet. 'De ontmoeting is volledig in lijn met het NAVO-beleid, dat gericht is op afschrikking, maar ook op dialoog. We willen geen nieuwe Koude Oorlog en geen nieuwe wapenwedloop', aldus Stoltenberg. 'Ook bij een moeilijk verstandhouding (tussen het westen en Rusland) is het belangrijk om de dialoog in stand te houden. Misschien is het uitgerekend dan nóg belangrijker met elkaar te blijven praten, om misverstanden te vermijden.'Trump begint dinsdag aan een reis door Europa. Na de NAVO-top zal hij nog een bezoek brengen aan het Verenigd Koninkrijk, vervolgens vindt dus de ontmoeting met de Russische president plaats. 'Eerlijk gezegd, ik denk dat de ontmoeting met Poetin de gemakkelijkste van allemaal zal zijn. Wie had dat kunnen denken?', zo verklaarde hij kort voor zijn vertrek aan de Amerikaanse media.