Sebastian Kurz bereikt coalitieakkoord met Groenen in Oostenrijk

Sebastian Kurz met Werner Kogler van de groenen. © AFP

De conservatieve ÖVP van Sebastian Kurz en De Groenen hebben woensdagavond een coalitieakkoord gesloten dat de terugkeer van de jonge christendemocratische leider als kanselier van Oostenrijk inluidt.

Tot in mei 2019 regeerde hij met extreemrechts. Kurz spreekt over een ‘uitstekend’ akkoord dat tot stand kwam na moeilijke onderhandelingen tussen twee ‘zeer verschillende’ partijen.

‘We zijn erin geslaagd om het beste van twee werelden samen te brengen’, verklaarde de leider van de ÖVP op een persconferentie in Wenen. Kurz en zijn partij verdedigen een hard migratiebeleid, maar volgens de partijleider is het perfect mogelijk om ‘het klimaat en de grenzen te beschermen’.

De 58-jarige Werner Kogler, leider van de ecologische partij, wordt vicekanselier van de nieuwe regering onder leiding van Kurz. Hij erkent dat het niet gemakkelijk is geweest maar is verheugd dat de twee partijen erin geslaagd zijn bruggen te bouwen voor de toekomst van Oostenrijk en zich in te zetten voor meer sociale rechtvaardigheid en voor belangrijke maatregelen in de strijd tegen de opwarming van de aarde. ‘Voor de bescherming van het klimaat hebben we een breder akkoord bereikt dan we hadden gedacht’, verklaarde Kogler nog.

Donderdag zullen de partijen de inhoud van hun coalitieakkoord voorstellen. De groenen hebben zich altijd verzet tegen het migratie- en veiligheidsbeleid van de vorige regering met ÖVP en het extreemrechtse FPÖ. Na een corruptieschandaal waarin de leider van de FPÖ verwikkeld was, viel de regering. Eind september kwamen er vervroegde verkiezingen die gewonnen werden door de ÖVP.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content