De machtsstrijd binnen de Liberal Party begon toen de ondertussen opgestapte minister van Binnenlandse Zaken Peter Dutton het leiderschap van uittredend premier Malcolm Turnbull uitdaagde. Dinsdag kwam het tot een eerste stemming binnen de leiding van de partij, die de 63-jarige Turnbull overleefde met 48 stemmen tegen 35.

De interne verdeeldheid bleek echter te groot en de 47-jarige Dutton, die vlak na de stemming zijn post van binnenlandminister opgaf, kondigde woensdag aan dat hij de handdoek nog niet in de ring zou werpen. De regeringscrisis escaleerde donderdagochtend verder nadat de in België geboren minister van Financiën en Senaatsleider voor de meerderheid Mathias Cormann, die woensdag nog zijn loyaliteit aan premier Turnbull bevestigde, zich samen met twee andere sleutelfiguren binnen de Liberal Party plots achter Dutton schaarde. Het drietal bood zijn ontslag aan, waarna nog een tiental andere ministers dat voorbeeld volgde.

Turnbull gaf daarna te kennen dat als een meerderheid van parlementsleden van de partij hem graag zag vertrekken, hij dat ook zou doen. Dat gebeurde vrijdag uiteindelijk ook: hij werd weggestemd met 45 stemmen tegen 40.

Minister van Begroting Scott Morrison, wel nog trouw aan Turnbull, had zich donderdag ondertussen wel al opgeworpen als uitdager van Dutton. Daarnaast kondigde vrijdag ook minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop aan dat ze een gooi naar het voorzitterschap van de Liberal Party en het bijbehorende premierschap zou doen.

Bij een eerste stemronde tussen Dutton, Morrison en Bishop kreeg die laatste vrijdag te weinig steun en viel ze af. In de finale stemronde haalde Morrison het van Dutton met 45 stemmen tegen 40.

Premiers

Australië kent met Morrison nu al zijn vijfde premier in amper vijf jaar. De laatste premier die in het land van ongeveer 25 miljoen inwoners een volledige termijn uitzat, was John Howard (Liberal Party), die in 2007 de verkiezingen verloor. Hij werd opgevolgd door Kevin Rudd (Labour) die in 2010 in een mes in de rug kreeg van zijn vicepremier Julia Gillard (Labour), die op haar beurt vlak voor de verkiezingen in 2013 weer door Rudd aan de kant werd geschoven. Die verkiezingen werden gewonnnen door Tony Abbott (Liberal Party), die twee jaar later door toenmalig minister van Communicatie Malcolm Turnbull succesvol werd uitgedaagd. De huigde uittredende premier nam zo wraak op Abbott die in 2009, toen de Liberal Party in de oppositie zat, het partijvoorzitterschap van Turnbull had afgenomen. Turnbull is nu dus hetzelfde lot beschoren

De machtsstrijd binnen de Liberal Party begon toen de ondertussen opgestapte minister van Binnenlandse Zaken Peter Dutton het leiderschap van uittredend premier Malcolm Turnbull uitdaagde. Dinsdag kwam het tot een eerste stemming binnen de leiding van de partij, die de 63-jarige Turnbull overleefde met 48 stemmen tegen 35. De interne verdeeldheid bleek echter te groot en de 47-jarige Dutton, die vlak na de stemming zijn post van binnenlandminister opgaf, kondigde woensdag aan dat hij de handdoek nog niet in de ring zou werpen. De regeringscrisis escaleerde donderdagochtend verder nadat de in België geboren minister van Financiën en Senaatsleider voor de meerderheid Mathias Cormann, die woensdag nog zijn loyaliteit aan premier Turnbull bevestigde, zich samen met twee andere sleutelfiguren binnen de Liberal Party plots achter Dutton schaarde. Het drietal bood zijn ontslag aan, waarna nog een tiental andere ministers dat voorbeeld volgde. Turnbull gaf daarna te kennen dat als een meerderheid van parlementsleden van de partij hem graag zag vertrekken, hij dat ook zou doen. Dat gebeurde vrijdag uiteindelijk ook: hij werd weggestemd met 45 stemmen tegen 40. Minister van Begroting Scott Morrison, wel nog trouw aan Turnbull, had zich donderdag ondertussen wel al opgeworpen als uitdager van Dutton. Daarnaast kondigde vrijdag ook minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop aan dat ze een gooi naar het voorzitterschap van de Liberal Party en het bijbehorende premierschap zou doen.Bij een eerste stemronde tussen Dutton, Morrison en Bishop kreeg die laatste vrijdag te weinig steun en viel ze af. In de finale stemronde haalde Morrison het van Dutton met 45 stemmen tegen 40. Australië kent met Morrison nu al zijn vijfde premier in amper vijf jaar. De laatste premier die in het land van ongeveer 25 miljoen inwoners een volledige termijn uitzat, was John Howard (Liberal Party), die in 2007 de verkiezingen verloor. Hij werd opgevolgd door Kevin Rudd (Labour) die in 2010 in een mes in de rug kreeg van zijn vicepremier Julia Gillard (Labour), die op haar beurt vlak voor de verkiezingen in 2013 weer door Rudd aan de kant werd geschoven. Die verkiezingen werden gewonnnen door Tony Abbott (Liberal Party), die twee jaar later door toenmalig minister van Communicatie Malcolm Turnbull succesvol werd uitgedaagd. De huigde uittredende premier nam zo wraak op Abbott die in 2009, toen de Liberal Party in de oppositie zat, het partijvoorzitterschap van Turnbull had afgenomen. Turnbull is nu dus hetzelfde lot beschoren