'Schutter van Parijs' veroordeeld tot 25 jaar cel

25/11/17 om 01:55 - Bijgewerkt om 01:55

Bron: Belga

Het hof van assisen in Parijs heeft Abdelhakim Dekhar (52) veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 jaar voor poging tot moord en vrijheidsberoving.

'Schutter van Parijs' veroordeeld tot 25 jaar cel

Abdelhakim Dekhar (midden), op een rechtbankschets © AFP

Dat melden Franse media.

Abdelhakim Dekhar is de man die vier jaar geleden in de Franse hoofdstad aanslagen had gepleegd tegen twee mediabedrijven en een bank. Daarbij vielen geen dodelijke slachtoffers.

Dekhar was op de ochtend van 15 november 2013 binnengedrongen bij de Franse nieuwszender BFMTV. Hij richtte er zijn wapen naar de hoofdredacteur, maar miste zijn doel en sloeg vervolgens op de vlucht.

Drie dagen later slaagde hij er opnieuw in om gewapend binnen te raken bij een Frans mediabedrijf. In de inkomhal van de linksliberale krant Libération schoot hij op een assistent-fotograaf, die zwaargewond raakte. Ook toen slaagde hij erin te voet te ontkomen. Nog dezelfde dag schoot hij in de zakenwijk La Défense in Parijs op twee werknemers van de bank Société Générale, maar zij werden niet geraakt. Enkele minuten later hield hij even een automobilist gegijzeld. Uiteindelijk kon Dekhar - die de bijnaam 'de schutter van Parijs' had gekregen - op 20 november 2013 worden ingerekend. Vijf dagen lang was hij in Frankrijk publieke vijand nummer 1. Sindsdien zat hij in voorhechtenis.

In de strafmaat werd de openbare aanklager gevolgd, die had geargumenteerd dat de beklaagde 'geen inkeer' heeft getoond. Hij werd volgens die aanklager 'gedreven door wrok tegen de maatschappij, de staat, tegen het kapitalisme', met een 'verlangen naar wraak'.

De man die Dekhar logies en geld had verschaft, werd veroordeeld tot zes maanden met uitstel.

Onze partners