Schutter die tv-team doodschoot: ‘Ik werd een menselijk kruitvat’

Flanagan als tv-journalist © /
Rudi Rotthier

In de uren nadat hij een tv-ploeg had doodgeschoten, stuurde Vester Flanagan niet alleen een video en tweets de wereld in. Hij faxte een 23 pagina’s lang ‘manifest’ naar tv-zender ABC. Daarin stelt hij dat hij werd gediscrimineerd als zwarte homo, en dat hij massamoordenaars bewonderde.

De 41-jarige Vester Flanagan, die als Bryce Williams voor enkele tv-stations had gewerkt, waaronder een jaar voor WDBJ7 in Roanoke, Virginia, sloeg na de aanslag op de tv-ploeg van WDBJ7 op de vlucht. Hij dumpte zijn auto en stapte over in een ander voertuig. Hij reed ongeveer 300 kilometer van de plaats van het misdrijf in de richting van hoofdstad Washington, alvorens de politie hem vatte. Hij stierf aan de gevolgen van een schot dat hij zich volgens de politie zelf toebracht.

Terwijl hij op de vlucht was, postte Flanagan tweets en zijn eigen video van de schietpartij.

De voorbije weken had Flanagan ABC gecontacteerd en het faxnummer van de zender gevraagd.

Zo’n 2 uur na de aanslag stuurde hij (of iemand die zijn naam gebruikte) een fax van 23 pagina’s naar ABC. Het noemde het zowel een “manifest” als een “zelfmoordbericht voor vrienden en familie”.

Een beeld van de faks dat ABC vrijgaf
Een beeld van de faks dat ABC vrijgaf© /

Nog anderhalf uur later belde hij (of iemand die zijn naam gebruikte) de zender met de mededeling dat hij Bryce was, dat zijn wettelijke naam Vester Lee Flanagan was, en dat hij twee mensen had doodgeschoten. Hij zei nog dat de autoriteiten hem op de hielen zaten, en “overal” waren. Dan hing hij in.

ABC heeft het “manifest” aan de politie overgedragen, en er fragmenten uit vrijgegeven. Het betoog over 23 pagina’s is volgens ABC soms “onsamenhangend”.

“Ja”, schrijft Flanagan in die vrijgegeven fragmenten, “ik zal kwaad lijken… Ik ben kwaad en heb daar alle recht toe. Maar wanneer ik deze aarde verlaat, is de enige emotie die ik wil voelen vrede”.

Hij stelt dat hij gediscrimineerd werd omwille van ras en geaardheid, dat hij seksueel was lastiggevallen, en dat hij in de werkplaats gepest werd. Hij is, schrijft hij, “aangevallen door zwarte mannen en witte vrouwen”.

“Waarom deed ik het? Ik deed een eerste aanbetaling voor een wapen op 19 juni. De schietpartij in de kerk van Charleston (waar 9 zwarte kerkgangers werden omgebracht door Dylann Roof, red.) gebeurde op 17 juni. Wat me over de schreef dreef, was de schietpartij in de kerk. Mijn kogels dragen de initialen van de slachtoffers”.

“Aan Dylann Roof. Jij (door ABC weggehaald woord). Je wilt een (uitgegomd) rassenoorlog? KOM ER MAAR MEE JIJ WIT (uitgegomd)”.

“De schietpartij in de kerk was het omslagpunt … maar mijn woede is al langer aan het opbouwen. Ik ben al een tijd een menselijk kruitvat, wachtend op een BOEM!!!!”

Verderop in zijn manifest beschrijft hij zijn bewondering voor massamoordenaars, zoals Seung Hui Cho, die in Virginia Tech een bloedbad aanrichtte, en de daders van een moordpartij aan Columbine High School.

Vele klachten

Wat Flanagan zelf aangeeft, dat hij een menselijk kruitvat was, lijkt te worden bevestigd door een incident op 6 juli, waar hij in een geval van verkeersagressie (een andere chauffeur wees hem erop dat hij gevaarlijk reed) de klager achtervolgde tot een parkeergarage en hem daar bedreigde.

De politie probeert nu na te gaan hoe Flanagan erin slaagde de ochtendploeg van het tv-station op te sporen en of hij specifiek dit team viseerde.

In tweets verweet hij journalist Alison Parker racistische uitspraken, en camerman Adam Ward dat hij al na één keer samenwerken over Flanagan was gaan klagen op de personeelsdienst.

Journalisten van de tv-zender, die, zwart zowel als wit, zeggen dat ze nooit tekenen van racisme bij Parker hebben gezien, vertellen dat het ook bij het ontslag van Flanagan in 2013 tot een woordenwisseling tussen Ward en Flanagan kwam.

Toen Flanagan door WDBJ7 werd ontslagen, weigerde hij uit eigen beweging de gebouwen te verlaten, en kwam de politie eraan te pas. Ward filmde de woedeuitbarsting van Flanagan, en deze laatste schold Ward de huid vol. Die dag overhandigde Flanagan de nieuwsmanager een houten kruisje, met de mededeling; “Dat zul je nodig hebben”.

De tv-zender had vele klachten gekregen van andere medewerkers over agressief gedrag van Flanagan, die zelf over racisme klaagde en na zijn ontslag ook klacht wegens discriminatie neerlegde. De klacht werd ruim een jaar geleden ongegrond verklaard. Sindsdien had Flanagan, volgens de hoofdredacteur, geen contact meer met de zender gehad.

Flanagan werkte recenter in een call-center.

Geestelijke gezondheidszorg en wapenwetgeving

De familie van Alison Parker, haar verloofde en met name haar vader Andy, beschouwt de aanslag als “de daad van een gek”, van iemand die wellicht geestelijke gezondheidszorg nodig had. Andy Parker verklaarde op tv dat hij “tot zijn laatste zucht” strijd zal voeren om ervoor te zorgen dat mensen die geestelijk instabiel zijn niet langer zomaar wapens kunnen kopen. “Ik ken de media. Mijn dochter werkte in de media. Over een week zijn jullie, de media, haar vergeten. Maar ik zal alles proberen om te verhinderen dat het probleem vergeten wordt en van de agenda verdwijnt”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content