Minister-president Alex Salmond stelt de blauwdruk voor van zijn partij SNP voor Schotse onafhankelijkheid. Dat meldt het Britse dagblad The Guardian. Het 670 bladzijden tellende document moet alle vragen van de Schotten beantwoorden over een secessie van het Verenigd Koninkrijk.

Naar aanleiding van het Schotse onafhankelijkheidsreferendum in 2014 heeft de Schots-nationalistische regeringspartij SNP een document vrijgegeven dat moet aantonen dat Schotland levensvatbaar is als onafhankelijke natie. Volgens analisten hangt het succes van de SNP bij het referendum volgend jaar af van de geloofwaardigheid van het document.

'Mijlpaal'

De SNP, die de blauwdruk omschrijft als een 'mijlpaal', mikt met het document op welvaart en economische groei. De partij poneert dat de Schotse financiën beter op orde zijn dan die van het Verenigd Koninkrijk. Volgens Schots viceminister-president Nicola Sturgeon zal de blauwdruk alle onzekerheid wegnemen bij Schotten die hun twijfels hebben over onafhankelijkheid.

Het document bestaat uit vijf secties en biedt de Schots-nationale antwoorden op vragen over hete hangijzers als de Schotse munteenheid, de schuldonderhandelingen met Groot-Brittannië en de plannen van de Schotse regering om meer dan 80 procent in handen te krijgen van de olie- en gasreserves in de Noordzee.

Kritiek

Alistair Carmichael, de liberale Britse staatssecretaris voor Schotland, twijfelt aan de plannen van de SNP. Vooral bij het idee om het Britse pond als munteenheid te behouden in een muntunie met de rest van het VK heeft hij grote reserves. Verder hebben critici ook bezwaren tegen de plannen van de SNP om kernraketten weg te halen van een Schotse marinebasis.

Referendum

Volgend jaar wordt in Schotland op 18 september een referendum gehouden over afscheiding van het Verenigd Koninkrijk. In vrijwel alle Schotse opiniepeilingen is een meerderheid tegen onafhankelijkheid. De meeste Schotten zijn doorgaans wel voorstander van meer autonomie.

De Schotse regering heeft zondag verklaard dat ze op 24 maart 2016 de onafhankelijkheid wil uitroepen. Op die datum werd de Schotse koning Jacobus VI in 1603 tevens koning van Engeland en Ierland. En in 1707 werden op die dag een reeks wetten aangenomen in het Engelse en Schotse parlement, waardoor de unie van beide landen definitief werd bezegeld en de grondslagen werden gelegd voor het latere Verenigd Koninkrijk. (YD)

Minister-president Alex Salmond stelt de blauwdruk voor van zijn partij SNP voor Schotse onafhankelijkheid. Dat meldt het Britse dagblad The Guardian. Het 670 bladzijden tellende document moet alle vragen van de Schotten beantwoorden over een secessie van het Verenigd Koninkrijk.Naar aanleiding van het Schotse onafhankelijkheidsreferendum in 2014 heeft de Schots-nationalistische regeringspartij SNP een document vrijgegeven dat moet aantonen dat Schotland levensvatbaar is als onafhankelijke natie. Volgens analisten hangt het succes van de SNP bij het referendum volgend jaar af van de geloofwaardigheid van het document.De SNP, die de blauwdruk omschrijft als een 'mijlpaal', mikt met het document op welvaart en economische groei. De partij poneert dat de Schotse financiën beter op orde zijn dan die van het Verenigd Koninkrijk. Volgens Schots viceminister-president Nicola Sturgeon zal de blauwdruk alle onzekerheid wegnemen bij Schotten die hun twijfels hebben over onafhankelijkheid.Het document bestaat uit vijf secties en biedt de Schots-nationale antwoorden op vragen over hete hangijzers als de Schotse munteenheid, de schuldonderhandelingen met Groot-Brittannië en de plannen van de Schotse regering om meer dan 80 procent in handen te krijgen van de olie- en gasreserves in de Noordzee.Alistair Carmichael, de liberale Britse staatssecretaris voor Schotland, twijfelt aan de plannen van de SNP. Vooral bij het idee om het Britse pond als munteenheid te behouden in een muntunie met de rest van het VK heeft hij grote reserves. Verder hebben critici ook bezwaren tegen de plannen van de SNP om kernraketten weg te halen van een Schotse marinebasis.Volgend jaar wordt in Schotland op 18 september een referendum gehouden over afscheiding van het Verenigd Koninkrijk. In vrijwel alle Schotse opiniepeilingen is een meerderheid tegen onafhankelijkheid. De meeste Schotten zijn doorgaans wel voorstander van meer autonomie.De Schotse regering heeft zondag verklaard dat ze op 24 maart 2016 de onafhankelijkheid wil uitroepen. Op die datum werd de Schotse koning Jacobus VI in 1603 tevens koning van Engeland en Ierland. En in 1707 werden op die dag een reeks wetten aangenomen in het Engelse en Schotse parlement, waardoor de unie van beide landen definitief werd bezegeld en de grondslagen werden gelegd voor het latere Verenigd Koninkrijk. (YD)