De kosten om de kerncentrale van Fukushima schoon te maken na de kernramp van maart 2011 kunnen oplopen tot 100 miljard euro. Dat meldt Tepco, de eigenaar van de centrale.

De kosten kunnen volgens Tepco nog oplopen indien er een groter gebied ontsmet moet worden dan oorspronkelijk werd gepland. Daarnaast moeten er tijdelijke opslagplaatsen worden gebouwd voor radioactief afval.

Het bedrijf, dat deze zomer genationaliseerd werd, kan niet alleen opdraaien voor de kosten van de ramp. Het vraagt dan ook aan de Japanse overheid om het bestaande financiële plan te herbekijken.

Volgens de directeur van Tepco wordt het bedrijf best opnieuw een privé-onderneming. Zo zal het de schadevergoedingen voor de slachtoffers kunnen betalen en verder elektriciteit kunnen produceren.

De kerncentrale van Fukushima liep in maart 2011 zware averij op door de tsunami die Japan toen trof. (Belga/INM)

De kosten om de kerncentrale van Fukushima schoon te maken na de kernramp van maart 2011 kunnen oplopen tot 100 miljard euro. Dat meldt Tepco, de eigenaar van de centrale. De kosten kunnen volgens Tepco nog oplopen indien er een groter gebied ontsmet moet worden dan oorspronkelijk werd gepland. Daarnaast moeten er tijdelijke opslagplaatsen worden gebouwd voor radioactief afval. Het bedrijf, dat deze zomer genationaliseerd werd, kan niet alleen opdraaien voor de kosten van de ramp. Het vraagt dan ook aan de Japanse overheid om het bestaande financiële plan te herbekijken. Volgens de directeur van Tepco wordt het bedrijf best opnieuw een privé-onderneming. Zo zal het de schadevergoedingen voor de slachtoffers kunnen betalen en verder elektriciteit kunnen produceren. De kerncentrale van Fukushima liep in maart 2011 zware averij op door de tsunami die Japan toen trof. (Belga/INM)