Scholz kritisch voor Palestijnse president Abbas na Holocaustverwijt tegen Israël

Abbas en Scholz op 16/08/2022

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft woensdag op Twitter kritiek geuit op de uitspraken van de Palestijnse president Mahmoud Abbas, waarin hij Israël verweet al ‘vijftig holocausts’ te hebben gepleegd tegen de Palestijnse bevolking.

‘Ik walg van de schandelijke uitspraken van de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Zeker voor ons Duitsers, is ook maar de minste relativering van de Holocaust ondraaglijk en onacceptabel. Ik veroordeel elke poging waarin de misdaden uit de Holocaust ontkend worden’, schreef de Scholz woensdag op Twitter. 

De Palestijnse president was op een persconferentie met Scholz in Berlijn door een journalist gevraagd of hij zich bij Israël zou verontschuldigen voor de Palestijnse aanslag op de Israëlische Olympiërs in München in 1972, nu vijftig jaar geleden. 

Abbas verweet Israël daarna een veelvuldige holocaust ten aanzien van de Palestijnse bevolking te hebben gepleegd. ‘Israël heeft sinds 1947 (de start van het Israëlisch-Palestijns conflict, red.) tot op vandaag vijftig bloedbaden in vijftig Palestijnse plekken veroorzaakt’, zei hij. ‘Vijftig bloedbaden, vijftig holocausts.’ Scholz kreeg kritiek van de Duitse oppositie, omdat hij dinsdagnamiddag niet reageerde op de verklaring van Abbas tijdens de persconferentie.

In een reactie heeft Abbas woensdag gezegd dat de Holocaust ‘de meest gruwelijke misdaad uit de moderne geschiedenis’ is. Dat schrijft het Palestijns persagentschap Wafa. Abbas zegt dat hij niet de intentie had om de uniciteit van de Holocaust in vraag te stellen, maar dat hij ‘de misdaden en bloedbaden van Israëlische troepen tegen het Palestijnse volk sinds de Nakba (de verdrijving van de Palestijnen uit Israël in 1947, red.)’ wou aankaarten. ‘Die misdaden gaan door tot op vandaag’, zegt hij.

Partner Content