De Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft verdachten van al-Qaida tot de "drempel des doods" gefolterd, zo heeft de Britse krant Daily Telegraph op gezag van veiligheidsbronnen gemeld. Minstens twee verdachten ondergingen folteringen die verder gingen dan "waterboarding", een "simulatie" van verdrinking waarvan de CIA heeft toegegeven die te hebben gebruikt.

De Telegraph schreef dat de ondervragers de verdachten onder water hielden, tot de dood net niet optrad. Er was een arts aanwezig om er zeker van te zijn dat men niet té ver ging.

'Middeleeuwse methodes'

Het veronderstelde brein van de aanslagen van 11 september, Khaled Sjeikh Mohammed, zou dit hebben ondergaan, net als een Saoediër die ervan wordt verdacht achter de aanslagen op het Amerikaanse oorlogsschip USS Cole ter hoogte van Jemen te hebben gezeten. Beiden zitten nog op de basis Guantanamo op Cuba vast.

De CIA "heeft middeleeuwse methodes toegepast, niet in te denken voor mensen", tekende de krant op bij de bron die weet zou hebben van nog geheime dossiers.

Het 'folterrapport' van de Amerikaanse Senaat, op basis van enkele miljoenen geheime CIA-documenten, telt zo'n 3.600 pagina's. Een kortere versie wordt binnen enkele weken publiek gemaakt. (Belga/TE)

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft verdachten van al-Qaida tot de "drempel des doods" gefolterd, zo heeft de Britse krant Daily Telegraph op gezag van veiligheidsbronnen gemeld. Minstens twee verdachten ondergingen folteringen die verder gingen dan "waterboarding", een "simulatie" van verdrinking waarvan de CIA heeft toegegeven die te hebben gebruikt. De Telegraph schreef dat de ondervragers de verdachten onder water hielden, tot de dood net niet optrad. Er was een arts aanwezig om er zeker van te zijn dat men niet té ver ging.Het veronderstelde brein van de aanslagen van 11 september, Khaled Sjeikh Mohammed, zou dit hebben ondergaan, net als een Saoediër die ervan wordt verdacht achter de aanslagen op het Amerikaanse oorlogsschip USS Cole ter hoogte van Jemen te hebben gezeten. Beiden zitten nog op de basis Guantanamo op Cuba vast. De CIA "heeft middeleeuwse methodes toegepast, niet in te denken voor mensen", tekende de krant op bij de bron die weet zou hebben van nog geheime dossiers.Het 'folterrapport' van de Amerikaanse Senaat, op basis van enkele miljoenen geheime CIA-documenten, telt zo'n 3.600 pagina's. Een kortere versie wordt binnen enkele weken publiek gemaakt. (Belga/TE)