Schip met 87 geredde migranten mag nergens aanmeren

03/08/18 om 16:31 - Bijgewerkt om 17:19

Bron: Belga

De Spaanse ngo Proactiva Open Arms is nog steeds op zoek naar een haven waar de 87 geredde migranten uit de internationale wateren voor Libië aan land mogen gaan. Spanje kondigt intussen een aantal maatregelen aan om de toestroom van migranten de baas te kunnen.

Schip met 87 geredde migranten mag nergens aanmeren

Proactiva Open Arms © Belga Image

'We beginnen hun eerste glimlach te zien, ook al is de angst en de onzekerheid nog steeds van hun gezicht te lezen', zei de ngo vandaag op Twitter, die toevoegde blij te zijn dat ze 'een beetje menselijkheid kon bieden na de vervolgingen in hun land, de folteringen in Libië en de reis op zee'.

De migranten, bijna allemaal Soedanezen, brachten vijftig uur door op een opblaasbare boot. Ze hadden geen water en velen liepen brandwonden op door de mengeling van brandstof en zeewater.

Toch sprongen velen onder hen in het water toen de Spaanse redders aankwamen, uit angst teruggebracht te worden naar Libië. Vele Afrikaanse migranten worden daar immers mishandeld, willekeurig vastgehouden, afgeperst of geconfronteerd met geweld.

Sinds de reddingsoperatie patrouilleert het schip voor Libië. Maar het wacht ook op een signaal over de haven waar het de 87 migranten kan afzetten. 'Om het even waar, maar niet in Italië', liet de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini, al verstaan op Twitter.

Tijdens de laatste twee operaties moest Open Arms de geredde migranten naar Spanje brengen.

Maatregelen

Spanje kondigt intussen een aantal maatregelen aan om de toestroom van migranten de baas te kunnen.

In de strijd tegen illegale migratie bijvoorbeeld zullen de ordediensten onder 'één enkel operationeel commando' gaan opereren. Volgens premier Pedro Sanchez is snelle informatie-uitwisseling nodig om zo te verhinderen dat boten vertrekken in de thuislanden en aanmeren in Spanje.

Met Marokko wil Sanchez beter gaan samenwerken. In augustus zou de Spaanse premier een bezoek brengen aan het land.

Zijn regering voorziet tot eind dit jaar 30 miljoen euro, om de hulpverlening op de Spaanse stranden te verbeteren en extra plaatsen in asielcentra te creëren.

Spanje is sinds kort de belangrijkste toegangspoort voor migranten die een beter leven zoeken in de Europese Unie. Zeker nadat Italië zijn havens heeft gesloten. Sinds januari zijn in Spanje 23.000 migranten aangekomen - dat zijn er meer dan heel vorig jaar, blijkt uit cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM).

Eerder vrijdag kondigde de Europese Commissie nog aan dat ze een extra 3 miljoen euro noodhulp vrijmaakt voor Spanje, bovenop de 26,5 miljoen euro die begin deze maand werd toegekend.

Onze partners