Alle slachtoffers van het bloedbad in de basisschool Sandy Hook in Newtown zijn geïdentificeerd en hun lichamen zijn in de loop van de nacht weggebracht uit de school. Dat zei een woordvoerder van de politie van Connecticut (noordoosten), Paul Vance.

"Het onderzoek ging in de loop van de nacht voort", zei Vance op CBS. "Ons doel was alle slachtoffers te identificeren om de families niet erger te belasten. Onze politieagenten hebben de hele nacht
gewerkt en alle slachtoffers geïdentificeerd." Vance zei ook dat alle lichamen daarna uit de school werden weggebracht. De politie werkte nauw samen met de wetsdokter.

Een man van twintig doodde vrijdag twintig kinderen en zes volwassenen in basisschool Sandy Hook in Newtown, een idyllisch stadje ten noorden van New York. De schietpartij is een van de ergste ooit in een Amerikaanse school. De vermoedelijke schutter, Adam Lanza (20), zou recht op zijn doel afgegaan zijn en vuurde tientallen kogels af. Zijn eerste slachtoffer, zijn moeder en lerares Nancy Lanza, maakte hij thuis. Een paar minuten nadat hij het vuur opende op de school waar zijn moeder werkte, waren 27 mensen dood, waarvan twintig kinderen. Ook de directeur en de schoolpsycholoog vonden er de dood.

6.30 uur Tot zover de liveblog over de schietpartij op een lagere school in Newton, Connecticut. Meer nieuws op de homepage van Knack.be. 3.39 uur Op één na dodelijkste wilde schietpartijDe schietpartij in Newtown is de op één na dodelijkste ooit in de VS. Alleen het bloedbad op de Virginia Tech-universiteit in 2007, waar schutter Seung Hui Cho 32 mensen doodschoot voor hij zelfmoord pleegde, eiste meer slachtoffers. Bij het bloedbad eerder dit jaar in een bioscoop in Aurora, Colorado, vielen twaalf doden. Volgens een telling van de Washington Post staat Aurora daarmee op de elfde plaats.

2.55 uur Namen slachtoffers wellicht zaterdag bekendWoordvoerder Paul Vance van de staatspolitie van Connecticut liet tijdens een persconfrentie weten dat de namen van de dodelijke slachtoffers van de schietpartij wellicht zaterdagochtend plaatselijke tijd (zaterdagmiddag in België) bekendgemaakt kunnen worden.

Volgens Vance werden er eerder geen namen vrijgegeven omdat nog niet alle betrokken families op de hoogte gesteld zijn. Volgens CNN hebben ouders die nog niet herenigd zijn met hun kinderen enkele uren geleden al te horen gekregen dat ze daar niet meer op moeten rekenen. Voor hen is het alleen nog wachten tot het stoffelijk overschot positief geïdentificeerd wordt.

2.19 uur Broer van schutter gaat vrijuit

Ryan Lanza, de oudere broer van Adam Lanza, de vermoedelijke schutter in Newtown, wordt niet verdacht van medeplictigheid van het bloedbad, laat de politie weten. Ryan Lanza (24) werd eerder op de dag geboeid weggevoerd voor ondervraging in zijn woonplaats, Hoboken, New Jersey, dik honderd kilometer ten noorden van Newtown.

Aanvankelijk was gezegd dat Ryan Lanza de schutter was. Later bleek dat Adam Lanza. Een aantal media berichtten dat hij het identiteitsbewijs van zijn broer op zak had.

Volgens het persbureau Associated Press werkte Ryan Lanza bereidwillig mee aan het onderzoek. Hij bevestigde dat dat zijn broer bij zijn moeder woonde in Newtown en dat vermoed werd dat hij een persoonlijkheidsstoornis had. "Licht autistisch", noemde Ryan hem.

Daarmee zou Adam Lanza voldoen aan het typische profiel van een dolle schutter. Dat zijn meestal jongemannen die aan onvoldoende onderkende psyschische problemen lijden.

1.25 uur Wapens stonden op naam van moeder Lanza
De vuurwapens die gebruikt werden bij de schietpartij in Newtown, Connecticut, waren legaal aangekocht door Nancy Lanza, de moeder van de vermoedelijke schutter Adam Lanza, heeft CNN vernomen van een anonieme politiebron. Het gaat om pistolen van de merken Glock en Sig Sauer en een semiautomatisch Bushmaster .223-geweer, de civiele versie van de door het Amerikaanse leger gebruikte M16.

Dat de wapens op naam staan van de moeder roept de nodige vragen op. Eerder op de avond was gemeld dat zij onder de slachtoffers in de school was. Dat bleek fout. Enkele uren terug werd ze dood teruggevonden in het appartement van haar zoon in Newtown.

De pistolen werden aangetroffen in de school, de Bushmaster in de auto van de schutter, meldt CNN. De anonieme politieman bevestigde ook dat Adam Lanza zelfmoord zou hebben gepleegd met een van zijn vuurwapens. Dat werd tot nog toe niet officieel bevestigd.

0.48 uur Tientallen mensen betogen voor het Witte Huis voor strengere wapenwettenVijftig tot honderd mensen hebben voor het Witte Huis gedemonstreerd om president Barack Obama ertoe aan te zetten de wapendracht in de VS aan te pakken. De betoging kwam er naar aanleiding van de schietpartij in Connecticut.

"Bescherm onze kinderen, verbied wapens nu" en "Meneer de president, wij smeken u actie te ondernemen", zo stond op borden die de manifestanten bij zich hadden. Anderen droegen kaarsen. (Belga)
0.18 uur Moeder van de schutter dood aangetroffen in diens appartement Nancy Lanza, de moeder van de vermoedelijke schutter Adam Lanza, is dood aangetroffen in het appartemenet van haar zoon in Newtwon, Connecticut, melden diverse Amerikaanse nieuwsorganisaties.

Nancy Lanza is een lerares op de Sandy Hook-school, waar de schietpartij plaatsvond. Volgens eerdere berichten was zij door haar eigen zoon doodgeschoten in haar klaslokaal. Die berichten blijken nu niet te kloppen.

0.12 uur Di Rupo betuigt zijn medelevenPremier Elio Di Rupo heeft zijn medeleven betuigd aan de slachtofers in Connecticut. "Geen woorden kunnen de woede, het verdriet en de verontwaardiging beschrijven", schreef de premier op Twitter. "Mijn diepste medeleven aan de families van de slachtoffers."

Eerder had vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders laten weten dat hij met ontzetting kennis had genomen van de schietpartij in de school. Hij betuigde zijn diepste medeleven aan de families en verwanten van de slachtoffers van de "onbegrijpelijke daad". (Belga)

23.44 uur Eerste reconstructie Op basis van officiële informatie en anonieme politiebronnen in de Amerikaanse media vormt zich een eerste beeld van de schietpartij in Newtown, Connecticut. De dader zou Adam Lanza zijn, een twintigjarige wiens moeder Nancy Lanza een lerares was in de Sandy Hook Elementary School.

Lanza kwam omstreeks halfnegen aan bij de school, parkeerde vlakbij de hoofdingang en ging recht op het klaslokaal van zijn moeder af. Het ging om een 'kindergarten'-klasje, het equivalent van de derde kleuterklas, met vijf- en zesjarigen.

Lanza zou zijn moeder als één van de eersten doodgeschoten hebben. Daarna bleef hij schieten. Tot honderd hulzen zouden teruggevonden zijn. Lanza had twee twee pistolen en een semiautomatisch geweer in militaire stijl bij zich.

De school ging in 'lockdown'. Leerkrachten sloten hun klaslokalen af. Kinderen die in de gang liepen, werden daar door personeel uit weggeplukt en in kasten en toiletten verstopt. Drie personeelsleden gingen naar Nancy Lanza's klaslokaal toe. Twee van hen, waaronder directrice Dawn Hochsprung, overleefden dat niet.

De politie arriveerde, bracht de kinderen in veiligheid en doorzocht de school. Hoe de schutter aan zijn einde kwam, is niet officieel meegedeeld. Wel bekend is dat de politie geen schoten afvuurde. Wellicht pleegde de dader dus zelfmoord. Alles was voorbij op iets meer dan een halfuur.

22.52 uur AP: de schutter is Adam Lanza (20)
Het persbureau Associated Press meldt dat de schutter in Connecticut Adam Lanza is. Lanza (20) is de broer van Ryan Lanza (24), die eerst als dader genoemd werd. Volgens AP zou de politie ook Ryan Lanza, die in Hoboken (New Jersey) woont, ondervraagd hebben. AP brengt het bericht op gezag van anonieme politiebronnen.

22.35 uur Statement van Mark Kelly, de man van Gabrielle Giffords Een andere beruchte recente schietpartij in de VS was die in Tucson, Arizona, in 2001. Daar werden toen achttien mensen neergeschoten. Zes van hen stierven. Eén van de gewonden was Congresvrouw Gabrielle Giffords, die vanop een meter in het hoofd geschoten werd. Haar man, ex-astronaut Mark Kelly, reageerde zopas vanuit Beijing op de schietpartij in Connecticut:

"Terwijl we treuren, moeten we onze leiders ook oproepen om op te staan en te doen wat juist is. Deze keer moet ons antwoord bestaan uit meer dan spijt, droefheid en steunbetuigingen. De kinderen van Sandy Hook Elementary School en alle slachtoffers van vuurwapengeweld verdienen leiders die de moed hebben om deel te nemen aan een betekenisvolle discussie over onze wapenwetten. En over hoe die hervormd en beter gehandhaafd kunnen worden om meer vuurwapengeweld en dodelijke slachtoffers te voorkomen. Dit kan niet meer wachten."

22.11 uur Nu toch weer verwarring over de identiteit van de schutterIn tegenstelling trot wat Amerikaanse media eerder meldden, is er toch nog onduidelijkheid over de identiteit van de schutter in Connecticut. Eerder melden een aantal VS-media dat de naam van de dader Ryan Lanza was. Nu wordt gesteld dat hij mogelijk iemand anders' indentiteitbewijs bij zich had. Politiewoordvoerder Paul Vance weigerde eerder alleszins een naam op de dader te plakken.

21. 35 uur Politie maakt officieel bekend: 26 doden onder wie 18 kinderen 21.15 uur Toespraak Barack Obama Barack Obama: Ik heb met de gouverneur gesproken

Barack Obama: De afgelopen vijf jaar hebben we teveel van deze tragedies meegemaakt.

Barack Obama: Ik weet dat er in heel de Verenigde Staten geen ouder is die niet hetzelfde verdriet voelt als wat ik voel

Barack Obama: Meeste doden tussen vijf en tien jaar oud

Barack Obama: Deze slachtoffertjes hadden hun hele leven nog voor zich: verjaardagen, diploma-uitreiking, huwelijk. Ze zouden zelf nog kinderen krijgen.

Barack Obama: Vandaag is ons hart gebroken

Barack Obama: Ons land heeft dit al veel te vaak meegemaakt.

Barack Obama: Vanavond zullen Michellen en ik onze kinderen eens goed vastpakken en hen vertellen dat we van hen houden.

21.12 uur Schutter doodde ook zijn ouders. Moeder werkte in kleuterklasDe man die in een basisschool in Connecticut meerdere kinderen en volwassenen de dood heeft ingejaagd, heeft ook zijn ouders gedood, zo hebben Amerikaanse media bericht.

De 24-jarige Ryan Lanza zou in zijn woning eerst zijn vader (in de staat New Jersey) hebben gedood. Volgens NBC was die vader een leraar.

Volgens de Hardford Courant lag een lijk aan de Yogananda Street in Newtown zelf. Lanza zou daar hebben gewoond maar ook zijn geregistreerd in Hoboken in de staat New Jersey. Daar doorzoekt de politie die woning.

ABC zegt dat een lijk in het ouderlijk huis van de veronderstelde schutter is gevonden. Waar die woning zich bevindt, specificeerde die zender niet.

Daarna zou de dader naar de school zijn gereden waar hij zijn moeder heeft omgebracht. Zij werkte in de peuterafdeling van de onderwijsinstelling. In haar klas zouden de meeste doden zijn gevallen, meldde NBC.

Nog volgens NBC en ook volgens CBS is een tweede persoon opgepakt. Het gaat mogelijk om de jongere broer van de dader.

Mogelijk is hij een tweede schutter. Fox meldde dat die man camouflagekledij droeg en gehandboeid is weggebracht.

21.11 uur: Volgens AP was de dader wel degelijk 24 en is hij overleden. Zijn jongere broer zou gearresteerd zijn.

21.09 uur: Obama legt zodadelijk een verklaring af

21.07 uur: Het Witte Huis hangt de Amerikaanse vlag halfstok als teken van rouw

20.58 uur: Obama belooft steun aan gouverneur
President Barack Obama belde met gouverneur Dannel Malloy van Connecticut. Hij deelde hem zijn diepste medeleven mee en zei dat hij alle mogelijke middelen zou vrijmaken waar de staat om zou vragen.

20.56 uur New York Times: dader schoot zijn moeder dood

20.55 uur De politie is voorlopig nog karig met informatie. Ze willen eerst de families van alle slachtoffers inlichten

20.53 uur: Volgens verschillende Amerikaanse media is het lichaam dat in het huis van de dader is gevonden, dat van zijn moeder, een lerares op de school. 20.51 uur De Amerikaanse president Barack Obama spreekt de natie toe om 21.15 uur Belgische tijd. Een woordvoerder van het Witte Huis sprak eerder al zijn medeleven met de slachtoffers en hun familie uit.

20.49 uur Volgens CNN en ABC heet de schutter Ryan Lanza en is hij een twintiger. 20.48 uur: volgens Amerikaanse media is de schutter de zoon van een lerares op school. Hij zou ook de vader van een leerling zijn. 20.46 uur: nieuwe balans: 27 doden onder wie 18 kinderen (CBS) 20.36 uur: lichaam gevonden in de woning van de dader 20.33 uur Didier Reynders betuigt medeleven voor ObamaMinister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders neemt met ontzetting kennis van de schietpartij in de Sandy Hook-basisschool in het Amerikaanse Connecticut. Dat zegt hij in een mededeling.

Reynders wil zijn diepste medeleven betuigen aan de families en verwanten van de slachtoffers van deze "onbegrijpelijke daad".

Het medeleven van Reynders komt opvallend vroeg, nog voor de Amerikaanse president Barack Obama persoonlijk gereageerd heeft op het drama.

20.23 uur Politie bevestigt overlijden schutter
Luitenant Paul Vance van de politie van Connecticut gaf geen details over het precies aantal doden en slachtoffers. Hij wil die details pas geven als alle naasten zijn bereikt.

Wel bevestigde hij dat de schutter in de school is overleden. Over de omstandigheden van die dood zei de politieofficier niets.

20.22 uur Politie geeft meer uitleg

De lokale politie was om 09.30 uur plaatselijke tijd (15.30 uur Belgische tijd) gealarmeerd en die kreeg versterking van de politie van de staat. "Onze belangrijkste doelstelling was alle leerlingen en personeelsleden van de instelling zo snel en zo efficiënt mogelijk te evacueren. Dit is allemaal achter de rug".

Politiewoorder Vance zei dat alles nu veilig is en dat het publiek niet meer in gevaar is, aldus het ABC News.

In Amerikaanse media wordt gewaagd van minstens 27 doden onder wie 18 kinderen. CNN vernam dat het dodental "dichter bij 30 dan 20" ligt en leerde eveneens dat de schutter een link met de school had.


20.14 uur 'Onze gedachten gaan uit naar de families van de slachtoffers,' zegt een woordvoerder van het Witte Huis. De schietpartij zal het debat over vuurwapenbezit in de Verenigde Saten opnieuw doen oplaaien. 'Het is nu niet het moment om het daarover te hebben,' zegt de woordvoerder. 'Laat ons eerst denken aan de slachtoffers.'

20.12 uur CNN: 'het dodental zal eerder rond de 30 zijn' 19.57 uur De politie ter plaatse bevestigt officieel dat er 'meerdere doden' zijn gevallen.

19.56 uur: De politie heeft alle scholen in de stad gesloten.

19.52 uur: De Amerikaanse president Barack Obama is op de hoogte gebracht van de schietpartij. Obama wacht op 'meer informatie' voor hij reageert op de feiten.

19.50 uur: Een ooggetuige vertelde aan CNN dat ze meer dan honderd schoten hoorde in de school. Ze zag hoe twee werknemers van de school doodgeschoten werden.

19.25 uur: Eén of twee schutters zouden zijn opgepakt. Eén man werd door de politie gehandboeid uit de bosjes gehaald. Andere bronnen melden dat de schutter dood is. Het is daarbij niet duidelijk of hij zelfmoord pleegde, dan wel doodgeschoten is door de politie. Zijn lichaam zou zich in één van de klaslokalen bevinden.
19.22 uur: Over de dader of daders doet uiteenlopende informatie de ronde. Volgens ABC waren er mogelijk meerdere schutters. Eén schutter zou een 24-jarige jongeman in een kogelvrij vest met vier vuurwapens zijn. Volgens CBS zijn twee verdachten opgepakt.

Volgens Fox News zou de schutter de vader zijn van één van de leerlingen op school. Hij zou militaire kledij dragen.

19.05 uur: Volgens het Amerikaanse persagentschap AP kan het dodental oplopen tot 'de grootste tragedie' in de Amerikaanse geschiedenis.

18.56 uur: Bij een schietpartij in de basisschool in Newtown, op minder dan 100 kilometer van New York, zijn mogelijk tientallen mensen omgekomen.

CBS News gewaagt van 27 doden onder wie 14 kinderen. CNN heeft het over 20 doden onder wie 10 kinderen. ABC meldde "meer dan een dozijn doden onder wie kinderen". Officiële bevestiging is er nog niet.


De ergste schietpartijen op Amerikaanse scholen
27 februari 2012 Chardon High School, Chardon, Ohio
De 15-jarige student TJ Lane opent het vuur en dood drie medestudenten. Twee anderen zijn zwaar gewond.

2 oktober 2006 West Nickel Mines School, Nickel Mines, Pennsylvania
De 32-jarige Charles Roberts gijzelt 11 meisjes in een klein schooltje in een religieuze Amisch gemeenschap. Hij schiet 5 meisjes dood en verwondt de 6 anderen voordat hij zichzelf van het leven berooft.

8 november 2008 Comprehensive High School, Jacksboro, Tennessee
Eén leerling komt om nadat een 15-jarige student het vuur opent op de schooldirecteur.

21 maart 2005 Red Lake High School, Minnesota
De 16-jarige Jeff Weise doodt 8 mensen vooraleer hij zich van het leven berooft.

5 maart 2001 Santana High School, Santee, California
De 15-jarige Charles Williams schiet twee klasgenoten dood.

20 april 1999 Columbine High School, Littleton, Colorado
Deze schietpartij staat in het geheugen van elke Amerikaan gegrift. Twee studenten. Eric Harris (18) en Dylan Klebold (17) schieten 12 medestudenten en een leraar dood vooraleer ze zelfmoord plegen in de school.

21 mei 1988 Thurston High School, Springfield, Oregon
De 15-jarige Kip Kinkel doodt eerst zijn ouders en dan twee medestrudenten. Hij zit een gevangenisstraf van 112 jaar uit.

24 maart 1998 Westside Middle School, Jonesboro, Arkansas
Twee studenten schieten vijf medestudenten dood. De jongens zijn amper 11 en 13 jaar oud. Ze zaten een straf uit in een jeugdgevangenis en werd vrijgelaten op hun 21e verjaardag.

Alle slachtoffers van het bloedbad in de basisschool Sandy Hook in Newtown zijn geïdentificeerd en hun lichamen zijn in de loop van de nacht weggebracht uit de school. Dat zei een woordvoerder van de politie van Connecticut (noordoosten), Paul Vance. "Het onderzoek ging in de loop van de nacht voort", zei Vance op CBS. "Ons doel was alle slachtoffers te identificeren om de families niet erger te belasten. Onze politieagenten hebben de hele nacht gewerkt en alle slachtoffers geïdentificeerd." Vance zei ook dat alle lichamen daarna uit de school werden weggebracht. De politie werkte nauw samen met de wetsdokter. Een man van twintig doodde vrijdag twintig kinderen en zes volwassenen in basisschool Sandy Hook in Newtown, een idyllisch stadje ten noorden van New York. De schietpartij is een van de ergste ooit in een Amerikaanse school. De vermoedelijke schutter, Adam Lanza (20), zou recht op zijn doel afgegaan zijn en vuurde tientallen kogels af. Zijn eerste slachtoffer, zijn moeder en lerares Nancy Lanza, maakte hij thuis. Een paar minuten nadat hij het vuur opende op de school waar zijn moeder werkte, waren 27 mensen dood, waarvan twintig kinderen. Ook de directeur en de schoolpsycholoog vonden er de dood.6.30 uur Tot zover de liveblog over de schietpartij op een lagere school in Newton, Connecticut. Meer nieuws op de homepage van Knack.be. 3.39 uur Op één na dodelijkste wilde schietpartijDe schietpartij in Newtown is de op één na dodelijkste ooit in de VS. Alleen het bloedbad op de Virginia Tech-universiteit in 2007, waar schutter Seung Hui Cho 32 mensen doodschoot voor hij zelfmoord pleegde, eiste meer slachtoffers. Bij het bloedbad eerder dit jaar in een bioscoop in Aurora, Colorado, vielen twaalf doden. Volgens een telling van de Washington Post staat Aurora daarmee op de elfde plaats.2.55 uur Namen slachtoffers wellicht zaterdag bekendWoordvoerder Paul Vance van de staatspolitie van Connecticut liet tijdens een persconfrentie weten dat de namen van de dodelijke slachtoffers van de schietpartij wellicht zaterdagochtend plaatselijke tijd (zaterdagmiddag in België) bekendgemaakt kunnen worden. Volgens Vance werden er eerder geen namen vrijgegeven omdat nog niet alle betrokken families op de hoogte gesteld zijn. Volgens CNN hebben ouders die nog niet herenigd zijn met hun kinderen enkele uren geleden al te horen gekregen dat ze daar niet meer op moeten rekenen. Voor hen is het alleen nog wachten tot het stoffelijk overschot positief geïdentificeerd wordt.2.19 uur Broer van schutter gaat vrijuit Ryan Lanza, de oudere broer van Adam Lanza, de vermoedelijke schutter in Newtown, wordt niet verdacht van medeplictigheid van het bloedbad, laat de politie weten. Ryan Lanza (24) werd eerder op de dag geboeid weggevoerd voor ondervraging in zijn woonplaats, Hoboken, New Jersey, dik honderd kilometer ten noorden van Newtown. Aanvankelijk was gezegd dat Ryan Lanza de schutter was. Later bleek dat Adam Lanza. Een aantal media berichtten dat hij het identiteitsbewijs van zijn broer op zak had.Volgens het persbureau Associated Press werkte Ryan Lanza bereidwillig mee aan het onderzoek. Hij bevestigde dat dat zijn broer bij zijn moeder woonde in Newtown en dat vermoed werd dat hij een persoonlijkheidsstoornis had. "Licht autistisch", noemde Ryan hem. Daarmee zou Adam Lanza voldoen aan het typische profiel van een dolle schutter. Dat zijn meestal jongemannen die aan onvoldoende onderkende psyschische problemen lijden.1.25 uur Wapens stonden op naam van moeder Lanza De vuurwapens die gebruikt werden bij de schietpartij in Newtown, Connecticut, waren legaal aangekocht door Nancy Lanza, de moeder van de vermoedelijke schutter Adam Lanza, heeft CNN vernomen van een anonieme politiebron. Het gaat om pistolen van de merken Glock en Sig Sauer en een semiautomatisch Bushmaster .223-geweer, de civiele versie van de door het Amerikaanse leger gebruikte M16. Dat de wapens op naam staan van de moeder roept de nodige vragen op. Eerder op de avond was gemeld dat zij onder de slachtoffers in de school was. Dat bleek fout. Enkele uren terug werd ze dood teruggevonden in het appartement van haar zoon in Newtown. De pistolen werden aangetroffen in de school, de Bushmaster in de auto van de schutter, meldt CNN. De anonieme politieman bevestigde ook dat Adam Lanza zelfmoord zou hebben gepleegd met een van zijn vuurwapens. Dat werd tot nog toe niet officieel bevestigd. 0.48 uur Tientallen mensen betogen voor het Witte Huis voor strengere wapenwettenVijftig tot honderd mensen hebben voor het Witte Huis gedemonstreerd om president Barack Obama ertoe aan te zetten de wapendracht in de VS aan te pakken. De betoging kwam er naar aanleiding van de schietpartij in Connecticut. "Bescherm onze kinderen, verbied wapens nu" en "Meneer de president, wij smeken u actie te ondernemen", zo stond op borden die de manifestanten bij zich hadden. Anderen droegen kaarsen. (Belga) 0.18 uur Moeder van de schutter dood aangetroffen in diens appartement Nancy Lanza, de moeder van de vermoedelijke schutter Adam Lanza, is dood aangetroffen in het appartemenet van haar zoon in Newtwon, Connecticut, melden diverse Amerikaanse nieuwsorganisaties. Nancy Lanza is een lerares op de Sandy Hook-school, waar de schietpartij plaatsvond. Volgens eerdere berichten was zij door haar eigen zoon doodgeschoten in haar klaslokaal. Die berichten blijken nu niet te kloppen. 0.12 uur Di Rupo betuigt zijn medelevenPremier Elio Di Rupo heeft zijn medeleven betuigd aan de slachtofers in Connecticut. "Geen woorden kunnen de woede, het verdriet en de verontwaardiging beschrijven", schreef de premier op Twitter. "Mijn diepste medeleven aan de families van de slachtoffers." Eerder had vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders laten weten dat hij met ontzetting kennis had genomen van de schietpartij in de school. Hij betuigde zijn diepste medeleven aan de families en verwanten van de slachtoffers van de "onbegrijpelijke daad". (Belga) 23.44 uur Eerste reconstructie Op basis van officiële informatie en anonieme politiebronnen in de Amerikaanse media vormt zich een eerste beeld van de schietpartij in Newtown, Connecticut. De dader zou Adam Lanza zijn, een twintigjarige wiens moeder Nancy Lanza een lerares was in de Sandy Hook Elementary School. Lanza kwam omstreeks halfnegen aan bij de school, parkeerde vlakbij de hoofdingang en ging recht op het klaslokaal van zijn moeder af. Het ging om een 'kindergarten'-klasje, het equivalent van de derde kleuterklas, met vijf- en zesjarigen. Lanza zou zijn moeder als één van de eersten doodgeschoten hebben. Daarna bleef hij schieten. Tot honderd hulzen zouden teruggevonden zijn. Lanza had twee twee pistolen en een semiautomatisch geweer in militaire stijl bij zich. De school ging in 'lockdown'. Leerkrachten sloten hun klaslokalen af. Kinderen die in de gang liepen, werden daar door personeel uit weggeplukt en in kasten en toiletten verstopt. Drie personeelsleden gingen naar Nancy Lanza's klaslokaal toe. Twee van hen, waaronder directrice Dawn Hochsprung, overleefden dat niet. De politie arriveerde, bracht de kinderen in veiligheid en doorzocht de school. Hoe de schutter aan zijn einde kwam, is niet officieel meegedeeld. Wel bekend is dat de politie geen schoten afvuurde. Wellicht pleegde de dader dus zelfmoord. Alles was voorbij op iets meer dan een halfuur. 22.52 uur AP: de schutter is Adam Lanza (20) Het persbureau Associated Press meldt dat de schutter in Connecticut Adam Lanza is. Lanza (20) is de broer van Ryan Lanza (24), die eerst als dader genoemd werd. Volgens AP zou de politie ook Ryan Lanza, die in Hoboken (New Jersey) woont, ondervraagd hebben. AP brengt het bericht op gezag van anonieme politiebronnen. 22.35 uur Statement van Mark Kelly, de man van Gabrielle Giffords Een andere beruchte recente schietpartij in de VS was die in Tucson, Arizona, in 2001. Daar werden toen achttien mensen neergeschoten. Zes van hen stierven. Eén van de gewonden was Congresvrouw Gabrielle Giffords, die vanop een meter in het hoofd geschoten werd. Haar man, ex-astronaut Mark Kelly, reageerde zopas vanuit Beijing op de schietpartij in Connecticut: "Terwijl we treuren, moeten we onze leiders ook oproepen om op te staan en te doen wat juist is. Deze keer moet ons antwoord bestaan uit meer dan spijt, droefheid en steunbetuigingen. De kinderen van Sandy Hook Elementary School en alle slachtoffers van vuurwapengeweld verdienen leiders die de moed hebben om deel te nemen aan een betekenisvolle discussie over onze wapenwetten. En over hoe die hervormd en beter gehandhaafd kunnen worden om meer vuurwapengeweld en dodelijke slachtoffers te voorkomen. Dit kan niet meer wachten." 22.11 uur Nu toch weer verwarring over de identiteit van de schutterIn tegenstelling trot wat Amerikaanse media eerder meldden, is er toch nog onduidelijkheid over de identiteit van de schutter in Connecticut. Eerder melden een aantal VS-media dat de naam van de dader Ryan Lanza was. Nu wordt gesteld dat hij mogelijk iemand anders' indentiteitbewijs bij zich had. Politiewoordvoerder Paul Vance weigerde eerder alleszins een naam op de dader te plakken. 21. 35 uur Politie maakt officieel bekend: 26 doden onder wie 18 kinderen 21.15 uur Toespraak Barack Obama Barack Obama: Ik heb met de gouverneur gesprokenBarack Obama: De afgelopen vijf jaar hebben we teveel van deze tragedies meegemaakt.Barack Obama: Ik weet dat er in heel de Verenigde Staten geen ouder is die niet hetzelfde verdriet voelt als wat ik voelBarack Obama: Meeste doden tussen vijf en tien jaar oudBarack Obama: Deze slachtoffertjes hadden hun hele leven nog voor zich: verjaardagen, diploma-uitreiking, huwelijk. Ze zouden zelf nog kinderen krijgen.Barack Obama: Vandaag is ons hart gebrokenBarack Obama: Ons land heeft dit al veel te vaak meegemaakt.Barack Obama: Vanavond zullen Michellen en ik onze kinderen eens goed vastpakken en hen vertellen dat we van hen houden.21.12 uur Schutter doodde ook zijn ouders. Moeder werkte in kleuterklasDe man die in een basisschool in Connecticut meerdere kinderen en volwassenen de dood heeft ingejaagd, heeft ook zijn ouders gedood, zo hebben Amerikaanse media bericht. De 24-jarige Ryan Lanza zou in zijn woning eerst zijn vader (in de staat New Jersey) hebben gedood. Volgens NBC was die vader een leraar. Volgens de Hardford Courant lag een lijk aan de Yogananda Street in Newtown zelf. Lanza zou daar hebben gewoond maar ook zijn geregistreerd in Hoboken in de staat New Jersey. Daar doorzoekt de politie die woning. ABC zegt dat een lijk in het ouderlijk huis van de veronderstelde schutter is gevonden. Waar die woning zich bevindt, specificeerde die zender niet. Daarna zou de dader naar de school zijn gereden waar hij zijn moeder heeft omgebracht. Zij werkte in de peuterafdeling van de onderwijsinstelling. In haar klas zouden de meeste doden zijn gevallen, meldde NBC. Nog volgens NBC en ook volgens CBS is een tweede persoon opgepakt. Het gaat mogelijk om de jongere broer van de dader. Mogelijk is hij een tweede schutter. Fox meldde dat die man camouflagekledij droeg en gehandboeid is weggebracht. 21.11 uur: Volgens AP was de dader wel degelijk 24 en is hij overleden. Zijn jongere broer zou gearresteerd zijn. 21.09 uur: Obama legt zodadelijk een verklaring af21.07 uur: Het Witte Huis hangt de Amerikaanse vlag halfstok als teken van rouw20.58 uur: Obama belooft steun aan gouverneur President Barack Obama belde met gouverneur Dannel Malloy van Connecticut. Hij deelde hem zijn diepste medeleven mee en zei dat hij alle mogelijke middelen zou vrijmaken waar de staat om zou vragen.20.56 uur New York Times: dader schoot zijn moeder dood20.55 uur De politie is voorlopig nog karig met informatie. Ze willen eerst de families van alle slachtoffers inlichten20.53 uur: Volgens verschillende Amerikaanse media is het lichaam dat in het huis van de dader is gevonden, dat van zijn moeder, een lerares op de school. 20.51 uur De Amerikaanse president Barack Obama spreekt de natie toe om 21.15 uur Belgische tijd. Een woordvoerder van het Witte Huis sprak eerder al zijn medeleven met de slachtoffers en hun familie uit. 20.49 uur Volgens CNN en ABC heet de schutter Ryan Lanza en is hij een twintiger. 20.48 uur: volgens Amerikaanse media is de schutter de zoon van een lerares op school. Hij zou ook de vader van een leerling zijn. 20.46 uur: nieuwe balans: 27 doden onder wie 18 kinderen (CBS) 20.36 uur: lichaam gevonden in de woning van de dader 20.33 uur Didier Reynders betuigt medeleven voor ObamaMinister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders neemt met ontzetting kennis van de schietpartij in de Sandy Hook-basisschool in het Amerikaanse Connecticut. Dat zegt hij in een mededeling. Reynders wil zijn diepste medeleven betuigen aan de families en verwanten van de slachtoffers van deze "onbegrijpelijke daad". Het medeleven van Reynders komt opvallend vroeg, nog voor de Amerikaanse president Barack Obama persoonlijk gereageerd heeft op het drama.20.23 uur Politie bevestigt overlijden schutter Luitenant Paul Vance van de politie van Connecticut gaf geen details over het precies aantal doden en slachtoffers. Hij wil die details pas geven als alle naasten zijn bereikt. Wel bevestigde hij dat de schutter in de school is overleden. Over de omstandigheden van die dood zei de politieofficier niets. 20.22 uur Politie geeft meer uitleg De lokale politie was om 09.30 uur plaatselijke tijd (15.30 uur Belgische tijd) gealarmeerd en die kreeg versterking van de politie van de staat. "Onze belangrijkste doelstelling was alle leerlingen en personeelsleden van de instelling zo snel en zo efficiënt mogelijk te evacueren. Dit is allemaal achter de rug". Politiewoorder Vance zei dat alles nu veilig is en dat het publiek niet meer in gevaar is, aldus het ABC News. In Amerikaanse media wordt gewaagd van minstens 27 doden onder wie 18 kinderen. CNN vernam dat het dodental "dichter bij 30 dan 20" ligt en leerde eveneens dat de schutter een link met de school had. 20.14 uur 'Onze gedachten gaan uit naar de families van de slachtoffers,' zegt een woordvoerder van het Witte Huis. De schietpartij zal het debat over vuurwapenbezit in de Verenigde Saten opnieuw doen oplaaien. 'Het is nu niet het moment om het daarover te hebben,' zegt de woordvoerder. 'Laat ons eerst denken aan de slachtoffers.'20.12 uur CNN: 'het dodental zal eerder rond de 30 zijn' 19.57 uur De politie ter plaatse bevestigt officieel dat er 'meerdere doden' zijn gevallen.19.56 uur: De politie heeft alle scholen in de stad gesloten. 19.52 uur: De Amerikaanse president Barack Obama is op de hoogte gebracht van de schietpartij. Obama wacht op 'meer informatie' voor hij reageert op de feiten.19.50 uur: Een ooggetuige vertelde aan CNN dat ze meer dan honderd schoten hoorde in de school. Ze zag hoe twee werknemers van de school doodgeschoten werden. 19.25 uur: Eén of twee schutters zouden zijn opgepakt. Eén man werd door de politie gehandboeid uit de bosjes gehaald. Andere bronnen melden dat de schutter dood is. Het is daarbij niet duidelijk of hij zelfmoord pleegde, dan wel doodgeschoten is door de politie. Zijn lichaam zou zich in één van de klaslokalen bevinden. 19.22 uur: Over de dader of daders doet uiteenlopende informatie de ronde. Volgens ABC waren er mogelijk meerdere schutters. Eén schutter zou een 24-jarige jongeman in een kogelvrij vest met vier vuurwapens zijn. Volgens CBS zijn twee verdachten opgepakt. Volgens Fox News zou de schutter de vader zijn van één van de leerlingen op school. Hij zou militaire kledij dragen. 19.05 uur: Volgens het Amerikaanse persagentschap AP kan het dodental oplopen tot 'de grootste tragedie' in de Amerikaanse geschiedenis.18.56 uur: Bij een schietpartij in de basisschool in Newtown, op minder dan 100 kilometer van New York, zijn mogelijk tientallen mensen omgekomen. CBS News gewaagt van 27 doden onder wie 14 kinderen. CNN heeft het over 20 doden onder wie 10 kinderen. ABC meldde "meer dan een dozijn doden onder wie kinderen". Officiële bevestiging is er nog niet.