Vorige week was er nog ophef over uitspraken van Frauke Petry van de Duitse politieke partij Alternative für Deutschland (AfD), die in krant Mannheimer Morgen had verklaard dat de de grensbewaking moest worden opgevoerd om de stroom vluchtelingen af te stoppen. Maar dat was niet het enige. Petry liet in het interview bovendien duidelijk verstaan dat er desnoods vuurwapens mochten worden gebruikt om te voorkomen dat vluchtelingen illegaal de Duitse grens passeren.

Vice-kanselier Sigmar Gabriel (SPD) reageerde vervolgens geschokt op de uitspraken van Petry, waarbij hij een eerder pleidooi herhaalde om AfD onder toezicht te stellen van de binnenlandse veiligheidsdienst.

Maar uit een peiling blijkt nu dat heel wat Duitsers op dezelfde lijn zitten van Petry, toch wat haar visie op de vluchtelingenstroom betreft. De peiling die werd uitgevoerd door YouGov leert namelijk dat ruim één op de vier (29 procent) bevraagde Duitsers vindt dat de maatregel die Petry voorstelt, gerechtvaardigd is.

Voor alle duidelijkheid: een meerderheid van 57 procent is tegen het gebruik van vuurwapens tegen vluchtelingen aan de grens, 14 procent heeft geen mening.

De eurokritische en rechts-nationalistische partij AfD, die de uitspraken van Petry intussen al heeft genuanceerd, doet het in de peilingen - met 12 procent - steeds beter.

Afd haalde bij de vorige verkiezingen weliswaar onvoldoende stemmen voor een zetel in het parlement, maar verwacht wordt dat ze bij de regionale verkiezingen op 13 maart in Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz en Saksen-Anhalt minstens 10 procent van de stemmen zal halen. (Belga/BO)

Vorige week was er nog ophef over uitspraken van Frauke Petry van de Duitse politieke partij Alternative für Deutschland (AfD), die in krant Mannheimer Morgen had verklaard dat de de grensbewaking moest worden opgevoerd om de stroom vluchtelingen af te stoppen. Maar dat was niet het enige. Petry liet in het interview bovendien duidelijk verstaan dat er desnoods vuurwapens mochten worden gebruikt om te voorkomen dat vluchtelingen illegaal de Duitse grens passeren. Vice-kanselier Sigmar Gabriel (SPD) reageerde vervolgens geschokt op de uitspraken van Petry, waarbij hij een eerder pleidooi herhaalde om AfD onder toezicht te stellen van de binnenlandse veiligheidsdienst. Maar uit een peiling blijkt nu dat heel wat Duitsers op dezelfde lijn zitten van Petry, toch wat haar visie op de vluchtelingenstroom betreft. De peiling die werd uitgevoerd door YouGov leert namelijk dat ruim één op de vier (29 procent) bevraagde Duitsers vindt dat de maatregel die Petry voorstelt, gerechtvaardigd is.Voor alle duidelijkheid: een meerderheid van 57 procent is tegen het gebruik van vuurwapens tegen vluchtelingen aan de grens, 14 procent heeft geen mening. De eurokritische en rechts-nationalistische partij AfD, die de uitspraken van Petry intussen al heeft genuanceerd, doet het in de peilingen - met 12 procent - steeds beter.Afd haalde bij de vorige verkiezingen weliswaar onvoldoende stemmen voor een zetel in het parlement, maar verwacht wordt dat ze bij de regionale verkiezingen op 13 maart in Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz en Saksen-Anhalt minstens 10 procent van de stemmen zal halen. (Belga/BO)