Schatting: 37 miljoen covidbesmettingen in China op één dag tijd

Mensen met mondmaskers aan de Jing'antempel in Shanghai. © Reuters
Rafael Porto Carrero Medewerker van Knack.be, gestationeerd in Nieuw-Zeeland.

Bijna 37 miljoen mensen zijn in China op één dag tijd besmet geraakt met het coronavirus. Dat blijkt vrijdag uit schattingen van de hoogste gezondheidsautoriteit van het land. De uitbraak is daarmee verreweg de grootste ter wereld. De autoriteiten voorspellen extra druk op het gezondheidssysteem van het land, ook al bagatelliseren ze de ernst van de ziekte en blijven ze geen nieuwe doden melden, rapporteert persagentschap Reuters.

Maar liefst 248 miljoen mensen, dat is bijna 18 procent van het land, liepen waarschijnlijk het virus op in de eerste 20 dagen van december, volgens de notulen van een interne vergadering van de Nationale Gezondheidscommissie van China woensdag, bericht Belga op basis van Bloomberg. Als dat klopt, dan wordt het vorige record met zo’n 4 miljoen besmettingen in januari 2022, verpulverd.

Pekings snelle ontmanteling van het zerocovidbeleid heeft geleid tot de ongehinderde verspreiding van de zeer besmettelijke omikronvarianten bij een bevolking met lage niveaus van natuurlijke immuniteit. Meer dan de helft van de inwoners van de provincie Sichuan in het zuidwesten en van de hoofdstad Peking zijn besmet volgens de schattingen.

Hoe de gezondheidsautoriteit aan de schattingen is gekomen, is echter onduidelijk omdat het land zijn ooit alomtegenwoordige netwerk van PCR-testcabines heeft gesloten.

Eerder deze week zei de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) al ‘zeer ongerust’ te zijn over de coronasituatie in China.

Bezorgdheid over de gevolgen op korte termijn van China’s covidgolf zorgde voor een daling in de aandelenmarkten in China, Hongkong en elders in Azië. Ook de yuan verzwakte.

Het aantal besmettingen in China bedraagt waarschijnlijk meer dan een miljoen per dag met meer dan 5.000 doden per dag, in “schril contrast” met de officiële gegevens, aldus het in Groot-Brittannië gevestigde gezondheidsinformatiebureau Airfinity deze week.

Een ziekenhuis in Shanghai schat dat de helft van de 25 miljoen inwoners van het handelscentrum eind volgende week besmet zal zijn. Deskundigen zeggen dat China volgend jaar meer dan een miljoen coviddoden kan hebben, rapporteert het Japanse persagentschap Nikkei Asia.

Versoepeling regels in steden

Volgens de autoriteiten van Shanghai mogen mensen met een positieve test na zeven dagen de isolatie thuis beëindigen als hun symptomen aanzienlijk verminderen of ophouden, zonder te vermelden dat er meer tests moeten worden uitgevoerd.

In de richtlijnen van eerder deze maand stond dat zij de isolatie thuis mochten beëindigen na een negatieve test op antigenen en PCR.

De abrupte beleidswijziging van China heeft een kwetsbaar gezondheidssysteem onvoorbereid getroffen, waarbij ziekenhuizen naarstig op zoek zijn naar bedden en bloed, apotheken naar geneesmiddelen en de autoriteiten zich haasten om klinieken te bouwen.

Meer dan een dozijn wereldwijde gezondheidsdeskundigen, epidemiologen, inwoners en politieke analisten die door Reuters werden geïnterviewd, noemden het verzuim om ouderen te vaccineren en een exit-strategie aan het publiek mee te delen en de buitensporige focus op het elimineren van het virus, als oorzaken van de druk op de Chinese medische infrastructuur.

Partner Content