Terwijl het land doden begraaft na een aanslag op een moskee, en terwijl de oorlog in buurland Jemen woedt, is het trending topic in Saudi-Arabië een incident tussen een lid van de religieuze politie en een winkelende vrouw.

Het gebeurde in het noordelijk stadje Hael (of Hail): een vrouw werd luidruchtig terechtgewezen door een lid van de religieuze politie. De zaak werd kortstondig in flou beeld gefilmd en het filmpje werd op youtube gedeeld. Volgens de dialoog op het filmpje verweet het lid van de zedenpolitie haar in ondiplomatieke bewoordingen dat ze zonder handschoenen op stap was en daardoor "onzedig" was. Hij zette haar zonder haar boodschappen op straat, terwijl zij ervoor pleitte ten minste haar boodschappen te kunnen ophalen en meenemen.

Volgens een andere versie (op het filmpje is alleen sprake van blote handen) had hij haar, nadat ze dus te dicht bij een man had gezeten (met enkel een kleine tafel ertussen), aangemaand snel haar aankopen te voltooien en op te hoepelen. Toen ze dat bevel naast zich neergelegd had, had hij haar buitengezet.

'Schouder aan schouder met vreemdelingen'

Het filmpje leidt volgens Gulf News, een krant uit de Verenigde Arabische Emiraten, tot een heftige discussie op de Saudische sociale media, met bloggers die verdeeld maar toch vooral in steun voor de vrouw reageren.

De Saudische komiek Fahad al-Butairi tweette dat de vrouw inderdaad beter handschoenen had gedragen, namelijk bokshandschoenen. Sympathisanten voor de vrouw creëerden een eigen hashtag en leken ervan uit te gaan dat de uitleg over de man en de tafel was verzonnen om het lid van de religieuze politie uit de wind te zetten.

"Welke religie stelt mensen in staat zich superieur te voelen en anderen met misprijzen en arrogantie te bejegenen?" zo vroeg Mashour al-Harithi zich af.

Ene Alia zegde haar steun toe aan de vrouw, maar ze vond haar te passief. "Hij vernederde haar en las haar familie de les en toch bleef zij maar pleiten en argumenteren. Mijn lieve dame, uw passiviteit en onderdanigheid zijn de oorzaken van uw zwakte".

Tegenstanders vonden dan weer de "zedenschennis" van de vrouw erg. "Deze vrouwen die alleen rondlopen in de malls schouder aan schouder schurend met mannen van diverse nationaliteiten kunnen maar beter de instructies (van de zedenpolitie) volgen", schreef ene Tahaweel, volgens Gulf News.

Een woordvoerder van de religieuze politie van Hael (Hail) zei dat de zaak onderzocht wordt. De 17.600 leden van de religieuze politie zullen naar verluidt training ontvangen.

(RR)

Terwijl het land doden begraaft na een aanslag op een moskee, en terwijl de oorlog in buurland Jemen woedt, is het trending topic in Saudi-Arabië een incident tussen een lid van de religieuze politie en een winkelende vrouw. Het gebeurde in het noordelijk stadje Hael (of Hail): een vrouw werd luidruchtig terechtgewezen door een lid van de religieuze politie. De zaak werd kortstondig in flou beeld gefilmd en het filmpje werd op youtube gedeeld. Volgens de dialoog op het filmpje verweet het lid van de zedenpolitie haar in ondiplomatieke bewoordingen dat ze zonder handschoenen op stap was en daardoor "onzedig" was. Hij zette haar zonder haar boodschappen op straat, terwijl zij ervoor pleitte ten minste haar boodschappen te kunnen ophalen en meenemen.Volgens een andere versie (op het filmpje is alleen sprake van blote handen) had hij haar, nadat ze dus te dicht bij een man had gezeten (met enkel een kleine tafel ertussen), aangemaand snel haar aankopen te voltooien en op te hoepelen. Toen ze dat bevel naast zich neergelegd had, had hij haar buitengezet.Het filmpje leidt volgens Gulf News, een krant uit de Verenigde Arabische Emiraten, tot een heftige discussie op de Saudische sociale media, met bloggers die verdeeld maar toch vooral in steun voor de vrouw reageren.De Saudische komiek Fahad al-Butairi tweette dat de vrouw inderdaad beter handschoenen had gedragen, namelijk bokshandschoenen. Sympathisanten voor de vrouw creëerden een eigen hashtag en leken ervan uit te gaan dat de uitleg over de man en de tafel was verzonnen om het lid van de religieuze politie uit de wind te zetten. "Welke religie stelt mensen in staat zich superieur te voelen en anderen met misprijzen en arrogantie te bejegenen?" zo vroeg Mashour al-Harithi zich af.Ene Alia zegde haar steun toe aan de vrouw, maar ze vond haar te passief. "Hij vernederde haar en las haar familie de les en toch bleef zij maar pleiten en argumenteren. Mijn lieve dame, uw passiviteit en onderdanigheid zijn de oorzaken van uw zwakte".Tegenstanders vonden dan weer de "zedenschennis" van de vrouw erg. "Deze vrouwen die alleen rondlopen in de malls schouder aan schouder schurend met mannen van diverse nationaliteiten kunnen maar beter de instructies (van de zedenpolitie) volgen", schreef ene Tahaweel, volgens Gulf News.Een woordvoerder van de religieuze politie van Hael (Hail) zei dat de zaak onderzocht wordt. De 17.600 leden van de religieuze politie zullen naar verluidt training ontvangen.(RR)