‘Saudisch koningshuis financierde al-Qaeda tot eind jaren ’90’

Kersvers Saoedisch koning Salman met President Barack Obama en first lady Michelle Obama © BELGAIMAGE

Een vroeger lid van al-Qaeda heeft in de gevangenis getuigd tegen prominente leden van de Saudische koninklijke familie. Die zouden tot eind jaren ’90 donor voor de terreurorganisatie zijn geweest.

Prominente leden van de Saudische koninklijke familie waren tot eind jaren ’90 donoren van de terreurorganisatie al-Qaeda. Dat heeft Zacarias Moussaoui, een vroeger lid van al-Qaeda, gezegd tijdens zijn getuigenis in een gevangenis. Dat naar aanleiding van een klacht die tegen Saudi-Arabië werd ingediend door nabestaanden van 9/11-slachtoffers.

Niet geverifieerd

Nog volgens Moussaoui besprak hij met een medewerker van de Saudische ambassade in Washington plannen om Air Force One met een Stinger-raket neer te schieten. Dat schrijft de New York Times, dat eraan toevoegt dat de aantijgingen van Moussaoui niet geverifieerd konden worden.

Moussaoui, in Frankrijk geboren, schreef vorig jaar een brief naar de rechter die het onderzoek naar de klacht voert. Hij schreef dat hij in die zaak wilde getuigen. Na lange onderhandelingen met het ministerie van Justitie werd hij twee dagen lang ondervraagd in oktober in de zwaarbeveiligde gevangenis in Colorado.

In 2006 werd hij veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Enkele weken voor de aanslag op de Twin Towers werd hij opgepakt. Eerder dat jaar had hij vlieglessen genomen.

‘Ontspoorde crimineel’

Maandagavond meldde de Saudische ambassade dat aantijgingen dat Saudi-Arabië al-Qaeda had gefinancierd, verworpen werden door de Amerikaanse 9/11-commissie. “Moussaoui is een ontspoorde crimineel wiens eigen advocaten bewijzen hebben voorgelegd die moeten aantonen dat hij mentaal ongeschikt is”, aldus de ambassade. “Zijn woorden zijn ongeloofwaardig.”

Nadat een psycholoog een mentale stoornis bij hem vaststelde, werd hij later toch competent geacht om terecht te staan voor terrorisme. In zijn getuigenis had Moussaoui het over ontmoetingen met toenmalig kroonprins, en huidig koning, Salman en andere leden van de koninklijke familie in Saudi-Arabië. Hij zou ook brieven van Osama bin Laden aan de koninklijke familie bezorgd hebben.

Aanloop 9/11

Er zijn al langer bewijzen dat rijke Saudi’s samenwerkten met al-Qaeda, maar hoe ver die samenwerking ging, is nog altijd onduidelijk. Als de getuigenis van Moussaoui geloofwaardig wordt beschouwd, zou dat meer licht kunnen werpen op de steun aan al-Qaeda in de aanloop naar 9/11. Volgens de Times komt hij in de getuigenis, die maandag werd neergelegd bij de rechtbank, over als kalm en voor het grootste deel samenhangend. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content