De overheid van Saudi-Arabië vraagt pelgrims uit de hele wereld die in de komende weken en maanden op bedevaart komen naar Mekka, om mondmaskers te dragen op drukbezochte plaatsen. Dat moet de verspreiding van het MERS-coronavirus tegengaan.

Ouderen en mensen met een chronische ziekte worden zelfs aangeraden hun reis naar Mekka uit te stellen.

Dodelijk virus

De jaarlijkse hadj naar Mekka dreigt het nieuwe, levensgevaarlijke MERS-coronavirus (Middle East respiratory-syndrome) wereldwijd te verspreiden. Het virus, dat besmettelijk is en de luchtwegen aantast, brak in september 2012 uit op het Arabische Schiereiland. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft kennis van 80 gevallen van de ziekte en 44 doden.

Onlangs had viroloog Marc Van Ranst ( KU Leuven) de Belgische overheid al opgeroepen om pelgrimstochten naar Mekka af te raden, wegens het risico op wereldwijde verspreiding van het MERS-coronavirus. De FOD Volksgezondheid acht het voorlopig niet nodig om reizen af te raden, maar raadt Belgische moslims die naar Mekka gaan, wel aan om voorzichtig te zijn.

De overheid van Saudi-Arabië vraagt pelgrims uit de hele wereld die in de komende weken en maanden op bedevaart komen naar Mekka, om mondmaskers te dragen op drukbezochte plaatsen. Dat moet de verspreiding van het MERS-coronavirus tegengaan. Ouderen en mensen met een chronische ziekte worden zelfs aangeraden hun reis naar Mekka uit te stellen. Dodelijk virus De jaarlijkse hadj naar Mekka dreigt het nieuwe, levensgevaarlijke MERS-coronavirus (Middle East respiratory-syndrome) wereldwijd te verspreiden. Het virus, dat besmettelijk is en de luchtwegen aantast, brak in september 2012 uit op het Arabische Schiereiland. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft kennis van 80 gevallen van de ziekte en 44 doden. Onlangs had viroloog Marc Van Ranst ( KU Leuven) de Belgische overheid al opgeroepen om pelgrimstochten naar Mekka af te raden, wegens het risico op wereldwijde verspreiding van het MERS-coronavirus. De FOD Volksgezondheid acht het voorlopig niet nodig om reizen af te raden, maar raadt Belgische moslims die naar Mekka gaan, wel aan om voorzichtig te zijn.