Saudi-Arabië: ministers, prinsen en zakenlui gearresteerd in grote zuiveringsoperatie

Mohammed bin Salman © REUTERS

In Saoedi-Arabië zijn elf prinsen, vier ministers en tientallen ex-ministers gearresteerd na en beslissing van een door kroonprins Mohammed bin Salman geleide anticorruptiecommissie. Dat melden Saoedische media.

De 32-jarige kroonprins is de sterke man in Saoedi-Arabië. Hij kondigde een tijd terug aan dat hij het ultraconservatieve koninkrijk terug op het spoor van de tolerante en gematigde islam wil zetten. Vanaf juni 2018 zullen vrouwen er mogen autorijden en de bioscopen werden heropend. Mohammed bin Salman kondigde hervormingen aan, maar liet tegelijkertijd dissidenten arresteren. Het ziet er naar uit dat de kroonprins elke interne tegenstem weg wil hebben voor zijn 81-jarige vader koning Salman officieel de macht aan hem overdraagt.

De zaterdagavond doorgevoerde zuivering is volgens waarnemers ongezien in het land. Wellicht wil bin Salman zijn macht verder consolideren. Naast de arrestaties zouden ook de machtige kopstukken van de Nationale Garde en van de Marine aan de deur zijn gezet. Onder de gearresteerden zou volgens mediaberichten ook prins al-Walid bin Talal zijn, zakenman en één van de vijftig rijkste mensen ter wereld. Zijn aanhouding is niet door officiële bronnen bevestigd. Ordediensten zouden op de luchthaven van Jeddah privévliegtuigen aan de grond houden om te voorkomen dat personaliteiten het land ontvluchten.

Partner Content