De twee fundamentalistische Golfmonarchieën Saudi-Arabië en Qatar bewapenen sinds kort de Syrische rebellen, in het bijzonder het Vrije Syrische Leger (FSA). Dat bevestigde de Britse krant The Independent. De wapens worden Syrië binnengesmokkeld via Turkije, zo haalde de krant een Westerse diplomaat in Ankara aan.

Publiek geheim Dat Saudi-Arabië en Qatar de Syrische rebellen behalve financieel ook logistiek steunen, was al langer een publiek geheim. Ook dat Navo-lidstaat Turkije de doorvoer van wapens toelaat, is niet meteen een verrassing. Wie er behalve het FSA nog wapens ontvangt, is niet meteen duidelijk.

Drie weken geleden bevestigden leden van het FSA dat ze onder andere Kalashnikovs, granaten en antitankwapens toegestuurd kregen vanuit de Golfstaten. Turkije zou de levering van de wapens vergemakkelijken. De wapens komen aan in Turkse havens en worden dan naar de grens gereden zonder tussenkomst van de Turkse regering. Saudische regeringsleden hadden in het verleden al gezegd dat de rebellen bewapend moesten worden, omdat de dialoog "nutteloos is."

De berichten over wapenleveringen aan Syrische rebellen werden bevestigd door een Westerse diplomaat, maar hij noemt het een "recente ontwikkeling."

SNC verliest legitimiteit

Volgens The Independent heeft de Syrische Nationale Raad (SNC), door het Westen beschouwd als "de" oppositie tegen Damascus, veel van zijn legitimiteit in Syrië verloren doordat hij de diverse fracties niet op één lijn heeft weten te krijgen. Toch zou Turkije aan de SNC gevraagd hebben om garant te staan voor het FSA, voor de wapens geleverd zouden worden.

Ondanks de garanties van het SNC, zouden de wapens vooral in handen van de Moslimbroederschap terecht gekomen zijn. Activisten langs de grens, die niets te maken hebben met de Moslimbroederschap, zeggen dat zij tot enkele dagen geleden geen weet hadden van de wapenleveringen.

Burgeroorlog

De VN-vicesecretaris-generaal voor Vredeshandhavende Operaties, Hervé Ladsous, heeft ondertussen gezegd dat de huidige toestand in Syrië als een "burgeroorlog" te omschrijven valt. Dat is volgens Joshua Landis, directeur van het Center for Middle Eastern Studies van de universiteit van Oklahoma, ook de bedoeling. "Washington streeft een regimewissel via burgeroorlog in Syrië na", schreef hij in het blad Foreign Policy. "De VS, Europa en de Golfstaten willen een ander regime, dus hongeren zij het regime van Assad uit en voorzien zij de oppositie van munitie."

Eerder al zei Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton dat Moskou de regering in Damascus voorziet van aanvalshelikopters. (Belga/GM)

De twee fundamentalistische Golfmonarchieën Saudi-Arabië en Qatar bewapenen sinds kort de Syrische rebellen, in het bijzonder het Vrije Syrische Leger (FSA). Dat bevestigde de Britse krant The Independent. De wapens worden Syrië binnengesmokkeld via Turkije, zo haalde de krant een Westerse diplomaat in Ankara aan.Publiek geheim Dat Saudi-Arabië en Qatar de Syrische rebellen behalve financieel ook logistiek steunen, was al langer een publiek geheim. Ook dat Navo-lidstaat Turkije de doorvoer van wapens toelaat, is niet meteen een verrassing. Wie er behalve het FSA nog wapens ontvangt, is niet meteen duidelijk. Drie weken geleden bevestigden leden van het FSA dat ze onder andere Kalashnikovs, granaten en antitankwapens toegestuurd kregen vanuit de Golfstaten. Turkije zou de levering van de wapens vergemakkelijken. De wapens komen aan in Turkse havens en worden dan naar de grens gereden zonder tussenkomst van de Turkse regering. Saudische regeringsleden hadden in het verleden al gezegd dat de rebellen bewapend moesten worden, omdat de dialoog "nutteloos is." De berichten over wapenleveringen aan Syrische rebellen werden bevestigd door een Westerse diplomaat, maar hij noemt het een "recente ontwikkeling." SNC verliest legitimiteit Volgens The Independent heeft de Syrische Nationale Raad (SNC), door het Westen beschouwd als "de" oppositie tegen Damascus, veel van zijn legitimiteit in Syrië verloren doordat hij de diverse fracties niet op één lijn heeft weten te krijgen. Toch zou Turkije aan de SNC gevraagd hebben om garant te staan voor het FSA, voor de wapens geleverd zouden worden. Ondanks de garanties van het SNC, zouden de wapens vooral in handen van de Moslimbroederschap terecht gekomen zijn. Activisten langs de grens, die niets te maken hebben met de Moslimbroederschap, zeggen dat zij tot enkele dagen geleden geen weet hadden van de wapenleveringen. Burgeroorlog De VN-vicesecretaris-generaal voor Vredeshandhavende Operaties, Hervé Ladsous, heeft ondertussen gezegd dat de huidige toestand in Syrië als een "burgeroorlog" te omschrijven valt. Dat is volgens Joshua Landis, directeur van het Center for Middle Eastern Studies van de universiteit van Oklahoma, ook de bedoeling. "Washington streeft een regimewissel via burgeroorlog in Syrië na", schreef hij in het blad Foreign Policy. "De VS, Europa en de Golfstaten willen een ander regime, dus hongeren zij het regime van Assad uit en voorzien zij de oppositie van munitie." Eerder al zei Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton dat Moskou de regering in Damascus voorziet van aanvalshelikopters. (Belga/GM)