De Franse president Nicolas Sarkozy kijkt persoonlijk toe op het volgen van verschillende journalisten door de inlichtingendienst DCRI. Dat schrijft het doorgaans goed ingelichte Franse satirische weekblad Le Canard Enchaîné, zo meldt het Nederlandse NRC Handelsblad.

Volgens Le Canard zou de DCRI aan de hand van gedetailleerde informatie van telecombedrijven de telefooncontacten van journalisten bestuderen. Zo zou Sarkozy willen achterhalen wie binnen het overheidsapparaat gevoelige informatie lekt.

Het zou onder meer gaan over informatie over illegale financiering van Sarkozy's UMP-partij door de schatrijke Liliane Bettencourt, de erfgename van het cosmeticaconcern l'Oréal. Een geheime groep van oud-medewerkers van de DCRI zou belast zijn met het speurwerk bij de pers, zo luidt het nog in het tijdschrift.

Volgens de NRC volgt de beschuldiging op enkele opvallende diefstallen van laptops van journalisten de afgelopen weken. Bij een journalist van Le Monde die over de Bettencourt-zaak bericht, werd thuis ingebroken op 22 oktober.

Daarna werden twee computers ontvreemd op de redactie van Médiapart, een nieuwssite die de affaire-Bettencourt deze zomer aan het licht heeft bracht, en één op de redactie van weekblad Le Point.

Het Elysée weerlegt de beschuldigingen van Le Carard Enchaîné met kracht. Het bureau van Sarkozy noemt ze absurd, terwijl DCRI-directeur Bernard Squarcini van 'groteske laster' spreekt. De socialistische oppositie eist echter een parlementair onderzoek.

Bron: NRC Handelsblad

De Franse president Nicolas Sarkozy kijkt persoonlijk toe op het volgen van verschillende journalisten door de inlichtingendienst DCRI. Dat schrijft het doorgaans goed ingelichte Franse satirische weekblad Le Canard Enchaîné, zo meldt het Nederlandse NRC Handelsblad.Volgens Le Canard zou de DCRI aan de hand van gedetailleerde informatie van telecombedrijven de telefooncontacten van journalisten bestuderen. Zo zou Sarkozy willen achterhalen wie binnen het overheidsapparaat gevoelige informatie lekt. Het zou onder meer gaan over informatie over illegale financiering van Sarkozy's UMP-partij door de schatrijke Liliane Bettencourt, de erfgename van het cosmeticaconcern l'Oréal. Een geheime groep van oud-medewerkers van de DCRI zou belast zijn met het speurwerk bij de pers, zo luidt het nog in het tijdschrift.Volgens de NRC volgt de beschuldiging op enkele opvallende diefstallen van laptops van journalisten de afgelopen weken. Bij een journalist van Le Monde die over de Bettencourt-zaak bericht, werd thuis ingebroken op 22 oktober. Daarna werden twee computers ontvreemd op de redactie van Médiapart, een nieuwssite die de affaire-Bettencourt deze zomer aan het licht heeft bracht, en één op de redactie van weekblad Le Point. Het Elysée weerlegt de beschuldigingen van Le Carard Enchaîné met kracht. Het bureau van Sarkozy noemt ze absurd, terwijl DCRI-directeur Bernard Squarcini van 'groteske laster' spreekt. De socialistische oppositie eist echter een parlementair onderzoek.Bron: NRC Handelsblad