Onder immense druk van Europa en het Internationaal Monetair Fonds stelt de kersverse Griekse premier Lucas Papademos op 14 november zijn strijdplan voor aan het parlement. De technocraat geniet alvast de steun van een meerderheid van de Griekse bevolking, zo blijkt uit peilingen.

Volgens een bevraging van het instituut Public voor de krant Kathimérini oordeelt 55 procent van de Grieken gunstig over de benoeming van Papademos. In de krant To Vima vindt 72 procent de keuze voor de oud-vicevoorzitter van de Europese Centrale Bank de juiste. Slechts één op vier kiezers vraagt meteen vervroegde verkiezingen.

ArendsoogPapademos zal rugdekking nodig hebben, want de internationale druk is groot. De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy hingen al aan de lijn met de uitdrukkelijke boodschap dat Athene dringend alle besparingsengagementen integraal moet uitvoeren. Komende week strijken ook de experts van Europa en het IMF opnieuw neer in Athene om de Griekse rekeningen te bekijken.

Papademos zal eerst zijn beleid toelichten in het parlement. Daarna volgt een vertrouwensstemming. Eerste prioriteit is volgens Evangelos Venizelos, minister van Financiën, de uitbetaling van een nieuwe schijf noodhulp uit het eerste hulppakket. Hij hoopt op 17 november. Sarkozy zei alvast dat hij eerst "een beslissende stap" wil zien. De schijf, de zesde uit het pakket leningen ter waarde van 110 miljard euro die Griekenland vorig jaar toegezegd kreeg, wordt al sinds augustus beloofd, maar is opgeschort omdat de vorige regering van George Papandreou het besparings- en hervormingsritme niet meer kon aanhouden.

Tweede prioriteit is de afronding van de ontwerpbegroting voor 2012, die tegen 21 november in het parlement moet ingediend worden. Volgens Venizelos moet in de begroting de laatste herziening geïntegreerd worden van het plan 2012-2015, dat het leeuwendeel van de sanering bevat. (Belga/INM)

Onder immense druk van Europa en het Internationaal Monetair Fonds stelt de kersverse Griekse premier Lucas Papademos op 14 november zijn strijdplan voor aan het parlement. De technocraat geniet alvast de steun van een meerderheid van de Griekse bevolking, zo blijkt uit peilingen. Volgens een bevraging van het instituut Public voor de krant Kathimérini oordeelt 55 procent van de Grieken gunstig over de benoeming van Papademos. In de krant To Vima vindt 72 procent de keuze voor de oud-vicevoorzitter van de Europese Centrale Bank de juiste. Slechts één op vier kiezers vraagt meteen vervroegde verkiezingen. ArendsoogPapademos zal rugdekking nodig hebben, want de internationale druk is groot. De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy hingen al aan de lijn met de uitdrukkelijke boodschap dat Athene dringend alle besparingsengagementen integraal moet uitvoeren. Komende week strijken ook de experts van Europa en het IMF opnieuw neer in Athene om de Griekse rekeningen te bekijken. Papademos zal eerst zijn beleid toelichten in het parlement. Daarna volgt een vertrouwensstemming. Eerste prioriteit is volgens Evangelos Venizelos, minister van Financiën, de uitbetaling van een nieuwe schijf noodhulp uit het eerste hulppakket. Hij hoopt op 17 november. Sarkozy zei alvast dat hij eerst "een beslissende stap" wil zien. De schijf, de zesde uit het pakket leningen ter waarde van 110 miljard euro die Griekenland vorig jaar toegezegd kreeg, wordt al sinds augustus beloofd, maar is opgeschort omdat de vorige regering van George Papandreou het besparings- en hervormingsritme niet meer kon aanhouden. Tweede prioriteit is de afronding van de ontwerpbegroting voor 2012, die tegen 21 november in het parlement moet ingediend worden. Volgens Venizelos moet in de begroting de laatste herziening geïntegreerd worden van het plan 2012-2015, dat het leeuwendeel van de sanering bevat. (Belga/INM)