Sarkozy en Merkel na spoedoverleg ‘vastbesloten’ reddingsplan uit te voeren

De Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel zijn na spoedoverleg ‘vastbesloten om het reddingsplan uit te voeren.’

De Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel hebben na telefonisch spoedoverleg over het referendum dat de Griekse regering wil organiseren over de nieuwe besparingsmaatregelen die de eurozone vraagt, aangekondigt vastbesloten te zijn om het reddingsplan voor Griekenland uit te voeren.

“Frankrijk en Duitsland zijn vastbesloten om ervoor te zorgen, samen met hun Europese partners, dat de beslissingen die genomen zijn op de Europese top (van 26 oktober, nvdr) zo snel mogelijk volledig worden uitgevoerd, wat vandaag noodzakelijker is dan ooit”, zei de Franse president Sarkozy.

Beide regeringsleiders verklaarden voorstander te zijn van het “snel opstellen van een stappenplan” dat de uitvoering moet verzekeren. Bijkomend overleg staat daarvoor op het programma, in
Cannes woensdag.

100 miljard

De staats- en regeringsleiders van de eurozone kwamen eerder met de Europese banken overeen om 50 procent van de Griekse schuld, goed voor 100 miljard euro, kwijt te schelden. “Samen met een ambitieus hervormingsprogramma voor de Griekse economie”, luidde het in de slotverklaring, “moet die schuldherschikking ervoor zorgen dat de staatsschuld van het land tegen 2020 afgebouwd wordt tot 120 procent.”

Verbijstering in Europa

Het is dat nieuwe hervormingsprogramma dat de eerste minister George Papandreou in januari aan de Grieken ter goedkeuring wil voorleggen. De aankondiging van zijn voornemen werd met verbijstering onthaald door Papandreou’s Europese collega’s. Premier Yves Leterme deelde mee “verwonderd” te zijn. Volgens een medewerker van Sarkozy is het referendum “gevaarlijk voor de Grieken” en “irrationeel”. Sarkozy zelf zei “verbijsterd” te zijn. Blijkbaar had Papandreou het referendum geenszins doorgesproken met zijn collega’s.

Ook in eigen land en vanuit zijn regering en partij krijgt Papandreou fors tegenwind. Oppositieleider Antonis Samaras is het niet eens met de demarche van Papandreou. Hij roept op tot vervroegde verkiezingen, die nu “een nationale noodzaak” zijn.

Dat Sarkozy en Merkel bilateraal overleg plegen, is geen verrassing. Ze zaten de voorbije maanden al vaker samen om oplossingen voor de schuldencrisis uit te werken. (Belga/SD)Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content