Sarah Palin en Rudy Giuliani onder eerste namen die vallen voor kabinet van Donald Trump

© Belga Image

De Amerikaanse president-elect Donald Trump heeft al de eerste contacten gelegd met mogelijke kandidaten voor zijn regering. De bekendste namen die genoemd worden, zijn die van Sarah Palin, Rudy Giuliani en Newt Gingrich.

Verschillende Amerikaanse media geven een eerste voorspelling van wie met Trumps ministerposten zal gaan lopen. CNN wijst erop dat veel politici die behoren tot het GOP-establishment hem nooit openlijk gesteund hebben, waardoor de kans groot is dat het kabinet samengesteld worden uit de veel kleinere poel van Trump-supporters.

Binnenlandse Zaken

Sarah Palin
Sarah Palin© REUTERS

Voor de ministerpost van Binnenlandse Zaken geldt volgens nieuwssite Politico als topfavoriet Forrest Lucas (74), de medeoprichter van Lucas Oil. Ook Trumps zoon Donald Trump Jr. en Sarah Palin, die Trump volgens de bronnen van Politico zelf graag in zijn kabinet zou zien, lieten al weten dat ze geïnteresseerd is in het postje. Een vierde naam die valt, is die van durfkapitalist Robert Grady.

De bekendste naam is hier die van Sarah Palin. Zij werd in 2008 als toenmalig gouverneur van Alaska onverwacht de running mate van toenmalig Republikeins presidentskandidaat John McCain, maar dat draaide wat uit op een fiasco na enkele pijnlijke mediaoptredens. Zo kon ze in een tv-interview niet antwoorden op banale vragen als ‘welke kranten lees je’ en verklaarde ze ooit alles van Rusland af te weten omdat ze dat land vanuit haar slaapkamer in Alaska kon zien.

Buitenlandse Zaken

Newt Gingrich
Newt Gingrich© Reuters

Als minister van Buitenlandse Zaken klinkt de naam van de voormalige voorzitter van het Huis van Afgevaardigden en ex-presidentskandidaat Newt Gingrich, het luidtst, gevolgd door die van senator van Tennessee Bob Corker. Ook de voorzitter van de Raad voor Buitenlandse Betrekkingen Richard Haass en voormalige ambassadeur bij de Verenigde Naties John Bolton zouden kans maken.

Financiën

Voor de ministerpost van Financiën heeft Trump zelf eerder Steven Mnuchin genoemd, die werkte als bankier bij bank Goldman Sachs en een productiehuis oprichtte dat achter films als de ‘X-Men’-franchise en ‘American Sniper’ zit. Iemand met een Wall Street-verleden dus, en dat kan moeilijk liggen bij de achterban van Trump. Een andere naam die circuleert is investeerder Carl Icahn, een van de rijkste mensen ter wereld.

Defensie

Defensie zou mogelijk gaan naar Jeff Sessions, die eveneens genoemd wordt als mogelijke minister van Buitenlandse Zaken. Trump zei tijdens zijn overwinningsmeeting van woensdagochtend in New York al weten dat Sessions ‘erg gerespecteerd wordt in Washington, omdat weinig mensen zo slim zijn’. De 69-jarige Sessions, die lid is van de Senate Armed Services Committee, was voor de invasie van Irak in 2003, die Trump onlangs nog een ‘vreselijk en domme zaak’ noemde. Andere namen die circuleren zijn ex-senatoren Jim Talent en Jon Kyl en ex-marinier en voormalig lid van het huis van Afgevaardigden Duncan Hunter.

Justitie

Voor Justitie geldt ex-burgemeester van New York (ten tijde van 9/11) Rudy Guiliani als de topfavoriet. Hij maakte naam als openbaar aanklager in New York, waar hij de strijd aanging tegen de maffia en de corruptie op Wall Street. Een andere naam die hier opduikt, is die van gouverneur van New Jersey Chris Christie, eveneens de voorzitter van het overgangsteam van Trump. Christie wordt echter ook genoemd als minister van Handel of Chief of Staff (kabinetschef). Hij is echter betrokken in een schandaal rond de sluiting van een brug tussen New Jersey en New York City, wat zijn benoeming door de Senaat zou kunnen bemoeilijken.

Donald Trump en Chris Christie
Donald Trump en Chris Christie© REUTERS

Politico noemt ook Pam Bondi, de minister van justitie van de staat Florida. Zij lijkt naast Palin dus de enige vrouwelijke kanshebber op een belangrijke functie.

Chief of Staff (Kabinetschef)

De favoriet om kabinetschef van Trump te worden lijkt voorzitter van het Republican National Committee Reince Priebus. Hij was een bruggenbouwer tussen de controversiële Trump en zijn partij tijdens de verkiezingscampagne, en staat in nauw contact met voorzitter van Huis van Afgevaardigden Raul Ryan. Naast Christie worden ook Gingrich en Giuliani voor deze functie genoemd.

Andere

Andere namen die circuleren zijn die van luitenant Michael Flynn als Nationaal Veiligheidsadviseur, de Texaanse politicus Sid Miller als minister van Landbouw en voormalig presidentskandidaat Ben Carson als minister van Onderwijs of van Volksgezondheid. Giuliani komt ook ter sprake als mogelijke CIA-directeur en minister van Nationale Veiligheid.

Miller, nu nog verantwoordelijk voor Landbouw in Texas, veroorzaakte pas enkele dagen geleden nog ophef, doordat de Twitteraccount van zijn campagne naar Hillary Clinton verwees als een “c…”. Hij heeft zich intussen verontschuldigd. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content