De Saoedische autoriteiten hebben maandag beslist Manal al-Charif, een Saoedische vrouw die een tiental dagen geleden bestuurde, op borgtocht vrij te laten. Dat meldt haar advocaat. "De procedure om haar vrij te laten, loopt", verklaarde meester Adnane al-Saleh. Hij hoopt dat de zaak geklasseerd wordt.

YouTube

Al-Charif, een 32-jarige informatica-consultante, werd op 22 mei gearresteerd omdat ze met een auto reed in Khobar, in het oosten van Saoedi-Arabië. Ze zette ook een video op YouTube waarin ze aan het stuur te zien was.

Chauffeur

De vrouw, die gescheiden is en een 5-jarig zoontje heeft, legt in het filmpje uit dat haar verplaatsingen vaak moeilijk zijn, en dat vrouwen die niet de middelen hebben om een chauffeur te betalen, afhangen van de goede wil van de mannelijke leden van hun familie.

PolemiekDe autoriteiten beslisten donderdag dat de vrouw nog tien dagen aangehouden zou blijven. De arrestatie leidde tot een grote polemiek in Saoedi-Arabië. Een petitie gericht aan koning Abdallah waarin haar vrijlating gevraagd wordt, werd door ruim 2.000 mensen ondertekend.

Facebook

Op Facebook wordt de vrouw door meer dan 24.000 mensen gesteund. Tegelijkertijd werd op internet een campagne gelanceerd waarin mannen aangezet worden Saoedische vrouwen die het verbod om te rijden zullen overtreden tijdens een manifestatie op 17 juni, te "slaan". (Belga/EE)

De Saoedische autoriteiten hebben maandag beslist Manal al-Charif, een Saoedische vrouw die een tiental dagen geleden bestuurde, op borgtocht vrij te laten. Dat meldt haar advocaat. "De procedure om haar vrij te laten, loopt", verklaarde meester Adnane al-Saleh. Hij hoopt dat de zaak geklasseerd wordt. YouTube Al-Charif, een 32-jarige informatica-consultante, werd op 22 mei gearresteerd omdat ze met een auto reed in Khobar, in het oosten van Saoedi-Arabië. Ze zette ook een video op YouTube waarin ze aan het stuur te zien was. Chauffeur De vrouw, die gescheiden is en een 5-jarig zoontje heeft, legt in het filmpje uit dat haar verplaatsingen vaak moeilijk zijn, en dat vrouwen die niet de middelen hebben om een chauffeur te betalen, afhangen van de goede wil van de mannelijke leden van hun familie.PolemiekDe autoriteiten beslisten donderdag dat de vrouw nog tien dagen aangehouden zou blijven. De arrestatie leidde tot een grote polemiek in Saoedi-Arabië. Een petitie gericht aan koning Abdallah waarin haar vrijlating gevraagd wordt, werd door ruim 2.000 mensen ondertekend. Facebook Op Facebook wordt de vrouw door meer dan 24.000 mensen gesteund. Tegelijkertijd werd op internet een campagne gelanceerd waarin mannen aangezet worden Saoedische vrouwen die het verbod om te rijden zullen overtreden tijdens een manifestatie op 17 juni, te "slaan". (Belga/EE)