Saoedi-Arabië heeft geweigerd zijn zetel als roterend lid in de VN-Veiligheidsraad in te nemen. Het koninkrijk doet dit naar eigen zeggen uit protest tegen het gebrek aan internationale inspanningen om wereldwijde conflicten te beëindigen.

De Saoedi's verwezen naar de oorlog in Syrië en het Israëlisch-Palestijnse conflict. "Het koninkrijk Saoedi-Arabië is van mening dat het hanteren van dubbele standaarden de Veiligheidsraad ervan weerhoudt haar taken uit te voeren en haar verantwoordelijkheden op te nemen wat betreft de bevordering van vrede en veiligheid in de wereld", zo verklaart het Saoedische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Saoedi-Arabië steunt Syrische rebellen

Het olierijke koninkrijk, verkozen als niet-permanent lid van de Veiligheidsraad ter vervanging van Pakistan, stelt dat "de Veiligheidsraad toelaat dat het Syrische regime zijn eigen burgers vermoordt en hen verbrandt via het inzetten van chemische wapens".

Saoedi-Arabië steunt immers de rebellen in hun strijd om het regime van Bashar al-Assad omver te werpen. De Veiligheidsraad was maandenlang verlamd inzake de aanslepende oorlog in Syrië, te meer omdat de vijf permanente leden (met vetorecht) er nooit in slaagden een gezamenlijk standpunt in te nemen. Vooral Rusland bleek daarbij de grote boosdoener met de blokkering van alle mogelijke resoluties, zelfs met betrekking tot humanitaire onderwerpen.

Geopolitieke speler

Op 27 september echter stemde de VN-Veiligheidsraad voor het eerst unaniem een resolutie, die de vernietiging eist van het Syrische chemische wapenarsenaal. Saoedi-Arabië, een belangrijke geopolitieke speler in de moslimwereld, had voor het eerst kunnen zetelen in de Veiligheidsraad. (Belga/AVE)

Saoedi-Arabië heeft geweigerd zijn zetel als roterend lid in de VN-Veiligheidsraad in te nemen. Het koninkrijk doet dit naar eigen zeggen uit protest tegen het gebrek aan internationale inspanningen om wereldwijde conflicten te beëindigen. De Saoedi's verwezen naar de oorlog in Syrië en het Israëlisch-Palestijnse conflict. "Het koninkrijk Saoedi-Arabië is van mening dat het hanteren van dubbele standaarden de Veiligheidsraad ervan weerhoudt haar taken uit te voeren en haar verantwoordelijkheden op te nemen wat betreft de bevordering van vrede en veiligheid in de wereld", zo verklaart het Saoedische ministerie van Buitenlandse Zaken. Het olierijke koninkrijk, verkozen als niet-permanent lid van de Veiligheidsraad ter vervanging van Pakistan, stelt dat "de Veiligheidsraad toelaat dat het Syrische regime zijn eigen burgers vermoordt en hen verbrandt via het inzetten van chemische wapens". Saoedi-Arabië steunt immers de rebellen in hun strijd om het regime van Bashar al-Assad omver te werpen. De Veiligheidsraad was maandenlang verlamd inzake de aanslepende oorlog in Syrië, te meer omdat de vijf permanente leden (met vetorecht) er nooit in slaagden een gezamenlijk standpunt in te nemen. Vooral Rusland bleek daarbij de grote boosdoener met de blokkering van alle mogelijke resoluties, zelfs met betrekking tot humanitaire onderwerpen. Op 27 september echter stemde de VN-Veiligheidsraad voor het eerst unaniem een resolutie, die de vernietiging eist van het Syrische chemische wapenarsenaal. Saoedi-Arabië, een belangrijke geopolitieke speler in de moslimwereld, had voor het eerst kunnen zetelen in de Veiligheidsraad. (Belga/AVE)