Saoedi-Arabië: ‘Wapens tonen dat aanval uit Iran kwam’

Turki al-Malki toont wapens afkomstig uit Iran © AFP

Saoedi-Arabië zegt dat de drone-aanvallen van het voorbije weekend op olie-installaties van Aramco niet uit Jemen kwamen en dat ze uit het noorden kwamen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken spreekt van een ‘oorlogsdaad’.

Saoedi-Arabië heeft woensdag gezegd dat de aanvallen op twee van zijn olie-installaties uit het ‘noorden’ kwamen en ‘ontegensprekelijk’ door Iran ondersteund werden. Het koninkrijk is nog op zoek naar de ‘exacte’ plaats van waaruit de aanvallen gelanceerd werden.

‘De aanval werd vanuit het noorden gelanceerd en werd ontegensprekelijk ondersteund door Iran’, zei de woordvoerder van het ministerie van Defensie, Turki al-Maliki, op een persconferentie waarop de conclusies van een officieel onderzoek werden bekendgemaakt en brokstukken van drones en kruiskraketten werden getoond.

Volgens de woordvoerder sloegen achttien drones en zeven kruisraketten op de oliesites in en kwamen ze niet vanuit Jemen, dat ten zuiden van Saoedi-Arabië ligt en waar de Houthi-rebellen de aanval hebben opgeëist.

Turki al-Maliki beschuldigde Iran er niet rechtstreeks van de aanvallen vanop het Iraanse grondgebied te hebben gelanceerd. Hij zei enkel er zeker van te zijn dat het koninkrijk de plaats van de lancering zou vinden.

Iran ontkent ook maar enige rol te hebben gespeeld in de aanvallen van zaterdag op twee grote olie-installaties van zijn rivaal in de regio. De islamitische republiek geeft de Jemenitische Houthi-rebellen wel politieke steun.

De Verenigde Naties hebben experts gestuurd naar Saoedi-Arabië voor een internationaal onderzoek. De deskundigen van de VN zijn al vertrokken, zei VN-secretaris-generaal António Guterres woensdag in New York.

Pompeo spreek van ‘oorlogsdaad’

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, die op bezoek is in Saoedi-Arabië, noemde de aanval een ‘oorlogsdaad’ en schrijft ze toe aan Iran.

‘Het was een Iraanse aanval’, zei het hoofd van de Amerikaanse diplomatie tegen de pers voor hij landde.

De aanval draagt ‘de digitale vingerafdrukken van de ayatollah’ Ali Khamenei, de geestelijke leider in Iran. ‘Wij hadden geluk dat er bij deze aanval geen Amerikanen zijn gedood. Maar bij een oorlogsdaad van dit soort is er altijd het risico dat dit gebeurt’, zei Pompeo volgens nieuwszender CNN.

De minister bestempelde de Houthi-rebellen die de aanval hebben opgeëist als ‘leugenaars’. De geheime diensten zijn ‘zelfverzekerd’ dat de Houthi’s niet over de ingezette wapens beschikken. Daarbij ging het om kruisraketten en drones.

Pompeo en de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman zijn het erover eens dat Iran verantwoordelijk gehouden moet worden voor de aanval. Dat zei woordvoerster Morgan Ortagus. ‘De minister en de kroonprins hebben besproken dat het noodzakelijk is dat de internationale gemeenschap samenkomt om het hoofd te bieden aan de continue bedreiging door het Iraanse regime, en zijn het erover eens dat het het Iraanse regime verantwoordelijk gehouden moet worden voor zijn aanhoudend agressief, roekeloos en bedreigend gedrag’, klinkt het.

Trump voert sancties op

De Amerikaanse president Donald Trump heeft het Amerikaanse ministerie van Financiën de opdracht gegeven de sancties tegen Iran ‘substantieel op te voeren’. De president kondigde aan dat details over de nieuwe sancties binnen de 48 uur bekend zullen zijn.

Washington is zijn campagne van maximale druk op Iran aan het opdrijven. Die begon nadat de Verenigde Staten zich hadden teruggetrokken uit het nucleaire akkoord van 2015 tussen Iran en de grootmachten. Trump zei woensdag tegenover journalisten dat zijn land ‘veel opties’ heeft om Teheran van antwoord te dienen. ‘Er is de ultieme optie en er zijn veel opties van een lagere rang dan deze’.

Hij alludeerde daarbij op een militaire operatie tegen Teheran.

Jemenetische Houthi’s dreigen met aanvallen op Dubai en Aboe Dhabi

Ondertussen dreigen de Jemenitische Houthi’s met aanvallen op doelen in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).

Volgens hun militaire woordvoerder Jahja Saria hebben de Houthi’s ’tientallen doelwitten in de VAE, waaronder Abdoe Dhabi en Dubai, voor gelijk wanneer in het vizier’. De VAE vormen één van de pijlers van de door Ryad geleide militaire coalitie die de Houthi’s in Jemen bestrijdt.

De VAE en Saoedi-Arabië zien in de rebellen een nauwe bondgenoot van hun aartsrivaal Iran. ‘Indien u vrede en veiligheid wilt voor uw installaties en uw glazen torens die een drone niet kunnen weerstaan, laat dan Jemen gerust’, zei de woordvoerder. ‘Aan het regime van de Emiraten zeggen wij dat één enkele operatie (van de Houthi’s) u duur te staan zal komen’, vervolgde hij op een persconferentie in Sanaa. De Houthi’s zullen niet aarzelen een onmiddellijk antwoord te geven indien er geen eind komt aan de ‘vijandelijke operaties’ in Jemen.

Partner Content