Saoedi-Arabië: vrouw met korte rok in openbaar gaat vrijuit

20/07/17 om 07:00 - Bijgewerkt om 07:17

De jonge vrouw uit Saoedi-Arabië die op de sociale media een hevig debat in gang stak door in korte rok en top en zonder hoofddoek in een video te verschijnen, is naar haar arrestatie vrijgelaten.

Saoedi-Arabië: vrouw met korte rok in openbaar gaat vrijuit

© Snapchat

Het openbaar ministerie heeft de zaak gesloten en de vrouw is vrijgelaten zonder aanklacht, zo heeft het Saoedische ministerie van Informatie bekendgemaakt.

Volgens de Britse openbare omroep BBC had de woordvoerder van de politie in Riyad in enkele kranten verklaard dat de vrouw tijdens haar ondervraging heeft ontkend dat zij de video op het internet heeft gezet en dat de Snapchat-account waarmee dat gebeurde, ook niet de hare is.

Video

Volgens de wetten van het ultraconservatieve moslimland zijn vrouwen verplicht in het openbaar een abaya en een hoofddoek te dragen, maar de jonge vrouw liet zich filmen in een lege straat in Ushayqir terwijl ze een korte rok, een crop top en sneakers droeg en geen hoofddoek.

De video werd eerst verspreid via Snapchat door een account met de naam 'Model Khulood'. Vervolgens ontspon zich vooral op Twitter een heftig debat - wat mogelijk de bedoeling was - tussen tegenstanders die opriepen om haar te straffen en anderen die haar verdedigden voor haar moed.

Onze partners