Saoedi-Arabië verbiedt voortaan huiselijk geweld tegen vrouwen

Campagne tegen huiselijk geweld in Saoedi-Arabië. © Buzzfeed
Trui Engels Journalist Knack.be

De regering in Saoedi-Arabië heeft voor het eerst in de geschiedenis van het koninkrijk een wet goedgekeurd die huiselijk geweld en andere vormen van geweld tegen vrouwen verbiedt.

De nieuwe wet, die fysiek en seksueel geweld voor de eerste keer in Saoedi-Arabië strafbaar maakt, geldt zowel voor de huiselijke sfeer als voor op het werk, schrijft de Britse krant The Independent. De wet voorziet bovendien in een behandeling voor de slachtoffers en een mogelijkheid om opgevangen te worden.

Daarnaast wordt de politie verantwoordelijk voor het onderzoeken van beschuldigingen van geweld. Straffen kunnen oplopen tot maximum 12 maanden gevangenisstraf en boetes tot 13.000 dollar.

‘Sommige dingen kunnen niet worden bedekt’

Voorheen beschouwde de wet in de Arabische staat huiselijk geweld als een privézaak. Begin dit jaar werd voor de eerste keer een campagne gelanceerd die aandacht vroeg voor geweld tegen vrouwen en de discussie over het onderwerp aanwakkerde.

De campagne toonde een vrouw met een blauw oog in een nikab met de slogan ‘Sommige dingen kunnen niet worden bedekt’. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content