Saoedi-Arabië 'start met kernprogramma voor burgerdoeleinden'

13/03/18 om 21:08 - Bijgewerkt om 21:08

Bron: Belga

De Saoedische regering heeft dinsdag een programma voor het opwekken van kernenergie goedgekeurd. Dat meldt het staatsagentschap SPA.

Saoedi-Arabië 'start met kernprogramma voor burgerdoeleinden'

Mohammed Bin Salman. © Belga Image

Het fundamentalistische koninkrijk bereidt intussen het uitbesteden van contracten voor de bouw van kerncentrales (voor civiele doeleinden) voor. Het programma voorziet versterkte veiligheidsmaatregelen en het goed beheer van het kernafval, luidt het voorts.

Riyad wil in de loop van de volgende twee decennia 16 kernreactoren neerpoten tegen een kostenplaatje van ongeveer 65 miljard euro.

Saoedi-Arabië is 's werelds exportland nummer één van olie. Door 'nucleair te gaan' hoopt Riyad minder afhankelijk te zijn van het volatiele zwarte goud. Dat argument werd eerder ook door Iran, eveneens een belangrijke olie-exporteur, aangehaald.

Binnen enkele dagen brengt de nieuwe sterke man van het koninkrijk, prins Mohammed bin Salman, een bezoek aan de VS. Verwacht wordt dat in Washington een akkoord beklonken wordt over nucleaire samenwerking.

Voor de lucratieve contracten staan onder andere het Amerikaanse Westinghouse en Russische, Franse en Zuid-Koreaanse bedrijven in de rij.

Onze partners