Na het ontslag van de Libanese premier Saad Hariri heeft Saoedi-Arabië zijn burgers opgeroepen het land aan de Middellandse Zee te verlaten. Ze moeten 'met het oog op de situatie' zo snel mogelijk vertrekken, meldt het staatspersagentschap SPA, verwijzend naar Buitenlandse Zaken in Riyad. Meer redenen werden niet gegeven.

Hariri had afgelopen weekend vanuit Saoedi-Arabië verrassend zijn ontslag als regeringsleider van Libanon aangekondigd. Hij haalde daarbij uit naar de invloedrijke sjiitische militie Hezbollah en Iran, 'die in de regio onrust stoken'. Hezbollah maakt deel uit van de regering van Hariri.

Na de aankondiging verspreidden de media geruchten dat Hariri in Riyad onder huisarrest is geplaatst. De politicus onderhield nauw contact met het soennitische koninkrijk.

Saoedi-Arabië beschouwt Iran, de beschermheer van Hezbollah, als aartsrivaal in de regio en leeft op gespannen voet met het sjiitische land.

Fragiel

In Libanon is er een fragiel politiek evenwicht tussen de vele verschillende religieuze strekkingen. De bezorgdheid is groot dat op elk moment een nieuw bloedig conflict kan uitbreken. Tussen 1975 en 1990 woedde er al een burgeroorlog. In 2006 kwam het tot een oorlog tussen Israël en Hezbollah.

Na het ontslag van de Libanese premier Saad Hariri heeft Saoedi-Arabië zijn burgers opgeroepen het land aan de Middellandse Zee te verlaten. Ze moeten 'met het oog op de situatie' zo snel mogelijk vertrekken, meldt het staatspersagentschap SPA, verwijzend naar Buitenlandse Zaken in Riyad. Meer redenen werden niet gegeven.Hariri had afgelopen weekend vanuit Saoedi-Arabië verrassend zijn ontslag als regeringsleider van Libanon aangekondigd. Hij haalde daarbij uit naar de invloedrijke sjiitische militie Hezbollah en Iran, 'die in de regio onrust stoken'. Hezbollah maakt deel uit van de regering van Hariri. Na de aankondiging verspreidden de media geruchten dat Hariri in Riyad onder huisarrest is geplaatst. De politicus onderhield nauw contact met het soennitische koninkrijk. Saoedi-Arabië beschouwt Iran, de beschermheer van Hezbollah, als aartsrivaal in de regio en leeft op gespannen voet met het sjiitische land.In Libanon is er een fragiel politiek evenwicht tussen de vele verschillende religieuze strekkingen. De bezorgdheid is groot dat op elk moment een nieuw bloedig conflict kan uitbreken. Tussen 1975 en 1990 woedde er al een burgeroorlog. In 2006 kwam het tot een oorlog tussen Israël en Hezbollah.