Saoedi-Arabië levert Belgische wapens aan Syrische rebellen

© Reuters

Saoedi-Arabië levert sinds twee maanden Belgische wapens aan de strijdende rebellen in Syrië.

Sinds twee maanden levert Saoedi-Arabië Belgische en Franse wapens aan strijdende rebellen in Syrië. Dat is meegedeeld door een bron dichtbij het dossier, zo meldt het persbureau ATS.

Volgens de bron, waarover enkel vermeld wordt dat hij afkomstig is uit de Golf-regio, levert Saoedi-Arabië “op kleine schaal” luchtafweerraketten aan de rebellen. Die wapens zouden voornamelijk afkomstig zijn van Franse en Belgische leveranciers, luidt het nog. Frankrijk zou de transportkosten op zich hebben genomen.

Rusland laat no-fly-zone niet toe

Ondertussen blijft Rusland benadrukken dat een no-fly-zone boven Syrië niet tot de opties behoort. Dat verklaarde de woordvoerder van het Russische ministerie voor Buitenlandse Zaken . Eerder hadden volgens de Amerikaanse pers militaire verantwoordelijken in Washington voorgesteld om een dergelijke zone onder meer boven trainingskampen van de rebellen in Syrië in te voeren.

“We hebben in Libië gezien op welke manier een dergelijke zone wordt ingericht en hoe dergelijke beslissingen worden toegepast. We willen niet dat dat scenario zich herhaalt voor het conflict in Syrië”, aldus Aleksander Loekasjevitsj.

In 2011 liet Rusland de westerse grootmachten toe een no-fly-zone boven Libië te installeren, door geen gebruik te maken van zijn vetorecht tegen een resolutie daaromtrent bij de VN-Veiligheidsraad. Moskou was wel woedend toen dezelfde oplossing gebruikt werd om het bombardement op militaire stellingen van de Libische leider Moammar al-Kadhafi te rechtvaardigen. Hij was een bondgenoot van Rusland sinds het Sovjet-tijdperk.

Egypte

Rusland bekritiseerde opnieuw de plannen van het westen om de rebellen in Syrië wapens te leveren. Het voornemen zou tot een escalatie van de spanningen leiden, waarschuwde de woordvoerder nog. Hij had ook nog kritiek op de beslissing van Egypte, dat de diplomatieke betrekkingen met Syrisch president Bashar al-Assad heeft verbroken. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content