Saoedi-Arabië heeft aangekondigd 274 miljoen dollar uit te trekken voor de humanitaire hulpoperaties van de Verenigde Naties in buurland Jemen. De VN hadden gezegd dringend dat bedrag nodig te hebben om burgers in het conflictgebied te helpen. De Saoedische koning Salman bin Abdoel Aziz heeft de donatie bevolen, zo meldt het officiële agentschap Spa.

Luchtraids

De voorbije 24 uur zijn in het zuiden van Jemen zeker 76 mensen omgekomen door Saoedische luchtraids en bij gevechten tussen aanhangers en tegenstanders van de gevluchte Jemenitische president. Volgens de Saoedi's zijn alle bij de bombardementen omgekomen mensen Houthi-strijders.

Het streng-soennitische Saoedi-Arabïe heeft met enkele fundamentalistische buurstaten uit de regio van de Perzische Golf een "coalitie" gevormd om de sjiitische Houthi's in Jemen van de macht te verdrijven. Die machtsontplooiing wordt door de VN getolereerd, al druist ze in tegen het VN-charter.

Strategische zeestraat

Riyad vreest dat de Houthi's de controle verkrijgen over Bab al-Mandeb, de strategische zeestraat die de Rode Zee met de Golf van Aden verbindt en dus belangrijk is voor het olietransport.

Ondanks de inmenging van negen (soennitische) Arabische landen in de interne Jemenitische conflicten blijft de opmars van de Houthi's duren. (Belga/AVE)

Saoedi-Arabië heeft aangekondigd 274 miljoen dollar uit te trekken voor de humanitaire hulpoperaties van de Verenigde Naties in buurland Jemen. De VN hadden gezegd dringend dat bedrag nodig te hebben om burgers in het conflictgebied te helpen. De Saoedische koning Salman bin Abdoel Aziz heeft de donatie bevolen, zo meldt het officiële agentschap Spa.De voorbije 24 uur zijn in het zuiden van Jemen zeker 76 mensen omgekomen door Saoedische luchtraids en bij gevechten tussen aanhangers en tegenstanders van de gevluchte Jemenitische president. Volgens de Saoedi's zijn alle bij de bombardementen omgekomen mensen Houthi-strijders. Het streng-soennitische Saoedi-Arabïe heeft met enkele fundamentalistische buurstaten uit de regio van de Perzische Golf een "coalitie" gevormd om de sjiitische Houthi's in Jemen van de macht te verdrijven. Die machtsontplooiing wordt door de VN getolereerd, al druist ze in tegen het VN-charter. Riyad vreest dat de Houthi's de controle verkrijgen over Bab al-Mandeb, de strategische zeestraat die de Rode Zee met de Golf van Aden verbindt en dus belangrijk is voor het olietransport. Ondanks de inmenging van negen (soennitische) Arabische landen in de interne Jemenitische conflicten blijft de opmars van de Houthi's duren. (Belga/AVE)