Saoedi-Arabië en Emiraten kopen voor 5 miljard dollar militair materieel in VS

De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman in ontmoeting met de Amerikaanse president Joe Biden op 16 juli 2022.

Washington heeft dinsdag ingestemd met de verkoop van Patriot- en THAAD-raketafweersystemen ter waarde van meer dan 5 miljard dollar aan Saoedi-Arabië en de Emiraten. Eind juli was de Amerikaanse president Joe Biden nog in Saoedi-Arabië, waar hij een ontmoeting had met de controversiële kroonprins Mohamed bin Salman (MBS).

Het Amerikaanse ministerie van Defensie bracht het Congres op de hoogte van zijn voornemen om voor 3,05 miljard dollar 300 Patriot-raketten te verkopen aan Riyad.
Het Pentagon laat niet na te vermelden dat de Saoedi’s zo in staat gesteld worden hun “slinkende voorraad Patriot-raketten aan te vullen”. Die werden ingezet tegen de drone-aanvallen die de Houthi-rebellen in het naburige Jemen op Saoedi-Arabië lanceerden, klinkt het in Washington. Sinds 2015 woedt in Jemen een bloederig conflict tussen regeringstroepen, gesteund door een militaire coalitie die geleid wordt door Riyad, en de Houthi-rebellen die steun krijgen vanuit Iran.

Ook de Verenigde Arabische Emiraten, een bondgenoot van de Saoedi’s in het conflict in Jemen, kunnen rekenen op Amerikaanse wapens. Twee THAAD-systemen, met 96 raketten, worden geleverd aan Abu Dhabi, en dat voor een bedrag van 2,25 miljard dollar.

De Amerikaanse groep Raytheon fabriceert de Patriots, THAAD is een systeem van Lockheed Martin, eveneens Amerikaans.

De aankondiging van de wapenverkoop komt er kort nadat de VN bekendmaakte dat de wapenstilstand in Jemen met nog eens twee maanden verlengd wordt, met de hoop de onderhandelingen die moeten leiden tot een duurzamere vrede te “intensiveren”.

Partner Content