'We nemen maatregelen op het gepaste moment', zei ook de chef van de Saoedische diplomatie Adel al-Jubeir, na een vergadering met zijn ambtgenoten uit Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein over de crisis.

Ryad en zijn bondgenoten betreuren 'het negatieve antwoord' van de Golfstaat Qatar op hun eisen, zo staat in een communiqué dat woensdag na beraad van hun ministers van Buitenlandse Zaken in de Egyptische hoofdstad Caïro is vrijgegeven. De vier staten verwijten Doha een 'gebrek aan ernst' wat betreft de crisis in de Golf.

Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Bahrein zeggen 'het negatieve antwoord van Qatar te betreuren'. 'Het toont zijn (die van Doha) nalatigheid en gebrek aan ernst in de aanpak van de wortels van het probleem', zo staat in het communiqué, voorgelezen door de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Sameh Shoukri. Er kwam echter geen overeenstemming over nieuwe sancties.

Shoukri zei dat (wel) is overeengekomen de 'situatie te volgen en hun volgende ontmoeting te houden in Manama'. Een datum is niet genoemd. Het kwartet heeft op 5 juni diplomatiek met Qatar gebroken en het emiraat geïsoleerd op beschuldiging van het financieren van terrorisme. In de nacht van dinsdag op woensdag is een ultimatum aan Qatar afgelopen.

In verband met de crisis heeft de Amerikaanse president Donald Trump gebeld met zijn Egyptische collega Abdel Fatteh el-Sisi. Hij heeft gevraagd 'constructief te onderhandelen om het dispuut op te lossen', aldus de in Doha gevestigde televisiezender al-Jazeera, wiens sluiting één van de dertien eisen is. Een andere is dat Qatar zijn betrekkingen met het sjiitische Iran, de grote rivaal van Ryad, terugschroeft.

Doha ontkent de beschuldiging. Het noemde dinsdag de eisen 'onrealistisch en onontvankelijk'. In Qatar bevindt zich het Amerikaans militair commando voor het Midden-Oosten. Het land is ook een grote gasproducent en exporteert onder meer naar België.

'We nemen maatregelen op het gepaste moment', zei ook de chef van de Saoedische diplomatie Adel al-Jubeir, na een vergadering met zijn ambtgenoten uit Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein over de crisis. Ryad en zijn bondgenoten betreuren 'het negatieve antwoord' van de Golfstaat Qatar op hun eisen, zo staat in een communiqué dat woensdag na beraad van hun ministers van Buitenlandse Zaken in de Egyptische hoofdstad Caïro is vrijgegeven. De vier staten verwijten Doha een 'gebrek aan ernst' wat betreft de crisis in de Golf.Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Bahrein zeggen 'het negatieve antwoord van Qatar te betreuren'. 'Het toont zijn (die van Doha) nalatigheid en gebrek aan ernst in de aanpak van de wortels van het probleem', zo staat in het communiqué, voorgelezen door de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Sameh Shoukri. Er kwam echter geen overeenstemming over nieuwe sancties. Shoukri zei dat (wel) is overeengekomen de 'situatie te volgen en hun volgende ontmoeting te houden in Manama'. Een datum is niet genoemd. Het kwartet heeft op 5 juni diplomatiek met Qatar gebroken en het emiraat geïsoleerd op beschuldiging van het financieren van terrorisme. In de nacht van dinsdag op woensdag is een ultimatum aan Qatar afgelopen. In verband met de crisis heeft de Amerikaanse president Donald Trump gebeld met zijn Egyptische collega Abdel Fatteh el-Sisi. Hij heeft gevraagd 'constructief te onderhandelen om het dispuut op te lossen', aldus de in Doha gevestigde televisiezender al-Jazeera, wiens sluiting één van de dertien eisen is. Een andere is dat Qatar zijn betrekkingen met het sjiitische Iran, de grote rivaal van Ryad, terugschroeft. Doha ontkent de beschuldiging. Het noemde dinsdag de eisen 'onrealistisch en onontvankelijk'. In Qatar bevindt zich het Amerikaans militair commando voor het Midden-Oosten. Het land is ook een grote gasproducent en exporteert onder meer naar België.