Sandy: Zorgen over organisatie verkiezingen in getroffen gebieden

© AFP

De gebieden die zwaar getroffen zijn door de storm Sandy, maakt men zich steeds meer zorgen over de organisatie van de presidentsverkiezingen.

In de gebieden die zwaar getroffen zijn door de storm Sandy, maakt men zich steeds meer zorgen over de organisatie van de presidentsverkiezingen. Dat bericht de Amerikaanse zender CNN. De organisatie is al maanden met de voorbereiding bezig, maar ziet heel wat problemen opduiken door de vernielingen en aanhoudende stroompanne. Ook wordt gevreesd dat de opkomst zeer laag zal zijn.

“Ik denk dat er een impact zal zijn. Als mensen zich zorgen maken over waar ze morgen kunnen leven, zijn ze met andere zaken bezig dan stemmen”, verklaarde John Currie van het verkiezingscomité in Passaic County.

Tal van stembureaus, vooral in het zwaar getroffen New Jersey, zitten nog zonder stroom. Kiezers zouden in principe op een andere plaats hun stem kunnen uitbrengen, maar er heerst nog heel wat onduidelijkheid. Er wordt gedacht aan legervrachtwagens als geïmproviseerde stembus. De organisatoren zouden extra personeel inzetten om mensen wegwijs te maken.

Elektronisch stemmen

In twee op vijf kiesbureaus wordt elektronisch gestemd, en daarvoor is urenlange stroomvoorziening vereist. De organisatoren in New Jersey beloven generatoren en stemmachines die werken op batterijen. Mogelijk zullen een aantal kiesbureaus dinsdag tijdelijk moeten overschakelen op potlood en papier, aldus CNN.

In New York wordt bij de stemming gebruikgemaakt van optische scanners. Hiervoor is dus elektriciteit nodig, al zouden de stembiljetten ook kunnen verzameld worden en op het einde van de dag overgebracht naar een bureau dat over stroom beschikt. Maar dit zal de telling vertragen, meent CNN. Om dit te vermijden zullen ook hier hoogstwaarschijnlijk een aantal stembureaus verplaatst worden.

Uitstel erg moeilijk

Het verlenen van uitstel aan de inwoners van de getroffen gebieden, is erg moeilijk. Enkel het Congres kan de verkiezingsdag wijzigen, volgens een wet uit 1845. Zo’n wijziging, wat nog nooit eerder gebeurde, zou dan meteen voor alle Amerikaanse staten gelden. (Belga/SD)


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content