Sandy treft Haïti keihard: miljoen mensen bedreigd door voedseltekort

© Reuters

De storm Sandy treft Haïti keihard: een miljoen mensen riskeren voedseltekorten en de cholera-epidemie verergert door de felle regens.

De storm Sandy hield bijzonder lelijk huis in Haïti, waar een miljoen mensen met voedseltekorten dreigen te kampen te krijgen. Ook de cholera-epidemie verergert er door de natuurramp.

De doortocht van Sandy in Haïti dreigt het in 2010 door een zware aardbeving getroffen eiland nog dieper in de put te duwen: 1 miljoen mensen zouden er met voedseltekorten bedreigd worden. Dat zeggen de Verenigde Naties (VN).

Het blijft moeilijk om de precieze materiele schade die de storm, die aan 50 Haïtianen het leven kostte, op het eiland veroorzaakte in te schatten. De woningen van zo’n 20.000 mensen zouden beschadigd zijn, aldus Johan Peleman, van het Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA) van de VN.

Het noorden van Haïti, waar in 2010 een aardbeving verwoestend uithaalde, werd eerder dit jaar al getroffen door langdurige droogte én de orkaan Isaac (in augustus). De autoriteiten vrezen dat wat restte van oogsten, nu door Sandy compleet vernield zal zijn. Er zou voor meer dan 104 miljard dollar schade zijn.

Peleman: “Nu ook het zuiden geraakt is, dreigen de komende maande ernstige problemen met voedseltekorten.” Sandy beschadigde niet enkel landbouwgronden, maar ook het wegennet in het land.

Sandy fokt cholera-epidemie op: van 500 naar 800 patiënten per week

Maar Sandy beperkt haar apocalyptische impact in Haïti niet tot landbouw en infrastrcutuur: de storm verergert ook de cholera-epidemie op het eiland. Hulpverleners van Artsen zonder Grenzen hebben bijna twee keer zoveel cholera-patiënten in Haïti behandeld sinds Sandy over het land trok.

In Haïti woekert al 2 jaar een cholera-epidemie. De zware regens die Sandy met zich meenam, zijn een extra belasting voor het slecht functionerende sanitaire systeem in Haïti, zegt Jan Peter Stellema, operationeel manager van Artsen zonder Grenzen in Haïti.

Half oktober behandelde de hulporganisatie bijna 500 mensen per week. Sinds Sandy het land trof, steeg dat naar 800 cholera-patiënten. (Belga/Elsevier/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content