Sandy: schatting schade loopt op tot 20 miljard dollar

© Reuters

Superstorm Sandy zal volgens schattingen tot 20 miljard dollar kosten. New Yorks burgemeester Michael Bloomberg spreekt over beelden ‘die doen denken aan het einde van de Tweede Wereldoorlog’.

Superstorm Sandy heeft volgens de eerste schattingen van economen voor materiële schade ten belope van een bedrag tot 20 miljard dollar gezorgd. Dat cijfer kan nog duidelijk hoger uitkomen als rekening gehouden wordt met het omzetverlies van de bedrijven. Dat meldt televisiezender CNN.

Erg zwaar getroffen zijn de Amerikaanse staten New Jersey en New York, waar talrijke gebouwen, straten en elektriciteitskabels vernield of zwaar beschadigd werden.

New York Times: ’22 doden in New York’

Volgens burgemeester Michael Bloomberg zitten ongeveer 750.000 gezinnen nog altijd zonder elektriciteit in New York. In de 20 getroffen staten in het noordoosten van de VS moesten zo’n 8 miljoen mensen het een tweede opeenvolgende nacht zonder stroom stellen. Het aantal doden aan de Amerikaanse oostkust door Sandy blijft
intussen stijgen. Alleen in de stad New York zijn nu al 22 dodelijke slachtoffers geteld, berichtte de New York Times.

In de hele stormregio zouden er volgens bepaalde bronnen al tot 50 doden zijn. De nieuwszender CNN houdt het voorlopig op 33 doden.

Burgemeester Michael Bloomberg: ‘Beelden doen denken aan einde Tweede Wereldoorlog’

Volgens Bloomberg zorgde de storm voor scènes van verwoesting die doen denken aan “de beelden die we hebben van het einde van de Tweede Wereldoorlog”. De burgemeester bevestigde dat Wall Street de handel woensdag hervat. De scholen in New York blijven woensdag gesloten.

De grote Halloween-parade die in New York gepland was voor woensdagavond werd door de organisatoren geannuleerd wegens de schade die Sandy aanrichtte. Het is de eerste keer in het 39-jarige bestaan van de parade, die elk jaar tienduizenden verklede New Yorkers op de been brengt, dat ze geannuleerd wordt.

Enkele buslijnen in New York rijden opnieuw, metro niet

New York probeert na de verwoestende passage van de orkaan Sandy opnieuw de draad van het normale leven op te pikken. Minstens enkele buslijnen zullen in principe opnieuw uitrijden. De metro rijdt wel nog altijd niet, en het blijft onduidelijk wanneer die de dienst hervat. Verschillende metrotunnels zijn ondergelopen. De luchthaven JFK hervat normaal wel de activiteiten, en ook de beurs Wall Street opent weer.

Sandy vloeide op zijn doortocht samen met een koudefront dat uit het noorden kwam, waardoor een hele regio met onder meer West Virginia, Virginia, Pennsylvania, Maryland, Tennessee en Ohio met hevige sneeuwval kreeg af te rekenen.

Bijzonder zwaar getroffen is ook de staat New Jersey, waar aan de kust de stad Atlantic City ligt. “Deze plekken zullen nooit meer dezelfde zijn”, zei gouverneur Chris Christie dinsdag. “We zullen ze opnieuw opbouwen, maar ze zullen nooit meer dezelfde zijn”. President Barack Obama brengt woensdag een bezoek aan New Jersey, om zichzelf een beeld te vormen van de vernielingen.

Luchtverkeer tussen Brussel en New York nog altijd zwaar verstoord

Het luchtverkeer naar de luchthavens in New York wordt woensdag op Brussels Airport nog altijd zwaar verstoord, als gevolg van de doortocht van orkaan Sandy. Dat meldt de luchthaven.

Normaal gezien moesten er woensdag vanop Zaventem drie vluchten – van de maatschappijen Delta Airlines, Brussels Airlines en American Airlines – vertrekken naar de luchthaven JFK in New York. Die vluchten werden evenwel alledrie afgelast.

Ook de vlucht van Jet Airways naar de luchthaven van Newark wordt geschrapt. De United Airlines-vlucht naar Newark zal wel plaatsvinden, meldt Jan Van der Cruysse, woordvoerder van Brussels Airport. Het vliegverkeer naar de andere Amerikaanse steden – Chicago, Atlanta, Philadelphia, en Washington – zal wel normaal verlopen vanuit
Brussel. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content