Sandy – 2,5 miljoen klanten zitten nog altijd zonder elektriciteit

© Reuters

Bijna 2,5 miljoen klanten aan de Amerikaanse oostkust – gezinnen, bedrijven of organisaties – zitten nog altijd zonder elektriciteit.

Bijna 2,5 miljoen klanten aan de Amerikaanse oostkust – gezinnen, bedrijven of organisaties – zitten nog altijd zonder elektriciteit, vijf dagen na de doortocht van orkaan Sandy. Dat maakte het Amerikaanse Departement voor Energie bekend. Het is onduidelijk wanneer het elektriciteitsnet zal hersteld zijn. Met mogelijke vrieskou in aantocht, heeft het Rode Kruis extra opvang voorzien. Daags na de doortocht van Sandy waren er 8,5 miljoen klanten die geen elektriciteit hadden.

De Amerikaanse staat New Jersey is het zwaarst getroffen: daar zijn nog altijd 1,2 miljoen klanten of bijna één op drie, niet aangesloten. Ook in New York zitten 871.161 klanten nog zonder stroom, gevolgd door Pennsylvania (153.695) en Connecticut (132.805). In Manhattan is het ergste leed geleden.

Het is onduidelijk wanneer het elektriciteitsnet zal hersteld zijn, maar voor president Barack Obama is het een absolute prioriteit. De frustratie bij de bevolking neemt intussen toe. De burgemeester van New York, Michael Bloomberg, haalde uit naar de trage werkzaamheden in de elektriciteitscentrale van Long Island.

Groot brandstoftekort

En naast stroompannes, is ook het brandstoftekort een groot probleem. In New York zou een derde van de tankstations nog steeds buiten werking zijn. Er zijn wel extra afhaalpunten geïnstalleerd, maar in bepaalde delen van de stad staan er nog lange wachtrijen. Bloomberg verwacht dat de bevoorrading binnen twee al drie dagen zou genormaliseerd zijn. Bijna 80 procent van het metroverkeer rijdt en er is 32 miljoen liter brandstof geleverd in de haven.

In het zwaar getroffen New Jersey is benzine gerantsoeneerd. Zo’n 80 procent van de tankstations is er gesloten. Sommige automobilisten getuigden dat ze acht uur hebben gewacht om te kunnen tanken. (Belga/SD)


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content