In het gemiddelde van de resultaten van peilingen in Iowa door RealClearPolitics, staat Sanders op de eerste plaats met 24,2 procent, gevolgd door Joe Biden (20,2 procent), Pete Buttigieg (16,4 procent), Elizabeth Warren (15,6 procent) en Amy Klobuchar (8,6 procent). De drie andere kandidaten die opkomen in Iowa (Andrew Yang, Tom Steyer en Tulsi Gabbard) halen minder dan 5 procent volgens de peilingen. En Michael Bloomberg past voor de eerste vier voorverkiezingen en komt pas op Super Tuesday, op 3 maart, in actie. Uit de meest recente peiling van Emerson, die afgenomen werd tussen 31 januari en 2 februari, blijkt dat Sanders zelfs een voorsprong van 7 punten (28 procent tegenover 21 procent) op Biden heeft.

Hoewel alle kandidaten uiteindelijk hetzelfde willen: Donald Trump verslaan, tonen de resultaten van de peilingen dat de Democratische partij erg verdeeld blijft. Zo lijkt het erop dat de verkiezingen vooral zullen draaien rond de gematigde Joe Biden en de linkse, zelfverklaarde socialist Bernie Sanders. Die laatste pleit voor grote veranderingen aan het belastingssysteem, een duur milieubeleid en 'Medicare for all' (door de overheid gesponsorde gezondheidszorg voor iedereen), terwijl Biden pleit voor een mix van private en publieke ziekteverzekering en geen al te grote veranderingen aan het huidige systeem.

Donald Trump

Aan Republikeinse kant neemt Trump het op tegen 2 kandidaten (Joe Walsh en Bill Weld), die beiden in de laatste peilingen rond de 3 procent behaalden. Dat Trump de kandidaat wordt, is dus zo goed als zeker. Iowa is een relatief kleine staat met ongeveer 3 miljoen inwoners, die door zijn symbolische positie van eerste voorverkiezing, steeds erg veel aandacht krijgt. Kandidaten zetten zwaar in op Iowa en wie 'momentum' kan maken in de staat kan rekenen op extra media-aandacht, extra financiële hulp en extra steunbetuigingen ('endorsements').

Vanaf 19.00 uur (02.00 uur Belgische tijd dinsdagochtend) komen partijleden in de staat samen in meer dan 1.700 zaaltjes, waar ze zich moeten scharen achter hun favoriete kandidaat. Een kandidaat die de steun krijgt van minder dan vijftien procent van de kandidaten valt af, en de aanhangers van die kandidaat moeten dan een andere favoriet kiezen, tot er een meerderheid is voor één kandidaat. Indien het resultaat te nipt is, wordt soms zelf met kop of munt beslist wie de winnaar is. Voor de Democraten staan er in Iowa 41 kiesmannen op het spel, voor de Republikeinen zijn dat er 40.

In het gemiddelde van de resultaten van peilingen in Iowa door RealClearPolitics, staat Sanders op de eerste plaats met 24,2 procent, gevolgd door Joe Biden (20,2 procent), Pete Buttigieg (16,4 procent), Elizabeth Warren (15,6 procent) en Amy Klobuchar (8,6 procent). De drie andere kandidaten die opkomen in Iowa (Andrew Yang, Tom Steyer en Tulsi Gabbard) halen minder dan 5 procent volgens de peilingen. En Michael Bloomberg past voor de eerste vier voorverkiezingen en komt pas op Super Tuesday, op 3 maart, in actie. Uit de meest recente peiling van Emerson, die afgenomen werd tussen 31 januari en 2 februari, blijkt dat Sanders zelfs een voorsprong van 7 punten (28 procent tegenover 21 procent) op Biden heeft. Hoewel alle kandidaten uiteindelijk hetzelfde willen: Donald Trump verslaan, tonen de resultaten van de peilingen dat de Democratische partij erg verdeeld blijft. Zo lijkt het erop dat de verkiezingen vooral zullen draaien rond de gematigde Joe Biden en de linkse, zelfverklaarde socialist Bernie Sanders. Die laatste pleit voor grote veranderingen aan het belastingssysteem, een duur milieubeleid en 'Medicare for all' (door de overheid gesponsorde gezondheidszorg voor iedereen), terwijl Biden pleit voor een mix van private en publieke ziekteverzekering en geen al te grote veranderingen aan het huidige systeem. Donald TrumpAan Republikeinse kant neemt Trump het op tegen 2 kandidaten (Joe Walsh en Bill Weld), die beiden in de laatste peilingen rond de 3 procent behaalden. Dat Trump de kandidaat wordt, is dus zo goed als zeker. Iowa is een relatief kleine staat met ongeveer 3 miljoen inwoners, die door zijn symbolische positie van eerste voorverkiezing, steeds erg veel aandacht krijgt. Kandidaten zetten zwaar in op Iowa en wie 'momentum' kan maken in de staat kan rekenen op extra media-aandacht, extra financiële hulp en extra steunbetuigingen ('endorsements'). Vanaf 19.00 uur (02.00 uur Belgische tijd dinsdagochtend) komen partijleden in de staat samen in meer dan 1.700 zaaltjes, waar ze zich moeten scharen achter hun favoriete kandidaat. Een kandidaat die de steun krijgt van minder dan vijftien procent van de kandidaten valt af, en de aanhangers van die kandidaat moeten dan een andere favoriet kiezen, tot er een meerderheid is voor één kandidaat. Indien het resultaat te nipt is, wordt soms zelf met kop of munt beslist wie de winnaar is. Voor de Democraten staan er in Iowa 41 kiesmannen op het spel, voor de Republikeinen zijn dat er 40.