Bernie Sanders en Hillary Clinton debatteerden voor de Spaanstalige zender Univision.

Dit debat had, veel meer dan de vorige Democratische debatten, aandacht voor problemen van de voornamelijk Spaanstalige illegale werknemers in de VS.

Clinton werd gevraagd of ze duidelijk kon zeggen dat ze geen kinderen zou deporteren. Na een aarzelende start kwam ze tot volgende uitspraak: "Ik heb niet dezelfde politiek als de huidige regering. Ik zal geen kinderen deporteren. Ik zal evenmin familieleden deporteren".

Ze zal alleen "criminelen of terroristen" terugsturen, aldus Clinton, "en dat is een kleine groep". Maar families moeten volgens haar in ieder geval niet uit mekaar gehaald worden.

'Opperdeporteur Obama'

Het was een ongelofelijk contrast met de Republikeinen, waar de deportatie van alle illegalen een centraal punt is bij koploper Donald Trump, en waar de criminaliteit en de druk op lonen ten gevolge van illegaliteit benadrukt wordt.

Maar, meer bijzonder, het is een teken dat Clinton, die vroeger een ander beleid verdedigde, nu afstapt van president Obama's dubbele aanpak, waarbij een deel van de sans-papiers gedoogd wordt, en een ander deel gedeporteerd wordt. Obama wordt door sommige Spaanstaligen de "deporter in chief" genoemd, de opperdeporteur.

Het debat, dat een dag na de verrassende overwinning van Bernie Sanders in Michigan volgde, bevatte nogal wat lastige vragen voor Clinton, onder meer over haar e-server: "Als je in beschuldiging gesteld wordt, stap je dan uit de presidentsrace?"

"Dat gaat niet gebeuren", aldus Clinton, "die vraag beantwoord ik zelfs niet".

Over haar onbetrouwbaarheid zei ze: "Ik ben geen natuurlijk politicus". Echtgenoot Bill en president Obama zijn wat haar betreft wel natuurlijke politici.

Bernie Sanders en Hillary Clinton debatteerden voor de Spaanstalige zender Univision.Dit debat had, veel meer dan de vorige Democratische debatten, aandacht voor problemen van de voornamelijk Spaanstalige illegale werknemers in de VS.Clinton werd gevraagd of ze duidelijk kon zeggen dat ze geen kinderen zou deporteren. Na een aarzelende start kwam ze tot volgende uitspraak: "Ik heb niet dezelfde politiek als de huidige regering. Ik zal geen kinderen deporteren. Ik zal evenmin familieleden deporteren". Ze zal alleen "criminelen of terroristen" terugsturen, aldus Clinton, "en dat is een kleine groep". Maar families moeten volgens haar in ieder geval niet uit mekaar gehaald worden.Het was een ongelofelijk contrast met de Republikeinen, waar de deportatie van alle illegalen een centraal punt is bij koploper Donald Trump, en waar de criminaliteit en de druk op lonen ten gevolge van illegaliteit benadrukt wordt.Maar, meer bijzonder, het is een teken dat Clinton, die vroeger een ander beleid verdedigde, nu afstapt van president Obama's dubbele aanpak, waarbij een deel van de sans-papiers gedoogd wordt, en een ander deel gedeporteerd wordt. Obama wordt door sommige Spaanstaligen de "deporter in chief" genoemd, de opperdeporteur.Het debat, dat een dag na de verrassende overwinning van Bernie Sanders in Michigan volgde, bevatte nogal wat lastige vragen voor Clinton, onder meer over haar e-server: "Als je in beschuldiging gesteld wordt, stap je dan uit de presidentsrace?" "Dat gaat niet gebeuren", aldus Clinton, "die vraag beantwoord ik zelfs niet".Over haar onbetrouwbaarheid zei ze: "Ik ben geen natuurlijk politicus". Echtgenoot Bill en president Obama zijn wat haar betreft wel natuurlijke politici.