Sanders-aanhangers: ‘Hillary spuwt op ons’

Berniesupporters tijdens een van de vele manifestaties © REUTERS
Rudi Rotthier

Vele honderden, wellicht duizenden Sanders-aanhangers, vermengd met anarchisten en Groene kiezers, betogen verspreid over de stad en aan de Wells Fargo Arena waar de Democratische Conventie plaats heeft. Degenen die betogen zeggen dat er “geen kans” is dat ze op Hillary Clinton stemmen.

De binnenstad van Philadelphia, en het stadhuis, zijn de verzamelplek voor de Sanders-manifestanten. Iedereen worstelt met de hittegolf – de temperatuur ligt rond lichaamstemperatuur in de schaduw en in de volle zon is het ondraaglijk vochtig en warm. Sanders-aanhangers, die al een ochtendlijke tocht in de zon achter de rug hebben, recupereren onder een afdak van het stadhuis.

Haley uit Idaho en Jessica uit Nevada hebben mekaar tijdens de ochtendlijke optocht gevonden, en zij zijn resoluut. Haley: “We zagen op CNN dat Sandersaanhangers in grote meerderheid, voor 90 procent of zo, op Hillary zullen stemmen, en in piepkleine minderheid op Trump. Waar halen ze het? Ik heb maandenlang in de campagne gewerkt, ik ken honderden mensen die voor Sanders campagne voerden, en ik ken er geen één die op Hillary zal stemmen”.

Op Donald Trump wel?

“Ik ken er, maar dat gaat om enkelingen – degenen die de boel helemaal willen opblazen, of die gemotiveerd worden door de kritiek op vrijhandelsverdragen. Maar de meeste Sandersaanhangers zijn gewoon kwaad op allebei. Trump is het tegenovergestelde van wat we willen. En Hillary is ongeloofwaardig. We zoeken een alternatief”.

Jessica: “Hillary spuwt op ons. Zo is het toch? Eerst doet de partijvoorzitter met wie ze bevriend is alles om Bernie te dwarsbomen. En nu weet Hillary van niks, en doet ze alsof het allemaal buiten haar wil om werd bedisseld. Een vrouw die van de strijd tegen discrimintatie haar kernpunt maakt, heeft er maandenlang geen graten in gezien dat Bernie Sanders benadeeld werd”.

“Weet je wie me ontgoochelt? Barack Obama. Ik heb twee keer hard gewerkt voor hem, hijzelf is boven verdenking verheven, maar dat hij nu zijn lot zo sterk verbindt met Hillary en met (uittredend voorzitter) Debbie Wasserman Schultz vind ik onbegrijpelijk. Hij wil het stokje doorgeven aan iemand die helemaal niet op zijn lijn zit”.

Haley, en zij is niet de enige, draagt een T-shirt waarop het enige alternatief de Groene kandidaat is, Jill Stein. “Never Hill”, vermeldt haar shirt, nooit Clinton.

Sanders zelf roept op om voor Hillary te stemmen.

“Haley: “Ik volg dat niet. Ik volg hem niet. Hij werd daarnet uitgejouwd. Hij verliest zijn geloofwaardigheid met zijn oproep”.

Haley (links) en Jessica rusten in het stadhuis van Philadelphia
Haley (links) en Jessica rusten in het stadhuis van Philadelphia© rr

“Hoeveel kun je pikken? Eerst waren er de superdelegates die Clinton bevoordeelden, dan de debatten die in haar voordeel werden georganiseerd, nu de onthullingen over de e-mails van het partijbestuur. Denkt Bernie nu echt dat we billijk behandeld zullen worden?”

‘Eén partij met twee vleugels’

Luke, een jeugdige krullenbol, geeft aan dat nu opnieuw duidelijk is dat er in de VS één partij is: de businesspartij, een partij met twee vleugels, die niet zoveel verschillen. “Trump is slecht, natuurlijk, maar Hillary is niet goed”. Hij weet nog niet wat hij in november zal doen.

Hij heeft twee problemen met Hillary, zegt hij: het klimaat, en haar financiering door Wall Street.

Op het eerste punt, geeft hij toe, zegt ze af en toe de juiste dingen. Het is niet zozeer dat ze de verkeerde voorstellen doet, “maar als haar vriendjes in de industriewereld, degenen die haar campagne betalen, haar terugfluiten, wordt dat weer anders. Voor haar moet de planeet geen vijftig jaar meer mee, heb ik de indruk, maar ik ben jong, ik zal nog meemaken hoe de opwarming tot catastrofes leidt. Bernie beseft hoe dringend het is, bij Hillary krijg je de indruk dat het gewoon een oefening is om verkozen te worden. Bernie toonde dat ze kan meedoen zonder naar de pijpen van de grootfinanciers te dansen”.

In de binnenstad is nog altijd geen Clintonaanhang te zien. Op de metro naar de Conventie wordt dat anders, al zijn ook daar de Sanders-supporters, die voor een groot deel geen pasjes hebben om binnen te komen, in de meerderheid. Zij gaan, sommigen gewapend met gitaren, en vaker met boze slogans, manifesteren. Zij fluiten de Clintondelegates uit die binnengaan en proberen de Sandersdelegates tot protest op te wekken. Sommigen roepen ook de Clintondelegates op om hun stem te wijzigen en alsnog op Sanders te stemmen.

“Ik weet dat de kans laag tot onbestaande is, maar wat is het alternatief? Voor mij is er geen.”

Partner Content