San Bernardino: ‘Schutter wou in 2012 al aanslag plegen’

De schutters van San Bernardino, op een foto die genomen werd op de luchthaven van Chicago, in juli 2014, na hun vliegreis uit Saudi-Arabië © /

Het echtpaar dat veertien mensen heeft vermoord in San Bernardino was al geradicaliseerd voor er sprake was van verloving. En de man, Syed Farook, plande in 2012 al een aanslag.

Dat eerste, dat de radicalisering gebeurde voor de verloving, heeft FBI-baas James Comey tijdens een hoorzitting in het Huis van Afgevaardigden gezegd .De twee bewering, over de aanslag in 2012, komt van James Risch, een senator die deel uitmaakt van de commissie inlichtingendiensten.

Risch vertelde op CNN dat Syed Farook, de 28-jarige Amerikaan die vorige week met zijn Pakistaanse echtgenote Tashfeen Malik (29) de aanslag in San Bernardino pleegde, in 2012 al op het punt stond een terreurdaad te plegen.

Op dat moment was van Islamitische Staat nog geen sprake.

Farook wilde volgens de senator de aanslag plegen met zijn bekeerde jeugdvriend Enrique Marquez, die er nu van verdacht wordt een deel van de wapens voor de aanslag in San Bernardino te hebben geleverd. De plannen in 2012 werden uiteindelijk afgeblazen nadat de politie een aantal arrestaties had verricht, zo bekende Marquez – nog altijd volgens Risch. Het doelwit is niet duidelijk.

Eerder gaf FBI-baas Comey aan dat uit onderzoek blijkt dat Malik en Farook al geradicaliseerd waren “voor ze elkaar het hof maakten”. De twee trouwden midden 2014 en woonden sindsdien in Californië.

“Vanaf 2013 discussieerden ze online over de jihad en het martelaarschap, voor hun verloving, hun huwelijk en vooraleer ze samenwoonden in de Verenigde Staten”, verklaarde hij. De FBI tracht te achterhalen of ze een of meerdere medeplichtigen hadden en nog andere aanslagen hadden gepland, en ook of hun huwelijk geregeld werd door een terreurorganisatie.

Volgens Comey is het onmogelijk om miljoenen online-gesprekken te monitoren.

De FBI had geen verdenking tegen Malik en Farook vooraleer ze hun bloedbad aanrichtten.

Lening

Farook en Malik verschenen op 2 december op een vroeg kerstfeestje annex studiedag, dat werd georganiseerd door de gezondheidsdienst waarvoor Farook werkte. Ze doodden 14 mensen en verwondden er 21. Vier uur later vonden ze tijdens hevig vuurgevecht met de politie de dood. Ze hadden een heel arsenaal aan wapens: opgefokte semiautomatische wapens, pistolen, duizenden kogels en een hoeveelheid zelfgemaakte bommen. Volgens een hele serie Amerikaanse media heeft Malik tijdens of kort voor het bloedbad op Facebook onder een pseudoniem trouw gezworen aan IS. De FBI “heeft kennis” van de bewuste FB-pagina maar bevestigt tot dusver niet dat de link met Malik zeker is.

Wel werd bevestigd dat Farook midden november een lening voor 28.500 dollar was aangegaan. De precieze bestemming van het geld is niet zeker, maar volgens Fox News heeft Farook op 20 november 10.000 dollar afgehaald (misschien om wapens en munitie te betalen), en had hij de dag voor de aanslag drie keer 5.000 dollar overgeschreven, naar Fox News verondersteld naar zijn moeder, die op de dag van de aanslag babysitte voor de zes maanden oude dochter van het paar.

Syed Farook, één van de daders van de dodelijke schietpartij in San Bernardino, zou al in 2012 een aanslag hebben willen plegen, samen met zijn jeugdvriend. Dat vertelde de Amerikaanse senator James Risch, die deel uitmaakt van de inlichtingencommissie, woensdag op CNN. In 2012 was van Islamitische Staat (IS) nog geen sprake, maar Farook was dus blijkbaar wel al geradicaliseerd.

Farook wilde de aanslag plegen met zijn vriend Enrique Marquez, de man die er nu van verdacht wordt de wapens voor San Bernardino te hebben geleverd. Maar de plannen in 2012 werden uiteindelijk afgeblazen nadat de politie een aantal arrestaties had verricht, zo bekende Marquez. Het doelwit is niet duidelijk. Vorige week opende Farook met zijn Pakistaanse echtgenote Tashfeen Malik het vuur op een vroeg kerstfeestje in San Bernardino. Veertien mensen kwamen om, beide daders stierven in een vuurgevecht met de politie. Eerder op de dag gaf de FBI al toe dat Farook en Malik al jaren geradicaliseerd waren, ook voor ze elkaar leerden kennen. Het is niet duidelijk of hun huwelijk “gearrangeerd” werd, waarna de Pakistaanse zonder problemen de Verenigde Staten kon binnenkomen. In juli 2014 kreeg Malik een visum K1, waarmee ze binnen de negentig dagen kon trouwen met haar Amerikaanse verloofde. De twee discussieerden over de jihad op het internet, maar de FBI gaf woensdag toe dat het erg moeilijk is om de miljoenen online-conversaties te controleren.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content