Rwanda: Kagame ‘op weg naar duidelijke zege in referendum over grondwetsherziening’

Paul Kagame, president van Rwanda © Reuters

Bij de volksraadpleging over een mogelijke derde ambtstermijn van de Rwandese president, lijkt staatshoofd Paul Kagame op weg naar een duidelijke overwinning. In het merendeel van de dertig districten stemt meer dan 95 procent van de Rwandezen in met de grondwetswijziging.

Dat moet blijken uit de voorlopige resultaten die de regering via Twitter verspreidt.

De grondwetswijziging moet president Paul Kagame in staat stellen om zich in 2017 kandidaat te stellen voor een derde ambtstermijn. De 58-jarige president zou op die manier zelfs tot 2034 aan de macht kunnen blijven. Momenteel kan het Rwandese staatshoofd maximaal gedurende twee ambtstermijnen van zeven jaar aanblijven als president.

Officieel is het de bedoeling om die periode tot twee keer vijf jaar te beperken. Maar die regeling zal pas ingaan na een “overgangsperiode” tussen 2017 en 2024.

In 2024 komt de teller op nul

Concreet houdt dat in dat Kagame in 2017 uitzonderlijk toch nog een derde ambtstermijn van zeven jaar mag ambiëren. Na afloop van die overgangsperiode worden de tellers weer op nul gezet, waardoor de huidige president weer een gooi kan doen naar twee bijkomende ambtstermijnen van vijf jaar. De overwinning van Kagame, die al sinds het jaar 2000 president is van Rwanda, was algemeen verwacht. Maar waarnemers klagen aan dat – de sowieso al erg zwakke – oppositie in Rwanda amper de kans gekregen heeft om campagne te voeren tegen de voorgestelde grondwetswijziging.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content